mimladi

Erasmus+ projekt „Budi aktivan i kreativan“ – osvrt sudionice Marte Džaje

Jednom kada kreneš od obrazovanja uzimati ono što stoji u prozorčiću Za one koji žele znati više, taj prozor se najprije otvara, zatim mu se razbija staklo i šire se okviri. Ti si se već vinuo u zrak, zaboravljaš da su okviri ikada postojali, a perspektiva postaje perspektive. Jednom kad izađeš iz okvira, mijenjaš kutove opažanja. Što više nalaziš to više tražiš. Želiš još znanja, drugačije formate učenja – može li drugačije, želim raznovrsnije metode, koji još načini za usvajanje novih informacija postoje, kako mogu savladati nove vještine. Upitnici se roje, točke pretvaraš u zareze.

Tako razmišljam o neformalnom obrazovanju, o cjeloživotnom učenju i uopće o aktivnom i kreativnom postojanju. Iz tog razloga učenju nekad pristupam klasično – sjedim dugo jutrima iznad knjiga i bilježnica ili noću listam člancke – a ponekad kreativnije i inovativnije, primjerice odlazim na studentske razmjene, edukacije za nastavnike ili treninge i tečajeve, sudjelujem na konferencijama, nekad izlažem, nekada slušam, podučavam ili učim, najčešće istovremeno oboje. Otkad vodim Udrugu za promicanje urbane kulture ARLA i svoj obrt M.art, shvaćam koliko raznolikih aktivnosti zapravo ulazi u taj pojam posla.

Nekad je to rad na računalu i sjedenje u uredu, višesatno telefoniranje, ponekad kreativni proces osmišljavanja sadržaja, drugi put pretraživanje tržišta usluga, neki put čitanje knjiga koje će kasnije otvoriti neke nove kanale i pokrenuti nove priče.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Za vrijeme trajanja konferencije „Budi aktivan i kreativan” naizgled nisam bila na poslu. Naime, nisam bila u svom uredu, nisam u tom trenutku proučavala ruski lokativ i držala nastavu ili prevodila dokumente ili planirala i organizirala koncert, ali sam u nekom smislu svakako radila. Slušala sam uspješne poduzetnice i poduzetnike koji su svoje ideje izgradili u poslovne planove, a potom ih proveli u djelo. Crpila sam iz njihovih priča inspiraciju i korisne informacije. Promatrala sam i slušala predavanje Katarine Horvat koja je govorila o komunikacijskim vještinama, pomno slušala što Martina iz Bamboo Lab-a ima za reći o izgradnji branda, slušala kako je nastala i kako je rasla priča Borisa Rauša i njegovih kolega, veselila se uspjehu i kreativnim idejama osnivačice savjetovališta Psihogym.

Razni su nam stručnjaci govorili o marketinškim strategijama, o strukturama ulaganja, o izvorima financiranja,  razgovarali smo o tome što čini poduzetnički mindset, upoznavali se i širili mrežu poznanstava. Sudjelovanjem na radionicama i obavljanjem zadataka u timu ponovno smo radili na svojim komunikacijskim vještinama, individualno ili kroz timski rad predstavljali svoje ideje i projekte, učili. Sve te aktivnosti svakako valja smatrati radom i radom na sebi.

Važno je da postoje ljudi koji odluče posvetiti dio svog vremena organizaciji ovakvih projekata jer su upravo ovakve edukacije, predavanja, treninzi, konferencije i ostali oblici neformalnog obrazovanja sjajan način da se dodatno upoznamo s temama koje nas zanimaju, da upoznamo ljude iz svijeta koji nas intrigira i privlači. Važno je u mladima njegovati ideju da su sposobni i da mogu uspjeti ako budu dovoljno uporni, znatiželjni i vrijedni, a ovaj susret je svakako vrijedan doprinos tim nastojanjima.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Vjerujem da je većina osoba koja se odluči pokrenuti vlastiti posao svjesna koliko truda, rada i vremena taj proces iziskuje. Oni koji nisu često me pitaju kako mogu biti u uredu do 13 sati dnevno, kako se ne bojim rizika, kada mi je slobodno vrijeme i odmaram li se nekada. A odgovor je, ustvari, da ja osjećam kako je moje radno vrijeme ujedno i moje slobodno vrijeme. Ključ je u tome da voliš ono čime se baviš. Onda više ne dijeliš vrijeme na slobodno i neslobodno. Jedno se pretače u drugo i kad shvatiš da se to događa – onda počinje čarolija, brišu se granice i nestaju strahovi.

Budite aktivni i kreativni, budite hrabri i znatiželjni. Ako vam treba mali impuls i poticaj, sudjelujte u projektima nalik ovome.


Autorica: Marta Džaja, sudionica Erasmus+ projekta „Budi aktivan i kreativan”

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.