mimladi

22. travanj – Dan hrvatske knjige

Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine u Hrvatskoj se 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige. Ovaj je datum odabran u spomen na Marka Marulića, koji je upravo tog datuma 1501. godine dovršio pisanje svog najpoznatijeg djela – Judite. Dan hrvatske knjige obilježava se uoči Svjetskog dana knjige koji se obilježava 23. travnja.

Juditom Marka Marulića književnost u Hrvatskoj dobiva prvi ep na hrvatskome jeziku. Judita je prvi puta tiskana dvadeset godina nakon dovršetka – 13. kolovoza 1521. godine u Veneciji. U cijelosti je prevedena na engleski, mađarski, talijanski i francuski te djelomično na španjolski, litavski i češki jezik što samo potvrđuje važnost i vrijednost ovog djela (Lučin, Bratislav, 2008).

Marko Marulić rođen je u Splitu 18. kolovoza 1450. godine. Između 1460. i 1470. godine pohađao je splitsku humanističku školu pod vodstvom Tidea Acciarinia. Nije poznato gdje je studirao niti koji je studij završio (Lučin, Bratislav, 2008). Nazvan je „ocem hrvatske književnosti“ i prvim hrvatskim piscem svjetskog glasa. Najznačajnije je njegovo renesansno spajanje hrvatske, latinske i talijanske književne tradicije, koje je najvidljivije u biblijsko-vergilijevskom epu Judita. Osim Judite, Marulićevo najvažnije pjesničko djelo na latinskom jeziku jest ep Davidias. Umro je u Splitu, 5. siječnja 1524., u 74. godini života (Lučin, Bratislav, 2008).

Foto: Unsplash

Povodom Dana hrvatske knjige, od 1997. godine, Društvo hrvatskih književnika i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodjeljuju godišnje nagrade u književnosti nazvane prema Marulićevim djelima. Nagrada Judita dodjeljuje se za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, a nagrada Davidias za najbolji prijevod djela s hrvatskog jezika na strane jezike ili za studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini. Treća nagrada, nagrada Slavić, osvaja se za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac (Društvo hrvatskih književnika).

Osim što se 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige, toga je datuma 1900. godine u Zagrebu osnovano i Društvo hrvatskih književnika (DHK). Prvi predsjednik Društva bio je, jednoglasno izabran, Ivan vitez Trnski. Osim Trnskog, neka od poznatijih imena predsjednika Društva bili su Stjepan Miletić, Ksaver Šandor Gjalski, Dobriša Cesarić, Dragutin Tadijanović i Gustav Krklec.

U 2021. godini nagradu Judita osvojio je Luko Paljetak za knjigu Književni pretinci, nagradu Davidas osvojio je Maciej Czerwiński za knjigu Čvorovi prijepora, a nagradu Slavić Lora Tomaš za knjigu Slani zrak. Ove je godine natječaj za nagrade Dana hrvatske knjige trajao od 24.1.2022. do 28.2.2022. godine. Još jedna manifestacija vezana uz Dan hrvatske knjige je Noć knjige koja se obilježava od 22. do 25. travnja 2022. godine.


Izvori:
Društvo hrvatskih književnika, http://dhk.hr/

Lučin, Bratislav, 2008. „MARKO MARULIĆ 1450 – 1524“. Hrvatsko-njemačko društvo Split (Kroatisch-Deutsche Gesellschaft Split) i (und) ZEBRA plus d.o.o., Split, Biblioteka Suvenir, http://info-de.hr/wp-content/uploads/2016/04/Marko-Marulic-1450-1524.pdf

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.