mimladi

Kamo za vikend? Pronađite inspiraciju u živopisnom putopisu

Pomaknuli smo sat, dani su sve duži i topliji, a s time kreću i sve češća putovanja ili boravci u prirodi.

Kamo za vikend? Pitanje je koje ste si sigurno barem jednom u posljednjih mjesec dana postavili pa krenuli sumanuto guglati, a na kraju od tolikog izbora niste otišli nigdje?

Bez brige, svima nam se to barem jednom dogodilo. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za blic izlete i putovanja (baš kao i recepti za kolače, ovo su isprobani izleti i s njima ne možete pogriješiti).

Trst

Svima su nam mame ili bake spominjale svoja shopping putovanja na Ponte Rossu (čitaj: talijanski Hrelić), ali znate li kakva sva bogatstva nudi ovaj grad?

Kad vas autobus iskrca kraj Piazze della Libertà, krenite samo ravno prema centru (kako Talijani kažu, “miris mora dovest će vas do centra”). Tamo obavezno posjetite famozni Ponte Rosso (onaj Hrelić s početka priče), iako danas nema ni traga onoj prodaji odjeće iz vremena naših mama i baka, trg sa pokojim štandom još je uvijek tu. U blizini je i Canal Grande, kip Jamesa Joycea, Srpska pravoslavna crkva, Crkva svetog Antuna i još poneka divna građevina na putu do Piazze Unità d’Italia.

Canal Grande (izvor: autorica)

Ako imate koji euro viška, svakako tu popijte kavu (do podne) ili  Aperol Spritz koktel (nakon podne).  Kad ste odmorili noge, popili pravu talijansku kavu ili pojeli jedan fini gelato (tal. sladoled) možete krenuti prema Katedrali. Vjerujte, trebat će vam snage jer je na uzbrdici. Katedrala San Giusto nastala je u XIV. stoljeću kombinirajući dvije crkve iz VI. i XXI. stoljeća. Na putu do nje, prođite pored rimskog kazališta (na otvorenom) koje datira u I. stoljeće poslije Krista. Pojedite nešto u Viale Venti Settembre ili se provozajte starim tramvajem koji polazi sa Piazze Oberdan.

Popodne si ostavite za dvorac Miramare do kojeg možete doći gradskom linijom autobusa broj 6, od onog istog mjesta gdje Vas je iskrcao autobus. Dvorac je izgrađen u XIX. stoljeću za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu Charlotte od Belgije. Ako vas i ne zanima njegova unutrašnjost, fascinirat će vas parkovna priroda oko njega.

Dvorac Miramare (izvor: autorica)

Ako vam ostane vremena, savjetujemo posjet Sinagogi ili svjetioniku pobjede.

Ljubljana

Susjedna nam Slovenija nudi doista predivna mjesta za obilazak, ali mi smo se odlučili za glavni grad. Ljubljana nastaje još u rimsko doba pod imenom Emona, a prvi se put spominje pod današnjim imenom 1144. (kao Laibach) i 1146. (Luwigana). Broji skoro 300 000 stanovnika i leži na rijeci Ljubljanici.

Svoj izlet možete započeti šetnjom prema glavnom – Ptrešernovom –  trgu na kojem svakako trebate preći preko Tri mosta (slovenski Tromostovlje) i  posjetiti tako zvanu rozu crkvu. Svakako prošećite do ljubljanske Katedrale svetog Nikole. Današnja je djelo slavnog talijanskog arhitekta i umjetnika Andreee Pozze.

Izvor: autorica

Kavu morate popiti u kafiću Romeo i Julija. Prema predaji, u Romea su odlazile djevojke, a u Juliju momci u nadi da će pronaći srodnu dušu. S prozora su morali pratiti tko ulazi u suprotan kafić i brzo krenuti prema osobi koja im se sviđa. No, ako želite neko mjesto puno lokalaca, navratite u cat caffe, raj za mačkoljupce.

Do starog ljubljanskog grada možete doći pješice, liftom ili vlakićem (što god odabrali nećete pogriješiti, svaki je doživljaj jedinstven). Nalazi se na uzvisini i s njega se proteže divan pogled na grad. Osim toga, tu se nekada nalazio i zatvor te jedna od najstarijih ljubljanskih kapelica. Za detalje posjetite grad, pročitajte što piše na ulazu u ljubljanski grad i naučite poneku zanimljivost.

Što se hrane tiče, u Ljubljani smo pojeli najbolju pizzu ikad (Italija, isprike, ali ljubljanska je pizza broj 1) i to u restoranu Trta. Svakako možete pojesti i nešto u jednom od mnogobrojnih restorana uz rijeku i nećete pogriješiti.

Simbol grada Ljubljane je zmaj, a legenda kaže kako je grčki junak Jazon na ovim prostorima porazio veliko čudovište (čitaj ljubljanskog zmaja). Zeleno čudovište danas je zaštitni znak grada, a nalazi se na i njegovom grbu i na zastavi. U gradu postoji i Zmajski most, koji obavezno morate posjetiti, a vaš je zadatak pogoditi koji je od 4 zmaja na mostu ženka. Točan odgovor nećemo otkriti.

Zmajski most (izvor: autorica)

Prošećite i na drugu stranu Ljubljane, prema parku Tivoli prolazeći kroz Kongresni trg, pored kazališta, Moderne galerije i pravoslavne crkve.

Glavna atrakcija parka je dvorac iz XVII. stoljeća, a njime se možete samo i prošetati i uživati u pogledu na prirodu i tišini zelenila koju krase i brojne moderne skulpture. Ovdje možete provesti sate i sate i nikada nije dosadno.

Papuk i pustara Višnjica te Žitna lađa

Ako pak ne želite napuštati Lijepu našu, imamo ideju za dva preslatka izleta koji su ujedno i boravci u prirodi. Možete se zaputiti prema Karlovcu ili pak na drugu stranu, prema Požegi. Svaki izlet je poseban na svoj način i kamo god se zaputili sigurno ćete uživati.

Iz mjesta Brođani, možete se voziti žitnom lađom “Zora”, autentičnim drvenim brodom kakav je u XVIII. stoljeću plovio rijekom Kupom.

Lađarski izlet traje 90 minuta, a tijekom plovidbe moći ćete degustirati domaće likere i domaće kolačiće. Naravno, čut ćete ponešto o potopljenim lađama, karlovačkim sirenama, a vidjet ćete i ostatke starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu. Nećemo Vam otkriti sve detalje izleta kako Vam na njemu ne bi bilo dosadno.

Želite li krenuti na istok, savjetujemo izlet na Papuk. Park prirode Papuk prostire se na površini od 336 km2 (33 600 ha), a nalazi se administrativno na području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Posebno zaštićena područja su: geološki spomenik prirode Rupnica, park šuma Jankovac, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise, posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak. Osim ovih spomenutih, ako krenete na ovaj izlet saznat ćete još poneku tajnu i intrigu Papuka, a mi Vam ih naravno nećemo sve otkriti kako bismo Vas potaknuli da krenete upravo na Papuk.

Izvor: autorica

Na povratku, savjetujemo kavu, ručak ili desert na imanju Pustara Višnjica. Na mjestu nekadašnje pustare danas se prostire agro – turističko imanje Višnjica sa bogatom ruralnom baštinom. Uređeno u skladu sa tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. “pusta” predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji. Smješteno u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave pruža oazu mira za sve one željne opuštanja i rekreacije. Osim dobre hrane, možete uživati u prirodi, okušati se u jahanju, provozati u kočiji ili na biciklu. Čista petica od nas!

Izvor: autorica

Bratislava

Najudaljenija od predloženih destinacija, ali svakako se isplati i nećete požaliti ako krene put nje. Ovaj glavni grad Slovačke ima nešto više od 400 000 stanovnika, a nadimak mu je ljepotica na Dunavu. Ono što nas se posebno dojmilo u ovom gradu su skulpture raznih zanimanja koje su glavna foto atrakcija, a prate vas u vašem obilasku grada. Svakako morate okinuti koju fotku s tako zvanim Ćumilom (ćumiti inače znači gledati na slovačkom i ova figura prikazuje čovjeka koji viri iz šahta i promatra prolaznike), Napoleonovim vojnikom ili Ignacom Lamarom koji svojim šeširom pozdravlja svakog šetača. Dok ste još u centru, obiđite katedralu svetog Martina, kazalište, staru vijećnicu, Mihaelov toranj, Franjevački trg i isusovačku crkvu.

Dok smo u Ljubljani spomenuli posjet rozoj crkvi, u Bratislavi se nalazi tako zvana plava crkva. Nalazi se nešto izvan centra grada (nekih 10-15 minuta hoda od kazališta), ali svakako vrijedi potegnuti korak jer se radi o jedinstvenom arhitektonskom kompleksu. Njena fasada je plava, mozaici su plavi. Sve, uključujući i krov je plavo. I ne samo vanjština, već je i njena unutrašnjost oslikana svjetlo plavom bojom. Crkva je posvećena Elizabeti od Mađarske i nalazi se u svim vodičima za turiste pa i ne čudi što oko nje uvijek ima puno ljudi i teško ju možete uslikati a da Vam netko ne upadne u kadar. Izniman je dojam u kasnim večernjim satima kad ju gradska rasvjeta posebno osvjetljuje.

Plava crkva u Bratislavi (izvor: autorica)

Popodnevna šetnja neka ostane rezervirana za NLO most i  šetnicu uz Dunav i posjet dvorcu Hrad.

U Bratislavi obavezno pojedite juhu od češnjaka u kruhu, svaka preporuka za 17’s bar na Hviezdoslavovoj šetnici. Za desert, nezaobilazan je trdelnik – češko/slovačko/mađarska slastica s punjenjem po izboru. Preporuka za Chimney Friends slastičarnu koja se nalazi tik uz Mihaelov toranj.

Tvornica porculana/ Veszprém

Jedan pomalo neobičan izlet u susjednoj nam Mađarskoj koji nas je oduševio je onaj u tvornicu porculana Herend i susjedni gradić Veszprém. Kompleks se sastoji od muzeja, tvornice porculana, dućana s porculanom, crkvice i kafića. Cijena ulaznice je jedinstvena i iznosi 10 eura za sve navedeno.

U tvornici ćete za početak vidjeti kratki video o povijesti tvrtke Herend, a onda slijedi obilazak. Sve se i dalje izrađuje ručno tako da ćete vidjeti ljude na svom radnom mjestu kako u tišini i jako koncentrirano izrađuju predivne komade porculana. Sve zanimljivosti vam ipak nećemo otrkiti jer nešto morate otkriti i sami na ovom zanimljivom obilasku, ali reći ćemo vam kako je ova tvornica poklonila porculanski set posuđa kao svadbeni poklon britanskom princu Williamu i njegovoj supruzi Kate.

Kompleks tvornice porculana Herend (izvor: autorica)

U kompleksu možete posjetiti lokalni muzej koji ima bogatu kolekciju starinskih servisa (raj za ljubitelje starih stvari, ali i porculana). Uz muzej nalazi se dućan u kojem možete kupiti porculanske suvenire i servise, samo što Vas odmah upozoravamo nije nimalo jeftino.

Za one koji si ne mogu priuštiti cijeli servis, nakon obilaska muzeja i tvornice odlično će sjesti kava ili čaj u pravim porculanskih šalicama, a koji su uključeni u cijenu ulaznice.

Nakon što ste oči odmorili u raju porculana, vrijeme je za odlazak obližnjeg gradića Veszpréma – europsku prijestolnicu kulture 2023. godine. Prema legendi, gradić je osnovan na sedam brežuljaka, a poznat je i kao grad kraljica jer je ujedno i bivši dom kraljice Gizelle, prve kraljice Mađarske.

Izvor: autorica

Za razliku od Bratislave koju karakteriziraju velike statue, u Veszprému ćete se morati dobro sagnuti i pronaći one minijaturne. Uz minijature, savjetujemo posjet zoološkom vrtu, vatrogasnom tornju, vratima heroja, ali i svakako i Vespremski dvorac, mjesto boravka i spomenute Gizelle. Za kraj obilaska savjetujemo šetnju po mnogobrojnim parkovima grada i besciljno lutanje uz koje možete planirati jedno od sljedećih putovanja.

Vespremski dvorac u daljini (izvor: autorica)

Nadamo se da smo vam dali ideju za vikend bijeg u nepoznato i da ćete već sljedeći vikend spakirati ruksak i dati petama vjetra!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.