mimladi

Oživljavanje povijesti tijekom ljeta

Ljeto – čarobno godišnje doba koje svakome donosi nešto novo i zanimljivo. Koliko god nam se činilo da ljeto prođe u trenu, ono ipak u našim životima predstavlja dio godine gdje se mi, kao pojedinci, razvijamo. Škole, fakulteti i poslovi koje smo obavljali tijekom godine zatvorili su svoja vrata i pustili nas da malo predahnemo od uobičajenih svakodnevnih obveza.

No što to zatvaranje vrata nama donosi? Otkrivanje novih hobija, knjiga, vještina ili nešto više? Osim prethodnih novina koje bismo mogli steći tijekom ljeta, tu su i brojne manifestacije povijesnih događaja koje, u jednu ruku, služe kao mamac turistima, a s druge strane educiraju nas, hrvatske građane, čiji su predci prošli te događaje, sudjelovali u njima ili su jednostavno postali legende, prenoseći se s koljena na koljeno. Takav način „oživljavanja“ povijesti, uvelike pogoduje razumijevanju i usvajanju hrvatske povijesti, kulture, ali i običaja te na poseban način daje uvid u cjelokupno funkcioniranje tadašnjeg društva i značajnih povijesnih zbivanja.


Oživljavanje povijesti

Uprizorenje povijesti samo je kap u moru raznih ponuda, festivala i događaja koji svako ljeto okupljaju i zabavljaju turiste u Hrvatskoj, ali i domaće stanovništvo. Od raznoraznih manifestacija koje se svake godine izvode po raznim rivama, trgovima i šetnicama, izdvojila sam par koje su me posebno dojmile, a vjerujem da će se i vas.

1) Dubrovačke ljetne igre 2022.

Na prvom su se mjestu naravno našle, ni manje ni više, nego li Dubrovačke ljetne igre koje će ovu godinu održati 73. po redu kulturno-umjetnički festival. Festival će, kao i svake godine, biti obogaćen raznim glumačkim i glazbenim izvedbama, među kojima će se ove godine naći jedna od najznačajnijih tragedija W. Shakespearea „Hamlet“ u režiji Paola Magellija, zatim predstava „Ljubovnici“ koja predstavlja jednu od najpoznatijih dubrovačkih smješnica 17. stoljeća, a koja će pritom gledateljima na humorističan (ali i realističan) način prikazati odnose dubrovačkoga baroknoga društva. Stoga ako se nađete u Dubrovniku od 10. srpnja do 25. kolovoza, nikako ne propustite ove izvedbe! A što vas još na festivalu očekuje, pogledajte na poveznici.

Foto: https://kalendar.dubrovnik.hr/

2) Bitka omiških gusara protiv Mlečana

Na drugome mjestu, ali nikako manje važnija, našla se Bitka omiških gusara protiv Mlečana. Upravo tu gusarsku bitku iz 13. stoljeća, već godinama u Omišu oživljava oko stotinu sudionika (što „Mlečana“, što „gusara“), stvarajući tako realan prikaz bitke za koju mnogi kažu kako je zaslužna za to da je hrvatsko more ostalo hrvatsko. Gusari su tada, u 13. stoljeću, pobijedili Mlečane (na čelu s omiškim vladarom i knezom Maldukom Kačićem), oslobodili naše Jadransko more te tako cijelo 13. stoljeće vladali obalom od Splita do Dubrovnika. A da se taj događaj i danas slavi i veliča, govori nam broj gledatelja koji se iz godine u godinu povećava, a oduševljenje čak i nekoliko dana nakon predstave ne prestaje. Bitka je u Omišu održana svake godine od 16. do 18. kolovoza, no prethodne je dvije godine, zbog epidemioloških mjera, nažalost otkazana. Ove godine ju s guštom očekujemo.

Foto: www.visitomis.hr/

3) Zvonimirovi dani (Knin, 17. – 18. lipnja 2022.)

Zvonimirovi dani započinju sredinom lipnja i pružaju nam sajam obogaćen raznim prizorima, predmetima i događajima srednjega vijeka.  U prijevodu, svake se godine u to doba organizira „oživljavanje“ srednjega vijeka na kninskoj tvrđavi, gdje se prodaju različiti predmeti poput raznih rukotvorina i obrtništva, a razne predstave i radionice pogoduju zanimaciji velikih i malih, educirajući ih na zanimljiv i poučan način o ljudima i kulturi 11. stoljeća.

Foto: www.tz-knin.hr

Ovo su samo neke od manifestacija oživljavanja povijesti koje se već dugi niz godina izvode na području Lijepe Naše. Upravo takve manifestacije bitne su da ne dođe do zaborava naše povijesti, kulture i tradicije stečene tisućljećima prije, a uz to predstavljaju i zanimljiv sadržaj svim generacijama koji nikako ne bi trebao ostati nezapamćen.

___________________________________________________________________________

Literatura:

https://kalendar.dubrovnik.hr/?s=dubrova%C4%8Dke+ljetne

https://www.visitomis.hr/dogadanja

https://www.tz-knin.hr/hr/dogadanja/zvonimirovi-dani/

https://historiografija.hr/?cat=16

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.