mimladi

Izložba „Božićne igračke iz tvornice čokolade“

Ovogodišnji Advent Zagreb vraća nas u djetinjstvo, a kao dio kulturnog programa Adventa Muzej čokolade Zagreb predstavlja izložbu:
„Božićne igračke iz tvornice čokolade“
Varšavska 5, 10000 Zagreb
https://muzejcokolade.hr/
Vrijeme održavanja izložbe: 1. 12. 2021. – 9. 1. 2022.
Autor izložbe: Marko Španjol, kustos

Znate li da su krajem 19. stoljeća u Njemačkoj popularne igračke bile kasice prasice koje su prilikom štednje novčića izbacivale čokoladice? Ili da su djeca u Velikoj Britaniji između dva svjetska rata omiljene igračke pronalazila u pakiranjima kakao praha? Zasigurno ćete prepoznati igračke koje su uz čokoladu dolazile na poklon u Hrvatskoj, poput vlakića iz Kraš Expressa, Svilenih bombona ili pak Mrazića Darka. Pogađate, predmeti izloženi u Muzeju čokolade Zagreb upravo su igračke koje su osmislili proizvođači čokolade!

Ova prigodna izložba predstavlja igračke i posebno dizajnirane ambalaže koje su zamišljene kao poklon za vrijeme blagdana. Izloženi su predmeti poput ukrasnih ambalaža u raznim oblicima, ručno oslikanih olovnih figurica, papirnatih igračaka, novijih plastičnih, ali i mnogih drugih. Igračke i ambalaže dolaze iz raznih zemalja u vremenskom rasponu od 19. st. do kraja 20. st.

Pomno odabrani primjerci progovorit će o mnogim tradicijama i posebnostima, a svi će posjetitelji imati priliku vidjeti i
zbirku prigodnih ambalaža i igračaka hrvatskih proizvođača čokolade. Mnoge od izloženih igračaka obilježile su generacije djece i predstavljale jedine igračke koje će posjedovati kroz cijelo djetinjstvo.

Foto: Arhiva Muzej čokolade Zagreb

Također, one su svjedok vremena u kojem su nastale i govore nam mnogo o životu ljudi u tom vremenu te njihovim navikama, životnom standardu i običajima.

Raskošno dizajnirana i tematski prigodno osmišljena izložba je namijenjena širokoj publici, a cilj izložbe je navesti posjetitelje da se prisjete vlastitog djetinjstva i doprinijeti veseloj blagdanskoj atmosferi za vrijeme trajanja manifestacije Adventa. Izložba je otvorena unutar stalnog postava Muzeja čokolade Zagreb i moći će se razgledati svakim danom od utorka do nedjelje sve do 9. siječnja 2022. godine.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.