mimladi

Omoti od poklona krase pod, miris kave i kolača prolama se kroz glavne prostorije. Božić bez obzira gdje ga slavili i s kim ga slavili ima jednu tradiciju bez obzira kojoj dobnoj skupini pripadate. Veže se, točnije, vi se vežete uz kauč i to vam nitko ne može zamjeriti.

It’s Wonderful Life (1947.)

Prvo mjesto, naravno, zaslužuje „It’s Wonderful Life“. Što drugo? Nijedan film ne može oteti krunu ovom divnom klasiku koji će vas rasplakati svojom poukom. Bezvremensku titulu nosi jer prikazuje samu bit Božića-pomaganje drugima. Radnja se odvija u najtežim godinama prošlog stoljeća, preciznije u doba Velike depresije i Drugog svjetskog rata.

George Bailey kao glavni lik osvaja naša srca jer upravo svojom dobrotom i velikodušnošću cijeli svoj život daje cijeloga sebe da bi pomogao ljudima u Bedford Fallsu. Cijeli život je žudio za putovanjima, no uvijek bi tu želju stavio sa strane i odlučio pomoći najpotrebitijima. Na Badnjak, George shvaća da će biti smatran odgovornim i poslan u zatvor jer je njegov ujak izgubio veliki iznos poslovnog novca. Shvaća da će mu tvrtka propasti i da će krivi ljudi preuzeti grad. Depresivan i iscrpljen od svega odlučuje počiniti samoubojstvo, no u tome ga sprječava njegov anđeo čuvar koji će mu pokazati koliko njegova dobra djela vrijede. Anđeo čuvar mu pokazuje kakav bi težak život bio za njegove sugrađane da se nikada nije rodio.

Pripremite maramice jer duša ovog čovjeka će vas rasplakati i poučiti da vas niti jedan poklon neće usrećiti kao učinjeno dobro djelo onima kojima ste vi zadnja nada. A dobra dijela se uvijek pamte i na kraju vrate, kao i u ovom filmu.

Love Actually (2003.)

Dobra djela smo stavili na prvo mjesto, stoga odmah iza toga slijedi najvažnija stvar u životu-ljubav. Ne postoji bolji scenarist od Richarda Curtisa koji svojim filmovima pokazuje istinsku ljubav kakvu svi želimo! Film potvrđuje tvrdnju da je „svijet mal“ jer upravo u ovom filmu pratimo osam različitih parova koji su na neki način povezani. Pouka filma je da se „na Božić govori istina“, a svi znamo da ne postoji veće istine od priznavanja svojih osjećaja drugoj osobi.

Miracle on 34th Street (1947.)

Očito je nešto čarobno s tom 1947. godinom. Djed Božićnjak kao glavni lik u cijelom svijetu u ovo doba, pa tako i u ovom filmu. Ukratko, film sadržava fantaziju, romantiku, komercijalizam čija smo žrtva godinama, dječji duh koji dopuštamo najmlađima jer nam toliko nedostaje, ali i dašak prava.

Bad Santa (2003.)

Kako smo ga spomenuli u prethodnom odlomku, moramo dati odmah par rečenica i za djedicu koji je malo drugačiji. Komedija koja vodi rat s božićnim duhom. Glavni likovi su beznadno dijete i Djed Mraz kojeg nitko ne voli. Zločesti Djed Božićnjak koji će nas nasmijati će na kraju crnu komediju pretvoriti u film o iskupljenju jednog čovjeka. Naravno i ovaj film je s poukom, koja glasi: „Nikada nije kasno da se iskupiš i postaneš bolja osoba.“

Elf (2003.)

Komediju koju svi sigurno potajno obožavate i gledate ama baš svake godine! Odrasli čovjek Buddy koji je slučajno odgojen kao jedan od Djedovih vilenjaka. Buddy odlazi u ljudski svijet, preciznije u NYC u potrazi za svojim rođenim ocem. Glavnom glumcu skidamo kapu, ili da se drugačije izrazimo, ponekad je samo potrebno da se pravi glumac nađe u pravoj ulozi.

HOME ALONE (ONE & TWO) (1990.)

Još jedan film koji tradicionalno gledamo ama baš svake godine. Scenarij koji nas je osvojio još dok smo bili djeca i bez kojeg jednostavno ne možemo provesti zimske praznike/godišnji odmor. Ovdje vrijedi sreća u nesreći jer da Kevin nije ostao sam kod kuće nitko ne bi spriječio pljačku njegovog doma, kao i što nitko ne bi spasio novac za dječju bolnicu u NYC da nije sjeo u krivi avion.

The Holiday (2006.)

Sedmo mjesto ostavili smo za jedan guilty pleasure. Osnova je neuzvraćena ljubav, nova romansa i zgodni stranci. Glavni likovi-dvije žene koje se zbog ljubavnog neuspjeha dogovore da zamijene domove (a s tim doslovno i kontinent) gdje svaka upozna lokalnog tipa koji je stvoren upravo za nju.

Last Christmas (2019.)

Noviji film koji je izgrađen na temelju stare poznate pjesme. Glavni lik u priči je mlada žena Kate koja uzastopno donosi loše odluke. Želja joj je postati pjevačica, no trenutna karijera joj je da radi kao vilenjak u božićnoj trgovini. Upoznaje Toma i njezin život se počinje mijenjat.

How The Grinch Stole Christmas (2000.)

Američki hit, šarmantni klasik. Zločesti lik s početka filma svojom probuđenom dobrotom osvaja sve ljude iz svoje okoline. Koliko je film dobar dokazuje i Guinnessova knjiga rekorda.

White Christmas (1954.)

Kako smo započeli s filmom iz 20.st. tako ćemo i završiti. U ovome filmu ima i glazbe i plesa. Stari Hollywood koji nam toliko nedostaje u istoj mjeri će nas očarati i u ovoj izvedbi.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.