mimladi

U današnjem je društvu biti obrazovan, s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, velika blagodat. Mnogi učenje i školovanje uzimaju olako i nemaju volje za to, no ovdje je Škola budućnosti koja bi trebala pokazati kako je učenje, uz prave učitelje, zapravo užitak. Pa, krenimo u avanturu upoznavanja Škole budućnosti.

Informacije o projektu

Osnivači projekta Škole budućnosti svjesni su da ih čeka mnogo izazova s obzirom na trenutnu situaciju u društvu. Da, pogodili ste – ovo se najviše odnosi na činjenicu pandemije virusa COVID-19. Za ove profesionalce period koji nam prethodi „ključan je za obnovu i modernizaciju obrazovanja“ (Škola budućnosti, 2022), prema njihovu mišljenju, najvažnijeg sektora društva. Njihova je misija pružiti znanja na kojima se temelji razvoj tehnologije budućnosti te poticati i usmjeravati mlade da krenu na put inovacija te sutra krenu u projekt mijenjanja našega društva.

U drugom polugodištu školske godine 2020/21. pilotiran je projekt Škole budućnosti kojeg su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip. Njihov je prvotni cilj bio i ostao da  Hrvatski školski sustav bude prepoznat kao jedan od najboljih u svijetu, koji u školski kurikulum za osnovne i srednje škole donosi najmodernija znanja iz industrije u obliku umjetne inteligencije.

Kao što se moglo očekivati, nakon službene objave projekta nastao je ogroman interes škola i roditelja za uključivanjem njihove djece u projekt. Projekt je zaprimio više od 250 prijava te su organizatori bili primorani zatvoriti mogućnost daljnjih prijava jer su premašili svoje kapacitete i više od očekivanoga.

Pilot projekt uključivao je više od 60 škola, 1000 učenika i 150 učitelja diljem Hrvatske. Učenici su oformili razvojne timove, istraživali UN ciljeve održivosti te se posvetili osmišljavanju chatbot rješenja pogonjena umjetnom inteligencijom koja pomažu u pronalaženju najbolje solucije na neki od problema u njihovoj lokalnoj sredini.

Ciljevi projekta

Primarni cilj projekta jest povezivanje hrvatskih škola s tehnološkom industrijom pomoću uvođenja novih znanja poput: umjetne inteligencije, Internet of Things, crowdfunding, izgradnje tehnoloških tvrtki, itd. Uvođenjem spomenutih znanja, kroz projekt Škola budućnosti, organizatori planiraju popularizirati obrazovanje u Hrvatskoj. Njihov je dugoročni cilj, svake godine, sve do 2025. uvoditi najrelevantnija znanja iz industrije 4.0. u školski sustav, s ciljem prenamjene učionica u inovacijske laboratorije.

Zajednica heroja

Za Školu budućnosti učiteljski poziv „jedan je od najvažnijih poslova i uloga u društvu.“ (Škola budućnosti, 2022). Projekt ima cilj potaknuti više od tristo učitelja heroja na usmjeravanje i edukaciju najmodernijim znanjima i načinima rada iz industrije. Ovaj pristup, zvan bottom-up pristup, želi osnažiti profesore da budu predvodnici promjena u obrazovanju.

Gostovanja stručnjaka

“Greatest of All Tech” (GOAT Talks) edukativna su predavanja u organizaciji Škole budućnosti, na kojima je imala prilike gostovati i stručnjakinja Danica Kragić Jensfelt, znanstvenica i profesorica na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu, koja je predstavila svoje izlaganje na opće oduševljenje preko 1000 učenika. Tijekom predavanja, više od 300 pitanja bilo je postavljeno od strane učenika, što upućuje na želju za učenjem o budućnosti. U sljedećoj su školskoj godini za učenike održana četiri ovakva predavanja cijenjenih mentora iz industrije.

Online mentorstvo stručnjaka iz industrije

U projekt su uključeni i inženjeri tehnoloških tvrtki koji su voljni biti intelektualna potpora učenicima u izradi završnih projekata te podučavati njihove učitelje.

Godišnja tech konferencija

Po završetku projekta, organizatori Škole budućnosti okupljaju škole i tehnološke tvrtke na godišnjoj konferenciji. Učenici i učitelji izlažu svoje projekte, mogu poslušati motivacijska predavanja iz industrije i isprobati tehnološke proizvode koji svoj razvitak duguju Hrvatskoj. 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.