mimladi

Kamačnik – jesenski izlet u srce prirodeU ovom periodu godine dani su sve kraći, no to ne znači da trebamo pasivno čekati noć. Ljepota jeseni krije se u šarenoj paleti boja koje ona donosi, a želite li odmor od svakodnevne buke i jednostavno uživati u bojama jeseni, kanjon Kamačnik idealna je destinacija za vas – netaknuta priroda koja ostavlja bez daha.

Kako doći?

Na putu iz Rijeke prema Zagrebu, na krajnjem istočnom dijelu Gorskog kotara, smjestio se gradić Vrbovsko, početna točka obilaska kanjona. Do bistroa Kamačnik, otkuda počinje staza, možete doći automobilom – putokazi su vrlo jasno napravljeni i ne možete se izgubiti.  Spustite se do željezničke postaje, ostavite prijevozno sredstvo kod bistroa, i odlazak u srce prirode može početi! Cijena ulaznice je simboličnih 25 kn, za djecu mlađu od 4 godine ulaz je besplatan. 

Sutjeska puna divlje romantike

Kanjon Kamačnik smješten je u šumskom masivu Velike Kapele, čija je mala rijeka desni pritok rijeke Dobre. 2002. godine kanjon je dobio kategoriju zaštite značajni krajobraz. Otprilike 3 km nakon izvora, u Dobru se ulijeva na samoj početnoj točki puta – bistrou Kamačnik. Planinarski pisac, prof. Željko Horvat pisao je o Kamačniku kao o „sutjesci punoj divlje romantike“. Do 1961. kroz kanjon se nije moglo prolaziti. Tada su izgrađeni brojni mostići i šumski putevi idealni za duge šetnje i udisaje svježeg gorskog zraka.

Šetnja kanjonom uživanje je u ljepoti šume te kristalno čistoj, pitkoj vodi, koja je na dijelovima izrazito brza, dok ponegdje stvara jezerca. Melem za uši su zvukovi slapića koji se prelijevaju. Voda je toliko bistra da reflektira boju drveća pa je cjelokupna paleta boja koju ova jedinstvena prirodna cjelina čini uistinu prekrasna. Idilična fotografija u takvom okruženju? Može!

Panova staza  – glazbena staza

Šetnja Kamačnikom zapravo je šetnja Panovom stazom, čije je ime nastalo prema grčkom bogu Panu, zaštitniku prirode. Staza sadrži informativne table, ali i posebnu atrakciju – pet šumskih glazbenih instrumenata. Zvučne instalacije postavljene su dužinom staze, tako da možete zasvirati jelenov rog, potočne orgulje, puhova zvona i medinu merimbu.

Neka vas ne brine ako niste u kondiciji – staza nije zahtjevna i prilagođena je za sve uzraste. U jednom smjeru je duga 3,2 km, što znači da do samoga izvora imate nekih sat i pol lagane šetnje.  Sam izvor pripada jednom od pet najdubljih izvora u Hrvatskoj – voda izvire iz dubine od čak 118 m!

Dobro je znati

Unatoč tome što staza nije zahtjevna, u ovom jesenskom periodu ona može biti skliska i puna blata, stoga je važno da obujete kvalitetnu obuću – gojzerice ili planinarske cipele, u tamnijoj boji.

Ako ogladnite…

Već spomenuti bistro Kamačnik, početna točka izleta, nudi fina domaća i tradicionalna jela specifična za ovaj dio Hrvatske. Gastronomski specijaliteti su jela od razne divljači, pastrve za ljubitelje ribe, te domaće štrudle za desert. Radno je vrijeme u tjednu od 9 do 20 sati, vikendom od 9 do 21 sat.

Kontakt i detaljnije o povijesti te geološkim karakteristikama kanjona, možete pronaći na: https://ju-priroda.hr/zasticena-podrucja-pgz/kamacnik/ 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.