mimladi

Važnost i trajanje manifestacije

Već jedanaesti put po redu organizira se manifestacija Noć knjige i to povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), čiji je glavni cilj ukazati na važnost aktivnosti čitanja knjiga, te vrijednosti knjige za pojedinca i cjelokupnu zajednicu. Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore te u organizaciji brojnih najvećih kulturnih ustanova i udruga u Republici Hrvatskoj.

Prateći dinamiku školske godine (proljetni praznici), organizatori su produljili trajanje manifestacije kako bi sudjelovanje bilo omogućeno i učenicima. Želja im je da se u razdoblju od 22. do 25. travnja 2022. organiziraju događanja u knjižnicama, knjižarama, antikvarijatima, odgojno-obrazovnim institucijama te svim ostalim prostorima koji su „ljubitelji knjiga“: ulice, trgovi, autobusi ili bilo koje drugo mjesto gdje je knjiga rado viđena. Kao i prethodnih godina, na raspolaganju su online stranice, društvene mreže te video i audio materijali. Neovisno o sredstvu, cilj je da se kroz zajedništvo dijeli radost čitanja!

Također valja napomenuti kako će se u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online knjižarama te online shopovima nakladnika nastaviti maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda, s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.


Tema: Knjiga kao prostor slobode

Glavna terma u ovogodišnjoj Noći knjige je pojam slobode, odnosno knjiga kao prostor slobode. U okviru naveden tematike organizatori pozivaju da svi zainteresirani istraže pojam slobode i njezinih mogućih značenja te manifestacija: od slobode mišljenja, preko slobode govora do slobode izražavanja i samoodređenja te u suštini pravo na slobodu izbora življenja kakvog želimo. Sudionici će se slobodom baviti u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. 

Shodno tematici, pojam slobode može se povezati s 400. obljetnicom rođenja velikog francuskog pisca Jean-Baptistea Poquelina, poznatijeg kao Molière, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena, zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri. Prisjećajući se velikih književnika na hrvatskim prostorima, lijepo je prisjetiti se stihova Vesne Parun, kojoj je ove godine 100. obljetnica rođenja: Ljudi će opet pisati rukom, na bilo čemu, na zidovima, jer to je jedino gdje se može izreći gola činjenica a da uz nju ne bude laž, da ne bude kancelarija, nego identitet u jeziku, u moralu, u kreatorstvu. Najbolji lijek za um je književnost. (Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina, Denis Derk, VBZ, 2012.)

U ovim izazovnim vremenima u kojima se pojam slobode zlouporabljuje, ne zaboravimo staviti naglasak na važnost slobode u svim pojavnostima, na što nas podsjećaju stihovi velikog hrvatskog književnika Ivana Gundulića iz pastorale Dubravka:

O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!

Događaji – tribine, računalne igre, humanitarne akcije…

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Ondje će nastupiti i zaštitno lice Noći knjige – suvremeni lakrdijaš Perica, kojeg je utjelovio glumac Igor Baksa, a bit će proglašeni i pobjednici literarnog natječaja za školarce pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom.

I ove je godine u suradnji s Hrvatskim željeznicama – Putničkim prometom i Jadrolinijom organizirana akcija Putuj s knjigom, pa će tako svi putnici u vlakovima te na trajektima i brodovima, od sjevera do juga Hrvatske, uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records.

Tijekom trajanja Noći knjige, organizatori manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom i Gornjogradskim coprnicama poklanjaju Zagrepčanima čak četiri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. Na turama će se moći saznati gdje je zbrisala Grička vještica, čuti priče tajnog Zagreba o književnicima i njihovim likovima, ući u magičnu jurjevsku noć uz priče i legende najboljih hrvatskih sakupljača narodne baštine i tradicije te upoznati Zagreb kakvog je poznavala Marija Jurić Zagorka.

Na poticaj organizatora Noći knjige, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade priredili su program Ure bez cenzure, u kojem će 23. travnja od 21:30 sati čak 12 hrvatskih pisaca razgovarati o slobodi te brojnim škakljivim temama. Ovo online događanje uživo će se prenositi na YouTube stranici Noći knjige.

Također, 23. travnja u 18 sati moći će se pratiti i tribina posvećena ukrajinskoj književnosti, kulturi i povijesti, koju u suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Matica hrvatska.

Zanimljivost je i da su se s više različitih programa u Noć knjige uključili članovi Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, koji će pokazati da se i igre mogu povezati s književnošću i knjigom. Najbolja hrvatska igra u prošloj godini Saint Kotar moći će se pak zaigrati u svim narodnim knjižnicama. Njima ju je darovao Marko Tominac, čija tvrtka i stoji iza njezina razvoja.

Oganizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humanitarne akcije. Tako će u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Zakladom AIDHub biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih nakladnika koje će biti raspoređene i darovane hrvatskim narodnim knjižnicama za potrebe integracije raseljenih osoba iz Ukrajine. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a pozvani su i hrvatski nakladnici da u ovoj godini tiskaju barem jednu knjigu iz svog programa u ukrajinskim tiskarama.

U suradnji pak s Lumer shopom iz Splita, poruke Noći knjige koje promoviraju knjigu i čitanje oživjele su na majicama koje se mogu kupiti na stranicama Shopa, a sav iznos od prodaje bit će doniran splitskoj udruzi MoSt.

Organizatori Noći knjige priredili su i seriju promotivno poučnih videa Perica lak na peru, svakom nađe pravu mjeru! koji se mogu pratiti na društvenim mrežama manifestacije, pa pratitelji tih mreža mogu uživati u Peričinim vragolijama i dijalozima sa stožernim piscima hrvatske književnosti.

Više informacija o događajima u vašem gradu/mjestu pronađite na stranici: https://nocknjige.hr/, gdje upisivanjem lokacije, tipa programa i organizatora možete doznati više aktivnostima koje će se provoditi.

Također, organizatori pozivaju sve zainteresirane da redovito prate aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige te na Instagramu, jer će, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.