mimladi

Dani europske baštine

Što su Dani europske baštine?

Dani europske baštine manifestacija je koju organiziraju Vijeće Europe i Europska komisija, a odnosi se na proslavu kulturne baštine svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina.

Ove, 2022. godine, bit će obilježeno pod geslom „Održivost baštine“, a u našoj domovini manifestacija će se provoditi tijekom rujna i listopada.

Ovogodišnja tema „Održivost baštine“

Tema za ovu godinu, poznata pod nazivom „Održivost baštine“ omogućit će nam da damo priliku tome da činjenicu prijetećih i sve učestalijih klimatskih promjena i degradacije okoliša osvijestimo kroz pridavanje važnosti našoj „bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini“. (Dani europske baštine 2022., 2022) Glavni naum ovogodišnje manifestacije je saznati i podijeliti vlastita saznanja o osnaživanju kulturne baštine u nadi da ćemo je uspjeti prenijeti na buduće generacije. Potrebno je znati sljedeće: „Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini.“ (Dani europske baštine 2022., 2022)

Poziv na manifestaciju

Na manifestaciju „Dani europske baštine“ pozvani su sve zainteresirane kulturne, društvene odgojno-obrazovne i znanstvene ustanove i organizacije; koje se mogu uključiti u provedbu manifestacije kroz predavanja, skupove, festivale, radionice, obilaske, izložbe, panele, virtualne programe, prezentacije i slična događanja prikladna za djecu o odrasle.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.