mimladi

Konferencija za medije povodom objave rezultata istraživanja „Motivacija mladih za migracijom i zasnivanjem obitelji“

srijedu 9. veljače 2022. u 10 sati u velikoj dvorani Matice Hrvatske na adresi Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu održat će se konferencija za medije na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja „Motivacija mladih za migracijom i zasnivanjem obitelji“ koje je proveo Svjetski savez mladih Hrvatska (dalje: SSMH).

U provedenom istraživanju sudjelovalo je 660 mladih u dobi od 18 do 30 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se, između ostalog, ispitivala želja i vjerojatnost za iseljavanjem, željenim brojem djece i očekivanom dobi za roditeljstvo s obzirom na participaciju u društvenom i političkom životu, socioekonomski status, obiteljsko okruženje i druge aspekte života mladih.

SSMH kao udruga mladih već se niz godina bavi demografskim trendovima u Hrvatskoj, upozorava na moguće posljedice negativnih demografskih trendova te zagovara cjelovite javne politike usmjerene mladima i obiteljima. Također, SSMH je kroz svoje djelovanje prepoznao da su negativni demografski trendovi među najvećim izazovima u Hrvatskoj, ali i da je izostao međusektorski pristup u bavljenju tom problematikom.

Stoga vjerujemo da će rezultati istraživanja biti vrijedan doprinos u analizi demografske situacije nakon objave prvih rezultata Popisa stanovništva te da će biti poticaj za konstruktivnu javnu raspravu usmjerenu prema osmišljavanju rješenja za ublažavanje depopulacije u Hrvatskoj.

Pozivamo Vas na konferenciju za medije koja će se održati u  srijedu 9. veljače 2022. u 10 sati u velikoj dvorani Matice Hrvatske na adresi Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu.

Rezultate istraživanja predstavit će članovi SSMH-a Domagoj Dalbello i Ivan Majstorić, a rezultate će komentirati dr. sc. Marin Strmota, docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, znanstvena savjetnica na Institutu za migracije i narodnosti.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.