mimladi

21. ožujak – Svjetski dan poezije

Za poeziju se često kaže da je umjetnost lijepe riječi. Od antičkog doba, ona je ljudima najdraži način za izražavanje najdubljih misli i osjećanja. Riječ poezija dolazi od latinskog poēsis,  a ima grčki korijen u ποίησις (poíesis), što bi značilo „raditi“; „ostvariti“.

Svrha obilježavanja

Svjetski dan poezije se obilježava od 1999. godine kada je usvojena Odluka o proglašenju na UNESCO-vom 30. zasjedanju održanom u Parizu. Kao glavni cilj obilježavanja ističe se prilika svim jezicima da ostave traga u svojim zajednicama. U društvima širom svijeta, poezija je važno kulturno uporište. Time se potvrđuje zajednička međuljudska potreba za izražavanjem riječima. Također, vidljivo je kako su zajedničke i teme i motivi o kojima se piše. Poezija se može nazvati i svojevrsnim globalnim spajateljem emotivnih stanja. Dakle, UNESCO obilježavajući ovaj dan želi prikazati kako poezija može obuhvatiti kreativni duh čovjeka, ma gdje se on nalazio i odakle god dolazio.

Pjesnik nije čovjek samo duboka osjećanja i velike fantazije; nije svak pjesnik tko je poetičan. Pjesnik je samo onaj tko posjeduje superiornu moć riječi i izraza.

A. G. MatošPjesnici su rijetki pojedinci kojima je Bog dao dar o kojemu Matoš govori. On kaže „pjesnik je samo onaj tko posjeduje superiornu moć riječi i izraza“. Naime, bez bogatog vokabulara nema poezije. Vokabular pak, možemo obogatiti jedino čitanjem. Prema tome, čitanja nikad dosta.

Još jedan od ciljeva UNESCO-a je zasigurno bio naglasiti potrebu čitanja i općenito pisanog izričaja. Osim toga, povezati poeziju s drugim granama umjetnosti: s kazalištem, plesom i naravno, glazbom. Pa i ne samo to, nego i prikazati u javnoj slici poeziju kao nešto živo, atraktivno, a ne nešto što služi samo da popuni čitanke u osnovnoj školi.

Nekada se Svjetski dan poezije obilježavao 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Zanimljivo, sadašnji datum obilježavanja je ujedno i rođendan našeg pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Uz to, 21. ožujka je i prvi dan proljeća. Usudio bih se za kraj reći – zaista prikladan datum za obilježavanje umjetnosti lijepe riječi jer mnogi su se uz neke stihove nekad, kao biljke, pa i ptice dolaskom proljeća, naprosto probudili.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.