mimladi

10. siječanj – Svjetski dan smijeha

Zar si se zaboravio nasmijati?

Blagdansko raspoloženje je utihnulo, novogodišnja atmosfera također, a prestanak idiličnog blagdanskog ozračja i godišnjih odmora donosi nove radne izazove. Treba se probuditi iz „zimskog sna“, baciti omote božićnih poklona i krenuti detoksicirati organizam od unesenih slatkiša i masnih tvari. Vraćanje na posao ili fakultet ponovno nas uvodi u svijet tmurne zimske svakodnevnice i susretanja s različitim stresorima. Opkoljeni stresom sa svih strana, često prolaze sati i dani, a da ni ne primijetimo kako se nismo nasmijali.

Smijeh kao lijek

Smijeh se definira kao reakcija na neki podražaj, primjerice šalu ili škakljanje, a općenito gledajući povezuje se s pozitivnim emocijama, te s univerzalnim načinom komunikacije – jezik smijeha svi razumijemo!

Prema nekim istraživanjima, čak 70 % različitih oboljenja povezano je sa stresom, a stres se umanjuje upravo – smijehom. I dok se odrasli smiju u prosjeku 17 puta dnevno, trebali bi se ugledati na djecu jer ona se smiju čak oko 300 puta u danu. Osim što smijeh smanjuje stres, povećava i razinu hormona sreće u našem tijelu, jača imunitet i u suštini nam omogućava da se osjećamo bolje. Nije li smijeh prekrasan lijek? Stoga se smijte što više, i ne zaboravite da ste upravo Vi ti koji možete ovaj djelotvoran lijek prenijeti na druge – nasmiješite se prolazniku, nabacite šalu kolegi s posla, ispričajte vic partneru. Rezultati djelovanja ovog lijeka bit će odmah vidljivi!

Izvor: Pexels

Smijeh povezuje

Indijac Madan Kataira 1998. godine utemeljio je Svjetski dan smijeha sa željom da potakne ljude da se što češće smiju. A priče o pojavi bora zbog učestalog smijanja? Zaboravite. Bore će jednom biti trag da ste se u životu dobro smijali – da ste istinski sretno živjeli. Između ostalog, tko se smije, dulje živi. A tko se smije s drugima, učvršćuje odnose s njima. Stoga smijeh predstavlja i odličan mehanizam društvene komunikacije, jer smijući se s drugima, širimo pozitivniju energiju, prenosimo otvorene poruke, iskreno i bez zadrške. I baš kako je veliki Charlie Chaplin rekao: Imam mnogo problema u životu. Ali moje usne to ne znaju. One se uvijek smiju. Unatoč vremenu u kojemu su zaštitne maske nezaobilazni „modni detalj“ na našem licu, naše usne mogu se pretvoriti u smijeh i ispod njih – dakle, ništa vam ne stoji na putu da se nasmijete.

Izvor: Pexels

Na sljedećim stranicama možete pronaći sadržaje koji će u vama probuditi smijeh (ili jednostavno stavite slušalice i opustite se uz Jinx i pjesmu Smijem se).

http://test.mojweb.ba/css-igre-rijecima-koje-ce-vas-nasmijati/

https://www.index.hr/lajk/poster/238264/15-baka-i-djedova-koji-ce-vas-nasmijati-do-suza

https://sprdex.com/

https://vicevi.hr/

https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/lifestyle/kultura/romani-uz-koje-se-necete-moci-prestati-smijati/

Izvor: Pexels
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.