mimladi

20. veljače – Svjetski dan socijalne pravde

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače svake godine. Obilježavati se počelo 2007. godine kada su na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 192 članice jednoglasno podržale odluku o tom datumu. Opća skupština Ujedinjenih naroda je nastojala pridonijeti ujedinjenju međunarodne zajednice u pogledu suzbijanja siromaštva, podizanja svijesti po pitanju dostojanstva rada, borbe za jednaku mogućnost i pristup pravdi i blagostanju koje je „rezervirano“ samo za neke.

Zašto se obilježava Svjetski dan socijalne pravde?

Prije svega, zbog potrebe osvještavanja činjenice da nemaju svi jednaku mogućnost i pristup općeprihvaćenom životnom standardu; standardu koji je dostojan čovjeka. Opća skupština UN-a je određivanjem 20. veljače kao datuma na koji obilježavamo dan socijalne pravde, na taj način preuzela odgovornost i poduzela prvi korak za ostvarenje svijeta u kojem svi dobivaju jednaku priliku, „svijeta za sve“.

Kako i na koji način djelovati?

Za uspostavu socijalne pravde treba djelovati nacionalno, regionalno i internacionalno. Nacionalna zakonodavstva i izvršne vlasti su prva linija borbe za jednakost i u svojim rukama drže poluge kojima se može značajno utjecati na jednakost plaća i na također podjednaku dostupnost sredstava i mogućnosti. Težnja meritokraciji bi trebala biti jasno predviđeni put u svim državama koje su utemeljene na vrijednostima liberalne demokracije.

Time bi se stvorilo društvo u kojem su kriterij količina rada, a potom kvaliteta proizvoda tog rada, a najvažnije od svega, svi bi imali jednaku mogućnost za uspjeh i postizanje visoke kvalitete života. Takvo društvo je nekakav idealni cilj cijelog zapadnog svijeta, a s obzirom da u većini tog zapadnog svijeta nije tako, treba mijenjati paradigmu, a da bi se mijenjala, prvo treba osvijestiti problem i stanje nazvati pravim imenom. Socijalna pravda počiva na altruističnim načelima kao što su poštenje, ravnopravnost, poštivanje različitosti (koje neosporno postoje i koje ne treba perfidno gušiti na način da se svi stavljaju u isti kalup), i nadasve poštivanje temeljnih ljudskih prava koja su neotuđiva i nepovrediva.

Doprinos svakoga od nas

Svjetski dan socijalne pravde je prilika da se osvijesti značaj posvećenosti ostvarenju temeljnih principa socijalne pravde na način da se pruži socijalna prilika, počevši od pojedinaca, preko cijelih skupina koje su objektivno najranjivije. Svi možemo doprinijeti promicanjem ljudskih prava, sudjelovanjem u humanitarnim aktivnostima, općenito bilo kakvim oblikom pomoći ugroženima, ali ne samo njima već i svakome kome možemo.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.