mimladi

Poremećaji u prehrani – moderna bolest ili ne?

Razgovor o mentalnom zdravlju sklizak je teren. Na njega se možemo spotaknuti, ali prelazeći ga iznova možemo i savladati vlastite strahove.

Često se susrećemo s izjavama da današnje generacije izmišljaju svoje bolesti, one kojih prije nije bilo. No uvijek su postojale. I, nažalost, uvijek će ih biti. Kad bismo se barem mogli zavući pod tuđu kožu, pod onaj najsitniji atom koji će objasniti zašto se u nama događa nešto i pomoći nam pronaći rješenje tog problema. No nećemo moći i ne trebamo jer za određene stvari ne treba postojati objašnjenje. Iako bismo voljeli da je sve idealno, svijet nam to jednostavno ne može pružiti. Bilo bi idealno kada jedna djevojka u kutu svoje sobe ne bi gledala nove objave savršeno ispeglanih zvijezda i u sebi pomislila da i ona tako želi izgledati te da zbog toga na dnevni meni zapiše samo jednu jabuku. Bilo bi idealno kada bi jedan mladić prestao sebe opterećivati snažnim sportašima kojima želi nalikovati. Ali nije.

Što uzrokuje poremećaje u prehrani?

Postoji više vrsta poremećaja u prehrani, od bulimije, anoreksije do ortoreksije, no ovdje ih nećemo objašnjavati jer se na koncu svode na isto – pojedinca koji nije zadovoljan sobom i zbog toga ga ne treba kriviti jer on nije kriv. Rješenje koje bi javnost ponudila je „Pa ti super izgledaš, stvarno izmišljaš, budi zadovoljan sobom!“ I to je upravo ona dosadna rečenica koju će reći svaka osoba koja nije imala poremećaje u prehrani. Mnogi bi mnogi rekli da društvene mreže imaju najveći utjecaj na to jer su osobe, kad prate poznate zvijezde iza kojih se često skrivaju brojni vizažisti, operacije i Photoshop, zaslijepljeni tim blještavilom i žele izgledati poput njih. No nisu društvene mreže jedini krivac. Možda jesu najveći, ali zasigurno ne i jedini.

Sveopće prihvaćena slika o tome kako netko treba izgledati najveći je krivac za to. Pojedinac ne mora nužno biti očaran osobama na društvenim mrežama, već biti stavljen među osobe koje izgledaju potpuno jednako. Još se od davnina među ljudima uvriježilo konstantno komentiranje izgleda drugih osoba jer je to je prvo što ugledamo. Taj fenomen možda nikada neće biti iskorijenjen, ali je definitivno virus koji može uništiti samopouzdanje i najzadovoljnije osobe. Stoga uopće ne bi trebalo prigovarati osobama koje se bore s nekim poremećajem prehrane jer su se ti pojedinci pronašli u svijetu u kojemu se od njih očekuje previše – savršen izgled, savršeno držanje i savršenu pojavu.

Možemo li pomoći osobama koje imaju poremećaje u hranjenu i kako?

Ovo je vjerojatno tema o kojoj se može neiscrpno pričati jer to nije samo povraćanje zbog hrane ni puko izgladnjivanje zbog kila. To je svakako puno više od toga. To je jedna mala djevojčica koja želi ispuniti tuđe želje, koja želi biti prihvaćena u okvirima na koje nije navikla i u koje se ne zna uklopiti. To je samo jedan dječak koji se skriva na svome krevetu želeći biti muškarac kakvog je vidio na plakatu. I upravo je zbog toga prvi korak koji trebamo i moramo učiniti taj da ne osuđujemo, ne pokušavamo govoriti da je to izmišljotina koja se može lako riješiti jer ne može. Za to su potrebni dugi razgovori, često i sa stručnjakom.

U Hrvatskoj pomoć možete potražiti u Centru za poremećaje hranjenja BEA, a možete im se javiti svakim radnim 10 – 15 sati na broj 098 900 5973. Naravno, prvi korak je onaj najteži – prihvaćanje situacije i želja za rješenjem. Okolina uvijek može pomoći, stoga ako ikada posumnjate da vaša bliska osoba ima poremećaj u prehrani, budite nježni. Jer u njoj su demoni koje ne može riješiti sama i pružite joj ruku. Samo zajednički, razgovorom, razumijevanjem i neosuđujućim stavom, možemo klizati po ovom terenu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.