mimladi

Održan okrugli stol “Sport i Hrvati!”: Hrvatski je sport u svjetskim razmjerima simbol uspješnosti

Deseti Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska (u nastavku: SSMH) “Vrijednosti u vremenu promjena” nastavljen je okruglim stolom pod nazivom “Sport i Hrvati!” u utorak 8. 11. 2022. godine s početkom u 19 sati na Kinezološkom fakultetu. Okrugli stol “Sport i Hrvati!” otvorila je Sara Horvat, članica SSMH, i ukratko je predstavila udrugu te pozvala dekana Kineziološkog fakulteta Maria Baića da pozdravi sve prisutne.


Okrugli stol “Sport i Hrvati!” obilježila je panel rasprava podijeljena u tri kruga pitanja. Prvi krug pitanja
odnosio se na sport kao identitet i percepciju sporta u Hrvatskoj. U drugom krugu govorilo se o ulaganju
u sport i stanju njegove infrastrukture, dok se treći krug pitanja odnosio na pitanja mladih i izazove s
kojima se susreću u sportu.


Na okruglom stolu govorili su: Igor Bišćan, Danira Bilić, Franjo Arapović i Barbara Matić, a moderator je
bio Mislav Krstulović.


Igor Bišćan istaknuo je kako je nogomet u velikoj prednosti pred drugim sportovima jer posjeduje najveću bazu djece. Naveo je kako su Hrvati kao nacija genetski predodređeni za ekipne sportove, s nogometom na čelu. Kao jedan od najvećih problema, Bišćan je izdvojio velik broj mladih talenata koji ne uspiju u potpunosti ispuniti svoj potencijal. Ukazao je na to kako svako razdoblje nosi svoje probleme i uvjete te bi se trebalo prilagoditi vremenu, okolini i drugačijim uvjetima odrastanja mladih nada. Zaključio je kako je najveći izazov u razvoju i radu ispunjenje mogućnosti na najvišoj razini kroz vlastito
iskustvo i znanje.


Danira Bilić istaknula je kako je hrvatski sport u svjetskim razmjerima simbol uspješnosti. Govorila je o
važnosti i snazi sporta kao kohezivnog čimbenika koji može dovesti do ujedinjenja u društvu. Bilić napominje kako se funkcioniranje sporta još uvijek mijenja te da je važno da se stvaraju bolji uvjeti s ciljem postizanja većih uspjeha. Istaknula je važnost obrazovanja sportaša kako bi nakon završetka karijere mogli nastaviti s radom na upravljačkim pozicijama i pridonijeti razvoju sporta. Ukazala je na problem pronalaska novog izvora financiranja i ulaganja u razvoj sporta. Naglasila je kako je od iznimne važnosti poticati djecu da se od malih nogu bave sportom pod nadzorom stručnjaka. Zaključila je kako je najvažnije znati prepoznati talent i usmjeravati ga da se u potpunosti razvije.

Foto: SSMH


Franjo Arapović prisjetio se svojih uspjeha u karijeri. Govoreći o uspjesima istaknuo je kako su Hrvati
naklonjeni sportu i da ga doživljavaju kao dio identiteta
koji im je blizak, ali unatoč tome, nekolicina se podcjenjivački odnosi prema postignutim rezultatima. Arapović se osvrnuo i na pitanje ulaganja i infrastrukture te je istaknuo kako se svake godine sve više ulaže u sport, ali da je potrebno bolje urediti financiranje. Naglasio je kako je bitno da se država skrbi o obrazovanju sportaša i nakon njihove karijere. Zaključio je kako je vidljiv rast i napredak u svim sportovima, kako postoji kvalitetna struka, no da je potrebno više sredstava kako bi se zadržalo mlade nade u Hrvatskoj.


Barbara Matić osvrnula se na svoje nedavne uspjehe. Prisjetila se svojih početaka i Janice Kostelić koja ju
je svojim uspjesima nadahnula da se nastavi baviti sportom nepoznatim široj javnosti kako bi ostavila svoj trag i približila judo većem broju ljudi. Istaknula je kako judo kao sport u Hrvatskoj napreduje uz pomoć Saveza, ali naglasila je kako i dalje postoje brojni problemi poput loših uvjeta rada i nedovoljnog financiranja. Zaključila je kako se povećava broj mladih koji se bave borilačkim vještinama, ali nemaju dovoljno sredstava što im otežava ionako teške uvjete treniranja.

Snimka okruglog stola “Sport i Hrvati!“ dostupna je na našoj Facebook stranici.

Ovom prilikom najavljujemo i okrugli stol „Pravo na dijete ili prava djeteta“ koji će se održati danas,
u srijedu 9. 11., s početkom u 19 sati na kojem će o pitanjima surogat majčinstva, medicinski pomognute oplodnje i najboljem interesu djeteta u kontekstu udomiteljstva i posvojenja govoriti dr. sc. Barbara Preložnjak, dr. sc. Mirjana Radan, Krešimir Miletić, univ. spec. act. soc. te Matija Štahan, mag. litt. comp. Okrugli stol održat će se u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na našem Facebook i Instagram profilu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.