mimladi

Uz šalicu toplog čaja obilježavamo njegov Međunarodni dan

Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan.

Kineska izreka

Iako je kod nas uvažena misao da se čaj pije samo kad si bolestan, već u susjednoj Italiji smatra se blagotvornim napitkom.

Prema legendi, 2732. prije Krista, Car Shen Nung otkrio je čaj kada je lišće divljeg stabla upuhalo u njegov lonac kipuće vode. Zaintrigirao ga je ugodan miris dobivenog napitka te ga je odlučio i probati. Oduševio se ne samo mirisom, već i okusom te se od tada čaj sprema kao svakodnevno piće. Shen Nung napitak je nazvao ch’a, kineski znak koji znači provjeriti ili istražiti. U Europu je došao kopnenim putem preko Rusije, a morem su ga prvi uvezli Nizozemci početkom 17. stoljeća.

Čaj je prema definiciji Hrvatskog jezičnog portala napitak od cvijeta, listova, korijena ili ploda raznih biljaka. Riječ dolazi iz turskog jezika i ako krenete put Istanbula i naručite čaj (baš tako, čaj) dobit ćete isti topli napitak kao i u Hrvatskoj.

Čajevi se dijele u dvije glavne skupine: pravi čajevi i biljni čajevi. Pravi su samo oni čajevi koji se pripremaju od listova biljke Camellia sinensis, grma porijeklom iz Kine i Indije (na primjer zeleni, žuti, bijeli), dok se biljni nazivaju još i ljekoviti čajevi.  Rade se od sušenog voća, cvijeća, sjemenki, korijena, začina ili ljekovitog bilja namočenih u vrućoj vodi. 

Iako mnogi smatraju da čajem mogu zamijeniti kavu, da smanje kofein, varaju se zato što čaj također sadrži kofein čija količina ovisi o vrsti čaja. Najviše kofeina sadrži crni čaj gdje je u jednoj šalici prosječno 50 – 70 mg kofeina.

Izvor: Unsplash

Najveći proizvođač čaja do početka 20. stoljeća bila je Kina, zatim je to mjesto zauzela Indija koja proizvodi oko trećine svjetske proizvodnje, a to iznosi oko 2,7 milijuna tona (podaci iz 1997. godine).

Najveći potrošači čaja su pak Velika Britanija 2,6 kg, Turska 2,08 kg, Sirija 1,67 kg i Iran 1,46 kg godišnje po stanovniku.

Gdje u Hrvatskoj popiti savršeni čaj?

Započet ćemo s metropolom, Zagrebom:

U Quahwi osim dobre kave, simpatičnog osoblja i predivnog ambijenta, možete popiti i fini čaj. Ne koriste čaj iz filter vrećice već sušeno bilje i voće te je čaj pravog punog okusa, a dobra je stvar što uz čaj možete naručiti i pokoji keksić.

Sljedeće mjesto, koje i ne čudi da ima savršen čaj, s obzirom da je vlasnik čajane Jing Yuan Tea House upravo Kinez. Do nedavna nalazila se u Ilici 107, a trenutno je preseljena u Gajnice. Ovdje ćete doživjeti pravi ritual ispijanja čaja uz  objašnjenje vlasnika kako se točno radi. Jedan čaj iz čajnika mogu dijeliti dvije osobe. Serviranje, namakanje, sve ima svoja pravila koja su i više nego zanimljiva te vam svakako preporučamo da isprobate upravo ovdje šalicu toplog napitka. Ako i ogladnite nakon čaja, nije problem, moći ćete naručiti i ponešto za pod zub.

Na drugom kraju grada, u Vlaškoj ulici, kafić o kojem se često piše zbog predivne božićne atmosfere – Finjak. Ne samo da je lijep u to adventsko vrijeme, već uvijek. Ima dobar izbor čajeva, atmosfera je gotovo kućna pa svakako preporučamo ako ste u blizini.

Ako nastavite ravno, prema Dubravi i siđete na stanici Ravnice, sigurno će Vas opiti božanstveni mirisi iz kafića Darling & Shegrts. Maleni, preslatki kafić, još uvijek nerazvikani, u čijem ćete ambijentu uživati, a naravno popit ćete i ukusan čaj. I ovdje ako ogladnite nećete trebati pekaru, nude i slatko i slano, sve što savršeno prati šalicu toplog i ukusnog čaja.

Za kraj, u Zagrebu možete svratiti do Kuće zelenog čaja. Tamo ga možda nećete popiti, ali ćete moći kupiti napitak za pripavu kod kuće. To je savršena opcija za one koji više vole kućnu atmosferu, dekicu i knjigu ili Netflix. Ovdje nema čega nema, kombinacija koje niste ni mislili da postoje, a gotov proizvod savršenog je okusa.

Ako vas put nanese u Zadar, svratite u Pirate bar. Kafić uz more kojem ne treba više ništa da bude savršen, a ipak nudi izvrsnu šalicu čaja u zimskim mjesecima. Možete, naravno, i u ljetnim popiti ovaj napitak i tako naši stari kažu da se zimi treba piti hladno, a ljeti vruće.

Izvor: Unsplash

Malo sjevernije, u Rijeci, također ćete pronaći Kuću zelenog čaja, mjesto u kojem možete kupiti razne vrste čaja i pripremiti ga uz more, ako u termosici ponesete malo vruće vode. Ako ćete sjesti i uživati u moru i čaja, naša je preporuka kafić/ restoran Boonker.

Još sjevernije, u nekadašnjem glavnom gradu Hrvatske, a danas baroknoj ljepotici – Varaždinu, savršen čaj za kućni napitak možete kušati u Hiži čaja. Izvrstan je čaj pak bio i u Strauss caffe baru.

Ako pak krenete na istok, put Osijeka, svratite u Mr Brown Lounge Bar. Nećete požaliti jer čaj će vas oduševiti.

I zapamtite jednu stvar:

Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti.

William Ewart Gladstone, 1865.
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.