mimladi

Women in language – online konferencija za sve ljubiteljice stranih jezika

Strani jezici i njihovo učenje postaje sve popularnije što se može vidjeti na brojnim YouTube kanalima gdje razni poligloti snimaju videe i nastoje dijeliti savjete i svoja iskustva kako učiti strane jezike. Dok se muškarcima pridaje puno više pozornosti nego ženama i u ovom području, Lindsay  Williams, Kerstin Cable i Shannon Kennedy dosjetile su se kako ne bi bilo loše organizirati online konferenciju koja će uključivati samo žene i njihova iskustva učenja.

Tako je nastao Women in Language koji se ove godine održava po peti put i po onome što se može iščitati na glavnoj stranici događaja, sudionike čeka jako puno zanimljivih izlaganja. Gore navedene organizatorice i voditeljice i same su poliglotkinje, obožavaju učiti strane jezike te preko svojih webstranica rade online koristeći svoju platformu kako bi i druge poučile učenju stranih jezika na jedan posve drugačiji način od onog kojeg smo naučili u školskim klupama.

Datum održavanja i tema konferencije

Peti po redu Women in language odvit će se od 4. (petak) do 6. (subota) ožujka gdje će svoje online izlaganje održati preko dvadeset izlagačica. Nemojte misliti da će na konferenciji sudjelovati samo poznate žene poliglotskog svijeta, već i one za koje se i ne čuje puno. Upravo je zbog toga Women in Language tako važan – daje mogućnost da se i ostali glasovi, koji su možda do sada bili tihi – čuju.

Ove godine glavna tema konferencije je perspektiva koja je, kad se radi o učenju stranih jezika, kod svakog drugačija. Podijeljena je u tri podteme pa će se tako raspravljati o Paralelnim perspektivama (eng. Parallel Perspectives), odnosno usporedbama holističkog načina učenja jezika paralelno s vlastitim načinima učenja stranih jezika. Druga podtema je (Ponovno) povezujuće perspektive (eng. (Re-)Connected Perspectives) gdje će se govoriti kako nas jezici povezuju te treća podtema je Nove perspektive (eng. New Perspectives) o inovativnim idejama i strategijama za učenje jezika.

Osim izlagačica koje nastupaju individualno ili u paru, u Women in Language imate priliku sudjelovati na raznim panelima na kojima se raspravlja o nekoj određenoj temi. Osobno, imala sam prilike sudjelovati dva puta na ovom događaju, prošle 2021. i pretprošle 2020. godine i najviše su mi se svidjeli upravo paneli, ali isto tako svako izlaganje me je oduševilo jer se  može puno toga naučiti. Na ovoj konferenciji nećete naići na suhoparna izlaganja, već su ona na principu da izlagačice dijele svoje priče i iskustvo učenja jezika kroz temu koju su same predložile. Također, tijekom izlaganja, sudionici imaju pristup live chatu gdje mogu komentirati ili postavljati svoja pitanja, a najbolji dio ove konferencije je da se zaista mogu vježbati jezici koje sudionici znaju. Sva tri dana, u određeno vrijeme putem Zoom – a sudionici se sastaju i vježbaju pričati jezike pritom razmjenjujući svoja jezična iskustva.

Foto: Unsplash

Kako sudjelovati?

Kupnjom karte od $29 postajete sudionikom konferencije i imate pravo pratiti izlaganja koja će se odvijati od 9:00 h do 21:00 h po srednjoj vremenskoj zoni po Greenwichu. Ako mislite kako nećete imati vremena sudjelovati, odlična vijest je kad jednom kupite kartu imate doživotan pristup izlaganjima tako da ih možete pogledati kad god želite. Women in Language ima svoju Facebook stranicu (pogledaj na poveznici), ali i svoju tajnu Facebook grupu čiji će pristup imati samo sudionici gdje će moći postavljati svoja pitanja ako to nisu uspjeli tijekom live chata. Osim Facebook stranice, Women in Language možete pratiti i putem Instagrama (pogledaj na poveznici). Sve ostale informacije možete pogledati na službenoj stranici konferencije.

Zaključak

Women in Language jedinstven je online događaj koji se ne propušta. Ako volite strane jezike, druge kulture, učenje, razmjenjivanje iskustava, društvene teme i samousavršavanje Women in Language je mjesto na kojem morate biti od 4. do 6. ožujka 2022. godine. Pripremite kokice, zavalite se u kauč i uživajte u raznovrsnosti koju ova konferencija pruža. Garantiram da ćete otkriti nove podcaste za slušanje, web stranice za istraživanje kao i uvide u drugačije perspektive i tehnike učenja stranih jezika.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.