mimladi

Blagdanska depresija – dok jedni tulumare, drugi blagdane preživljavaju

Lako se zavarati predblagdanskim ushićenjem. Već početkom prosinca, mnogi počinju odbrojavati dane do Božića i Nove godine. Usput pokušavamo sve obveze, koje mjesecima otežemo, privesti kraju u nekoliko dana i osigurati si zasluženi odmor. Usudio bih se reći da je prosinac mjesec u kojemu smo najaktivniji. Uz svakodnevni život, tu je i strka oko kupnje poklona, ukrasa, pripreme hrane ili organizacije druženja. Čovjek se baš namuči da bi ispoštovao tradiciju i osigurao si ugodnu atmosferu za tih nekoliko bezbrižnih dana. Poslije, kada se osvrnemo na sve pripreme, nije ni čudo da sva euforija splasne.

Neki se vesele hrani, točnije, obilju francuske salate. Neki se vesele što će se na društvenim mrežama pohvaliti znanjem o pravom podrijetlu te salate i pravom načinu pripreme. Drugi su nestrpljivi iščekujući što će dobiti od Djeda Mraza, a neki mrzovoljni jer se od njih očekuje da nešto poklone. Ima i noćnih ptica koje ruše rekorde u broju izlazaka, a ima i ptica koje se zavuku u gnijezdo gledajući Sam u kući. Mnogi posjećuju rodbinu ili putuju. Poanta je da svatko uživa na svoj način. I lijepo je što se još uvijek osjeti blagdanska toplina u zraku. Iako smo sve manje privrženi jedni drugima, bar neke navike i običaji ostaju nesalomljivi.

No, početkom siječnja često nastupa bezvoljnost i lijenost. Dinamika kraja godine nas iscrpljuje, ali u tom periodu nema mjesta za predah od blagdanskih radnji. Previše je gužve, pirotehnike, buke odasvud… Postoje očekivanja i planovi koje je potrebno ispoštovati i dati cijelog sebe u finalnom dijelu utrke. Apsolutno je opravdano ne razmišljati o posljedicama umora i stresa tijekom praznika. Ali, tijekom prosinca ili nakon prvoga dana u novoj godini, postoji opasnost od pojave zimske depresije.

Blagdanske brige – čimbenici depresije

Uzrok depresije nije isključivo financijski stres. Ustvari, skloniji su joj pojedinci koji doživljaju neku vrstu emocionalnog stresa. To mogu biti osobe koje žive same i nemaju puno prijatelja, osobe koje su netom prije blagdana prekinule vezu ili osobe trajno izložene nekom egzistencijalnom problemu. Još jedan od uzroka depresije je i višak slobodnog vremena. Godina ima svoj kontinuitet, ritam. Kada ga jednom uhvatimo, vrijeme nam je ispunjeno i otporni smo na depresiju. Ali prosinac nosi krah svih obaveza pa nam preostaje jesti i drijemati. Sve ove stvari vjerojatno znamo od prije. I filmovi tematiziraju takve probleme, a zastupljeni su i u člancima koji redovito izlaze.

No, važno je osvijestiti da blagdansko vrijeme bilježi velik broj psihijatrijskih intervencija, ali i suicida. Netko bi rekao da je motiv apsurdan, ali mnogi misle da se ostali puno bolje provode i postaju zavidni, čime povećavaju osjećaj vlastite bezvrijednosti. Postavlja se pitanje ima li blagdansko vrijeme i svoju tamnu stranu. Blagdanski je imperativ na materijalnom zadovoljstvu i zabavi. Duhovna je strana marginalizirana, a idealističke su ideje o skladu teško ostvarive. Ja prvi ne podnosim obiteljska okupljanja, ispitivanje i kopanje po tuđem životu. Sve te, nekad aktualne, vrijednosti danas su teret koji prisilno (pod)nosimo, a da ne pričamo o nesigurnosti koja proizlazi iz straha od tuđe procjene naših poklona. Da, ljudi i o tome brinu.

Socijalna zatvorenost i lijenost

Još jedan poremećaj koji se mogao javiti tijekom razdoblja iza nas jest anhedonija. Očituje se kao potpuna odsutnost zadovoljstva u aktivnostima koje ga inače pružaju. Tijekom blagdanskog perioda mogao sam se poistovjetiti sa socijalnom anhedonijom. Svaka vrsta druženja mi je bila prenaporna, ništa me nije zanimalo i samo sam htio imati mir i ne raditi apsolutno ništa. Dobro, i inače sam pomalo autističan, ali ovo je bilo uzrokovano gašenjem svih obaveza. S tom sam lijenošću ušao i u ovu godinu. Da nisam, vi biste vjerojatno puno ranije čitali ovaj članak. Bilo mi je teško pokrenuti se i vratiti u rutinu, a kako čujem, i drugi dosta teško hvataju ritam. Uglavnom, sve nas je nespremne dočekao nemilosrdni siječanj. Općenito mi ovaj mjesec teško pada jer traži nove početke, usmjeravanje, poboljšanje… Previše kreativnosti odjednom.

Kako nastaviti sa životom nakon blagdana? Iako postoje konkretni koraci koje je potrebno poduzeti kako bismo izbjegli blagdansku depresiju, mislim da ih nitko ne shvaća ozbiljno. Budite realni, odvojite vrijeme za sebe, upoznajte nove prijatelje… Ništa konkretno i djelotvorno. Naravno, trebate raditi i to, ali su to bezvezni prijedlozi. Stoga ću reći da je potrebno ne dopuštati si ulazak u krajnost. Dakle, niti se previše opterećivati organizacijom savršenog Božića i Nove godine niti se previše opustiti i odspavati zimski san. Ravnoteža je uvijek ključ uspjeha. I dajte molim vas, bez novogodišnjih želja za koje unaprijed znate da nisu ostvarive. Samo budite dobri i sretni ljudi. Preživite siječanj i s više energije i motivacije uđite u veljaču.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.