mimladi

Prijedlozi adventskih putovanja u Hrvatskoj i Europi

Dolazi vrijeme adventa, božićnih praznika i blagdana općenito. Nemojte misliti da smo zaboravili na vas vječne pustolove i željne putovanja jer nismo! U nastavku vam donosimo niz nezaboravnih i čarobnih putovanja na kojima možete provesti jednako tako predivne trenutke te kući ponijeti pregršt uspomena.

Adventsko putovanje u Fužinama

Fužine su mali grad na goranskoj rivijeri, koji je toliko pitoreskan, živopisan i topao da će vas odmah privući svojim šarmom. Navodim nekoliko prijedloga za izlete na ovom neobičnom mjestu. Prvo vam predlažem da posjetite Špilju Vrelo, koja je sasvim slučajno otkrivena pedesetih godina prošloga stoljeća pri izgradnji akumulacijskog jezera Bajer. Starost špilje možemo procijeniti na 3,5-4 milijuna godina. Zbog ljepote, špilju često nazivaju „Postojna u malom“. Špilja je prigodna za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine. Teren posjeduje blage konfiguracije, bez ijedne stepenice te je jedina špilja u Europi uređena za turističke obilaske te je odlična za posjet svih uzrasta, djece, starijih, pa čak i za invalide i invalidskim kolicima.

Sljedeće što možete isprobati u Fužinama jest Turistički vlakić Fužine express, koji subotom i nedjeljom u 14 i 15 sati kreće iz centra Fužina uz jezero Bajer. U slučaju kiše, vlakić ne vozi po uobičajenom rasporedu. Za ostale informacije posjetite gore postavljenu poveznicu.

Posljednje što ću vam predložiti da posjetite u Fužinama OPG „Zeleni san“ koji radi vikendima od 11 do 16 sati. Tamo ćete imati priliku upoznati farmu, biljke i životinje (konje, ljame, mini koze, magarce i paunove).

Advent na Bledu

Foto: Unsplash

Bled je jezero ledenjačkog podrijetla smješteno u Julijskim Alpama, koje se nalazi na 475 mnv. Ovo je jezero udaljeno oko 45 minuta vožnje automobilom od Ljubljane. Jezero jest „ledenjačko“, ali je iznimno toplo jer se puni vodom iz nekoliko termalnih izvora.

Postoji jedna zanimljivost o Bledu, a koju vam ovdje želim istaknuti. U drugoj polovici 19. stoljeća Bled je postalo vrlo traženo lječilište i odmorište europske aristokracije. Europljani boljeg financijskog stanja htjeli su ovdje odsjedati, stoga je jezero odjednom bilo preplavljeno vilama sagrađenima bez nekog prostornog plana. Nekoliko je njih ostalo sagrađeno i do današnjeg dana, a jednu je kao svoju rezidenciju upotrebljavao predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito. Bled je jedini prirodni otok u Sloveniji, na kojemu je sagrađena prva crkva u 12. stoljeću, a današnji izgled datira u 17. stoljeće. Crkvu Marijinog Uznesenja moguće je posjetiti nakon plaćenog ulaza. Predlažem da se popnete i na zvonik na visini od 54 metra te si priuštite pogled na Bled.

Advent u Beču

Ako se slučajno zaputite u Beč, svratite na sajam ‘Christkindlmarkt’, poznat i pod hrvatskim nazivom ‘Bečki božićni san’. Spomenuti sajam održava se u središtu grada, ispred Gradske vijećnice. „Središnji bečki adventski sajam prethodnih se godina održavao pod nazivom ‘Adventska čarolija u Beču’ i ‘Bečki božićni san’, ali sada se jednostavno ‘Wiener Christkindmarkt’.“ (Advent u Beču 2022., 2022)

Klizalište i dalje nosi naziv ‘Ledeni san’, a prostire se na gotovo 3000 kvadratnih metara te će i ove godine biti uključeno u božićni sajam, što će samo obogatiti prostor. Na štandovima Christkindlmarkta možete izabrati između kupnje originalnih božićnih darova, kao što su staklene kuglice ili šalice s natpisom ‘Christkindlmarkt’ i godinom održavanja sajma. Ovdje je prisutan i sajam za djecu, na kojemu će se održati božićne radionice gdje će uz pomoć stručnjaka biti prilike za izradu božićne darove ili ukusne kolačiće. Na kraju nije smetena s uma ni tradicija Christkindla, koji predstavlja lik tradicionalnog božićnog darivatelja u zemljama njemačkog govornog područja i srednje Europe.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.