mimladi

Završila Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

Interdisciplinarni pristup

U Šibeniku je završila Ljetna škola bioetike i ljudskih prava. Krešimirov grad bio je domaćin pete Ljetne škole, od 1. do 7. kolovoza, koja je ugostila četrdesetak mladih od 18 do 30 godina iz svih dijelova Hrvatske.

Nakon prva dva dana, gdje su postavljeni temelji kroz predavanje iz uvoda u bioetiku i niz predavanja o pravnim i medicinskim aspektima prava na život, prizivu savjesti i transhumanizmu, Ivana Grahovac, dr. med. i članica Svjetskog saveza mladih Hrvatska, govorila je o odnosu priziva savjesti i pružanja zdravstvene skrbi.

U četvrtak je održana prva debata za sudionike na temu: Pobačaj i priziv savjesti. Cilj debate bio je ojačati kritičko mišljenje te savladati argumentirano iznošenje vlastitih i stručnih stavova o navedenim temama. Popodnevna predavanja održali su: izv. prof. dr. sc. Barbara Preložnjak s Pravnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, na temu Pravo djeteta na saznanje podrijetla i surogat majčinstvo, te komunikacijski stručnjak Robert Čolić koji je govorio o tri sloja komunikacije.

Master debata – samo za najbolje

Petak prijepodne bio je rezerviran za komunikacijsku radionicu Roberta Čolića i predavanje specijalista za istraživanje javnih politika u Europi, Mislava Barišića, na temu: Pravna i filozofska problematika eutanazije. Održana je i druga debata za sudionike na temu: Etičnost korištenja fetalnih tkiva u znanstvenim istraživanjima. U poslijepodnevnim satima uslijedila su još dva predavanja: Odnos medicine i zdravlja u kontekstu prava na zdravlje specijalista psihijatrije, dr. sc. Marka Ćurkovića, dr. med. i Eutanazija u kontekstu donošenja odluka zdravstvenih djelatnika na kraju života pacijenata, koje je održala prof. dr. sc. Ana Borovečki s Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Najbolji iz prethodnih dviju debata odabrani su za sudjelovanje u Master debati s temom: Ljudsko dostojanstvo i medicinski potpomognuto samoubojstvo. U izuzetno zanimljivom i napetom debatiranju, pobjedu je, prema ocjeni stručnog žirija, odnijela Maria Lucia Levačić, dok je simpatije publike dobio Jakov Blagojević.

Kraj Ljetne škole početak je novih mogućnosti

Po završetku Master debate svim sudionicima uručene su potvrde o sudjelovanju, nakon čega su se svi zajedno uputili brodom na Tvrđavu sv. Nikole, čime je i službeno završena još jedna Ljetna škola bioetike i ljudskih prava. Ne sumnjamo kako je svatko od polaznika primio nešto, bilo na intelektualnoj ili socijalnoj razini, što će ga oplemeniti i na taj način učiniti boljim članom društva u kojem živi.

prof. dr. sc. Ana Borovečki
Tvrđava sv. Nikole
Robert Čolić, komunikacijski stručnjak
Mislav Barišić, specijalist za istraživanje javnih politika u Europi
dr. sc. Marko Ćurković, dr. med.
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.