mimladi

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – “Muzeji, održivost i dobrobit”

Muzeji, kao čuvari naše kulture, povijesti, tradicije i kulturne baštine, svakodnevno rade na obradi muzejske građe, čuvanju i prezentiranju muzejskih predmeta, na istraživanju postojećih, ali i traženju novih predmeta te na prezentaciji muzejskih zbirki i edukaciji posjetitelja. Rad muzeja i vrijednih kustosa usmjeren je i na osmišljavanje izložbi i radionica, a upravo je svibanj mjesec kada su takvi događaji organizirani zbog jednog datuma – Međunarodnog dana muzeja.  

Izvor: Unsplash

Međunarodni savjet za muzeje, ICOM (International Council of Museums), i ove je godine odabrao prigodnu temu povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Naime, ovogodišnja tema vezana je uz doprinos koji muzeji imaju u kreiranju i razvoju zajednice. Najveći fokus stavlja se na ulogu muzeja u promicanju mentalnog zdravlja, na mjere za borbu protiv klimatskih promjena te na zaštitu i održivost ekosustava  i bioraznolikosti. Sve to oformljeno je u temu “Muzeji, održivost i dobrobit” (Muzejski dokumentacijski centar).

Izvor: Unsplash

Organiziranje Međunarodnog dana muzeja za cilj ima osvijestiti muzeje kao važno sredstvo kulturne razmjene te međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima. Upravo iz tog razloga, ICOM svakoga svibnja organizira događaje i aktivnosti kojima se promiče kultura i baština zemalja koje se uključe u ovo obilježavanje. Prema službenim podacima ICOM-a, prošle je godine Međunarodni dan muzeja obilježilo više od 37 000 muzeja.

Iz Muzejskog dokumentacijskog centra sve hrvatske muzeje pozivaju da u sklopu ovog obilježavanja organiziraju izložbe koristeći reciklirane materijale, već korištenu muzejsku opremu, te da izložbama pokušaju posjetiteljima približiti ovogodišnju temu. Osim toga, prema preporukama MDC-a, mnogi će hrvatski muzeji organizirati i razne radionice za posjetitelje u kojima će naglasak biti na mentalno zdravlje, odnosno antistess radionice, art terapije te muzikoterapije (Muzejski dokumentacijski centar).

Izvor: Unsplash

U ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja uključili su se muzeji iz svakog dijela Hrvatske; od Vukovara, Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Zagreba, Varaždina, Zadra Šibenika, ali i svih manjih mjesta i gradova. Zanimljivu izložbu pripremili su u Muzeju suvremene umjetnosti gdje će se održati promocija knjige „Tošo Dabac: Flaner s kamerom“. Osim promocije knjige, posjetitelji mogu sudjelovati i u jednostanoj fotografskoj šetnji „Ukorak s Tošom“ (Muzej suvremene umjetnosti).

Još jedan zanimljiv događaj organiziraju i Muzej Slavonije iz Osijeka zajedno s Muzejem za umjetnost i obrt. Izložbom „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“, muzejskim se predmetima povezuje ova dva velika hrvatska grada. Na izložbi je moguće pogledati, primjerice, skicu za izradu zastora osječkog HNK-a iz 1914., zatim violinu za koju se smatra da je pripadala osječkom Franji Krežmi ili svezak knjige Satir iliti Divji Csovik proizašle iz osječke tiskare Martina Divalda.  

Ovogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u cjelosti možete potražiti na sljedećoj poveznici: https://mdc.hr/hr/kalendar/pregled-mjeseca/medunarodni-dan-muzeja?y=2023 te provjeriti kakvu je izložbu pripremio muzej u vašemu gradu. Neke je hrvatske muzeje i zbirke moguće pogledati i u virtualnom obliku preko sljedeće poveznice: https://hvm.mdc.hr/.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.