mimladi

Međunarodni dan sporta

Svake godine na zadnju srijedu u svibnju, obilježava se Međunarodni dan sporta s ciljem promoviranja fizičke aktivnosti i zdravog načina života. Primarna ideja obilježavanja je usmjeravanje i poticanje djece i mladih, ali i odraslih, na bavljenje sportom i rekreacijom.

Zdravlje

Sport i rekreaciju se usko povezuje uz zdrav život. To je i logično jer život ne može biti u potpunosti zdrav bez fizičke aktivnosti. Danas se gotovo svakodnevno provlači tema zdravlja, kako mentalnog, tako i fizičkog, pa se govori o prehrani, svemu onome što treba izbjegavati, ali i o potrebi ljudskog tijela za dinamikom. Pokretljivost je nešto što velika većina ljudi dok je u dječjoj dobi, pa i sve do kraja puberteta, ni ne primjećuje. Jednostavno ne ide za tim.

Nažalost, kasnije to često ne bude slučaj, sve je teže pokrenuti se i baš je zato dobro da se sport i rekreacija uvijek promoviraju.

Mnoga djeca (barem je do nedavno tako bilo) kroz školsku dob treniraju razne sportove. To je vjerojatno nešto najbolje za dijete jer rijetko što ga može toliko oblikovati, naučiti disciplini i odgovornosti više od sporta. Sportska aktivnost je svakako korisna i za kvalitetan fizički razvoj djeteta, za njegove socijalne vještine, a najvažnije od svega, to je nešto što mu pruža zabavu.

Sport za sve

Prilikom obilježavanja Međunarodnog dana sporta, sve dobne skupine imaju priliku aktivnim djelovanjem pokazati svoju svijest o važnosti aktivnog života obogaćenog rekreacijom. Dakle, odrasli građani također mogu iskoristiti taj dan kako bi ih motivirao. Nekoga možda potakne na prestanak dugotrajne pasivnosti.

Nekoliko sati tjedno odvojiti za rekreaciju, posvetiti se sebi i svome zdravlju ne bi trebalo predstavljati problem. Sportom se obuhvati ne samo tjelesni aspekt, već mentalni i duhovni, odnosno, sport nam pomaže da bismo se u svakome smislu bolje osjećali. Zaključno, kako kaže Platon – „nedostatak fizičke aktivnosti uništava dobro stanje svakog ljudskog bića, dok ga pokret i metodička tjelovježba štede i čuvaju“.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.