mimladi

Može li doći do trovanja šahom?

Svi oni koji prate nakladničke kuće u Republici Hrvatskoj znaju da je hrvatska književna scena odnedavno bogatija za jednu nakladničku kuću koja će skromno, ali sigurno puniti police svih knjiških moljaca. Nakladnička je to kuća Petrine knjige, osnovana iz ljubavi prema pisanoj riječi i s ciljem prevođenja kvalitetne književnosti koju još nismo imali prilike čitati na hrvatskom jeziku.

Na mojim je policama mjesto već pronašla jedna knjiga iz njihova opusa, kratka priča naslovljena Novela o šahu. Posljednje je to i najpoznatije djelo austrijskog novelista Stefana Zweiga, novela koja govori o psihičkim ponorima koje čovjek može doživjeti, odnosno ovisnostima koje se mogu (po)javiti u svakom trenutku našega života. 

Kratki prikaz djela

Novelom o šahu vodi nas glas muškog pripovjedača u prvome licu. Ne saznajemo njegovo ime, ali znamo da je putnik na brodu koji putuje od New Yorka do Buenos Airesa, što je ujedno i mjesto odvijanja radnje. Putnik na brodu je i poznati svjetski šahovski prvak Mirko Čentović, muškarac intrigantne prošlosti o kojemu naš pripovjedač želi saznati nešto više, a jedini način da dođe do informacija jest pokretanje šahovske partije.  

Šahovsku je partiju igrao Čentović protiv nekoliko muškaraca okupljenih u grupu, a najbolji među njima bio je slučajni prolaznik – doktor B., čiju ćemo zanimljivu priču saznati na sljedećim stranicama romana. 

Djelo je kratko, jednostavno za čitanje jer je radnja dinamična, stil je pisanja jednostavan i uglavnom se koriste kratke rečenice. Kroz prizmu šahovske partije, daje se oštra i izravna kritika nacizma, a istovremeno se prikazuje sukob prirode i intelekta, odnosno talenta i mehaničkog rješavanja problema.

Moderne (ili ne tako moderne) ovisnosti

Iako vas u ovoj kratkoj priči očekuje šahovska partija jake političke pozadine, jedan je ovisnički moment vrlo zanimljiv i o njemu treba dobro razmisliti jer se njime propitkuje moć ljudske psihe. Naime, naš glavni junak, doktor B., dan prije Hitlerova ulaska u Beč pada u ruke SS-ovaca, njegov je ured nadzirao tajnik doušnik. Stavljen je u kategoriju iz koje su nacionalsocijalisti nastojali izvući novac i važne informacije. Zatvoren u skučeni prostor, malu hotelsku sobu, opire se ludilu, a pri saslušanju na sudu iz jednog kaputa krade knjigu (šahovski udžbenik) koja će mu, mislio je, olakšati vrijeme u zatvoru. Ispostavit će se da je upravo ta knjiga dodatno pojačala ludilo koje mu je prijetilo. Improviziranim figuricama počinje igrati šah i svakodnevno igra sa samim sobom. To je dovelo do trovanja šahom.

Ova će vas priča ponukati da razmislite o tome je li opsjednutost (video) igrama moderna bolest ili su pak takve ovisnosti postojale i prije, ali u drugačijem formatu? Život nam je sada digitaliziran, imamo mobitele, računala, videoigre, društvene mreže, a sve nas navedeno može odvesti u ovisnost jer prekomjerna konzumacija nijednog sadržaja nije dobra za naše psihičko zdravlje. 

Podsjeća li vas na što? 

Vizualizacija partije, zatvorenost u skučen prostor i svakodnevno igranje šaha junaka samoga sa sobom podsjeća nas na djelo Waltera Tevisa Damin gambit, koje je objavljeno 1983. godine, a popularizirano 2020. godine kada je na Netflixu objavljena istoimena serija. U romanu pratimo djevojčicu Beth Harmon, koja stiže u sirotište i tamo, u podrumu s domarom, započinje svoj šahovski put. Njezin život, unatoč tome što postaje priznata šahistica i pobjeđuje na svim natjecanjima na kojima se pojavi, postaje zamršen, strastven i opasan, a i nju, baš kao i doktora B.-a iz Novele o šahu, počinje preuzimati ovisnost

Nekoliko statističkih zanimljivosti 

Navedena su djela, uz mini seriju Damin gambit, doprinijela popularizaciji šaha. Od trenutka izlaska serije i revitalizacije navednih knjiga do današnjeg dana poraslo je pretraživanje ključne riječi šah na Google tražilici, kao i pojma šahovska pravila, pravila šah, kako se igra šah, a porasla je i prodaja šahovskih kompleta. 

Google Trends – porast pretraživanja riječi “šah” (chess)
Google Trends – porast u kupovini šaha (putem Google Shopping)
Google Trends – porast u pretraživanju sintagme “kako igrati šah” (how to play chess)
Google Trends – porast u pretraživanju sintagme “šahovska pravila” (chess rules)

Ako se još niste okušali u ovome sportu, u nastavku pogledajte kratak video s osnovnim pravilima za igranje. 

Youtube: How to Play Chess

Sretan vam međunarodni dan šaha!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.