mimladi

U Splitu održana panel rasprava u sklopu projekta Mreža 2050

U Hostelu Dujam u Splitu jučer je održana panel rasprava koju je organizirao Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) u sklopu projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. 

Na panel raspravi sudjelovali su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Grada Splita, dr. sc. Aleksandar Vukić, znanstveni suradnik na Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Maja Duvnjak, članica udruge mladih i studenata SplitMisli i Savjeta mladih Grada Splita, Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu te Ivan Majstorić, voditelj projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“.

Izvor: SSMH

U uvodnom obraćanju je Ivan Majstorić istaknuo da su najvažnije smjernice koje su nastale u sklopu projekta: donošenje Strategije demografske revitalizacije, aktiviranje rada Vijeća za demografsku revitalizaciju, imenovanje potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske zaduženog za politiku demografskog razvoja te osnovanje saborskog odbora koji se izričito bavi demografskim razvojem Republike Hrvatske. Pored ostalog, istaknuo je i potrebu donošenja strategije stambenog zbrinjavanja budući da je rješavanje stambenog pitanja mladih prioritet.

Maja Duvnjak je istaknula da su glavni problemi mladih u Splitsko-dalmatinske županije vezani uz zapošljavanje i stanovanje. Oba problema su velikim dijelom posljedica masovnog turizma, a posebno je otežano rješavanje stambenog pitanja. Ocijenila je da je suradnja između Savjeta mladih i Grada Splita dobra te da u budućnosti očekuje nastavak iste kako bi se poboljšao položaju mladih i njihova uloga u razvoju grada.

Izvor: SSMH

Jerko Šarić je rekao da su mladi manje spremni preuzeti inicijativu u svoje ruke te da uglavnom očekuju da Grad, Županija, Sveučilište i drugi akteri sami od sebe ponude rješenja za njihove probleme. Naglašava da su problemi studenata vezani uz stanovanje i neusklađenost studijskih programa s tržištem rada. Očekuje nove studijske programe, posebice na engleskom jeziku kako bi se privuklo i zadržalo strane studente. Kao dobar primjer ističe studij medicine na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Dr. sc. Aleksandar Vukić je naveo da su istraživanja, pored ostalog, pokazuju da su mladi dobro informirani o mogućnostima u zemljama u kojima bi potencijalno iselili, ali ih većina ipak želi ostati u Hrvatskoj. Mladi koji žele iseliti u inozemstvu najčešće već imaju ili su imali roditelje, bake i djedove, rođake i prijatelje.

Prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić je objasnila da cijene nekretnina povećava smanjenja ponuda stanova na tržištu, bilo da je riječ o iznajmljivanju za potrebe turizma ili pak o neiskorištenom prostoru. Smatra da su korisnici subvencioniranih kredita preuzeli veliki financijski rizik te poručuju mladima da nikad nije kasno za podizanje kredita. Kao rješenja vidi dugoročni javni najam, stimuliranje ponude nekretnina, ali i definiranje zona za gradnju za potrebe apartmana.

Izvor: SSMH

Stipe Čogelja je predstavio neke od programa i mjera županijske vlasti vezano uz demografiju i mlade. Pritom je istaknuo projekt demografske obnove “Tu je tvoj dom” kojim se mladim obiteljima iz ruračnih područja dodjeljuju bespovratna sredstva za izgradnju i adaptaciju kuća. Ističe da se zadnjih godina  puno napravilo po tim pitanjima, velikim dijelom i zbog podrške Vlade Republike Hrvatske i Europske unije. Smatra i da ekonomska politika, kao i demografska, trebaju biti definirati i koordinirani od državne vlasti, a onda provođene u suradnji s nižim razinama vlasti. Podržava veće porezno opterećenje iznajmljivačima apartmana iako još ne zna detalje oko smjera u kojem će ono ići. Na kraju je istaknuo je i da je djelovanje savjeta mladih hvalevrijedno te je potaknuo mlade da i dalje budu aktivni. 

Izvor: SSMH

Bojan Ivošević je također predstavio neke od inicijativa gradske vlasti. U kontekstu ostanka mladih na području Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je važnost emotivne veze s rodnim zavičajem. Smatra da nam trebaju kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta te uvjeti života kako bismo privukli naše iseljenike, ali i strance. Posebno se osvrnuo na problem stanovanja i manjak stambenog fonda. Također podržava veće porezno opterećenje iznajmljivačima apartmana, ali i najavljuje zoniranje u Generalnom urbanističkom planu Splita kako bi se kontrolirala apartmanizacija.

Izvor: SSMH

U raspravi su sudjelovali i prisutni mladi. Svi su se usuglasili kako je mlade važno zadržati u Splitsko-dalmatinskoj županiji putem javnih politika koji će povoljno utjecati na njihove životne odluke.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.