mimladi

Ljubičasti dan – Dan pružanja podrške osobama s epilepsijom

Epilepsija. Jedna riječ, a bezbroj čimbenika koji je uzrokuju. Poput tajanstvenoga stanja može se razviti u dječjoj dobi, adolescenciji ili u starosti, a moguća je i genetska naslijeđenost u kojoj je ona pojedinim osobama dijagnosticirana već prilikom rođenja.

Što je epilepsija?

Epilepsijom se smatraju poremećaji funkcije mozga koji se često očituju napadajima, nesvjesticom i/ili trzanjem mišića. Navedeni simptomi mogu se javiti u različitim vremenskim oblicima, stoga postoji i nekolicina različitih vrsta epilepsije. Za njihovo razlikovanje služi EEG pregled, tj. elektroencefalografija. Njome se uviđaju razne promjene i nepravilnosti u radu moždanih stanica koje posljedično mogu proizvesti sam napadaj, dok su uzroci tih promjena i nepravilnosti nerijetko nepoznati.

Ljubičasti dan

Cassidy Megan, djevojčica je koja je motivirana vlastitom borbom s epilepsijom odlučila stvoriti ideju Ljubičastoga dana (Purple day) 2008. godine. Cassidyjin je cilj bio potaknuti ljude da govore o epilepsiji (s ciljem razbijanja njezinih mitova), ali i obavijestiti one s epilepsijom da nisu sami.

Cassidy Megan (Izvor: purpleday.org)

Pomorska se udruga za epilepsiju također uključila 2008. godine kako bi pomogla u razvoju Cassidyjine ideje koja je danas poznata kao već spomenuti Ljubičasti dan, a simbol mu je ljubičasta vrpca. Bitno je spomenuti da se Republika Hrvatska po prvi put uključila u organiziranje Ljubičastoga dana 2010. godine, djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Ono što je posebice zanimljivo jest i to da oko 50 milijuna ljudi širom svijeta ima epilepsiju. Procjenjuje se da udio opće populacije s epilepsijom u određenom vremenu iznosi 4 do 10 osoba na njih 1000. U svijetu se svake godine epilepsija dijagnosticira kod 2,4 milijuna ljudi, što predstavlja impresivnu brojku, ali i uvid u učestalost ove bolesti – tvrdi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.  

Poznate osobe s epilepsijom

Da epilepsija nikako nije ograničavajuća za normalan i uspješan život, govore nam i činjenice o poznatim osobama koje su se nosile s ovom bolešću. Među njima se našao i jedan je od najcjenjenijih i najutjecajnijih skladatelja svih vremena – Ludwig van Beethoven, spisateljica krimića Agatha Christie, poznati slikar Leonardo da Vinci, ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski i mnogi drugi. Zanimljivo je kako je i sam F. M. Dostojevski upravo u epilepsiji pronašao inspiraciju za brojna svoja djela pa ju tako spominje u svome djelu Gazdarica, popularnome romanu Idiot kao i u djelu Poniženi i uvrijeđeni.

Obucimo ljubičasto!

Već 13 godina Republika Hrvatska obilježava Ljubičasti dan nošenjem ljubičastoga, kako kod kuće, tako i u školi ili na radnome mjestu. Stoga ustrajmo i ove godine te u nedjelju 26. ožujka obucimo ljubičasto kao znak podrške osobama oboljelima od epilepsije jer: „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“.

Izvor: Unsplash

Za više informacija možete posjetiti sljedeće internetske stranice:

www.epilepsija.hr

www.hzjz.hr

www.purpleday.org

                                                                                                                       

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.