mimladi

U Istri obilježen Svjetski dan turizma

U Istarskoj je županiji tijekom vikenda, u subotu 02. listopada, i nedjelju 03. listopada, obilježen Svjetski dan turizma na način da je na čak 64 interesne turističke točke gostima bio omogućen besplatan posjet ili posjet s popustima do 50%. O tome je već nešto rečeno unutar najave samog obilježavanja.

Kako je to sve izgledalo?

Vikend sam započela ručkom u jednom restoranu u Limu, oni nisu izravno sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana turizma, no svojim su gostima davali besplatan desert – tiramisu, u čast Svjetskog dana turizma. Tom su gestom pokazali kako drže do svojih gostiju i potiču turizam u posezoni.

Kasnije je uslijedilo istraživanje i obilaženje turističkih točaka koje su sudjelovale u programu obilježavanja. Dvije su me turističke točke najviše oduševile te ću upravo o njima reći nešto više. To su Kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu i Adrenalin park Kringa u Kringi.

No za početak ću spomenuti biciklističku utrku koju sam popratila u nedjelju ujutro. Utrka je to naziva Enduro Grozni, koja se sastoji od nekoliko brzinskih spustova, a održala se u šumama koje okružuju Grožnjan.

Foto: privatna arhiva autora

Kaštel Morosini-Grimani

Foto: privatna arhiva autora

Put me je dalje odveo u Svetvinčenat, u posjet Kaštelu Morosini-Grimani. Kaštel je to koji datira u 13. stoljeće, a tijekom povijesti je čak dvaput bio spaljen. Nakon drugog spaljivanja, u Drugom svjetskom ratu, bio je prepušten truljenju sve dok 2008. nije pokrenuta ideja o obnovi. Projekt obnove je krenuo 2016. godine, a službeno je završio 1. srpnja 2020. i od tada je otvoren za posjetitelje.

Foto: privatna arhiva autora

Kaštel u prizemlju ima kafić i suvenirnicu, zatim stepenicama dolazite do kata na kojem se nalazi multimedijalna izložba, na katu iznad nalazi se sala za evente u kojoj se prikazuje film HRT-a o samome kaštelu te na posljednjem katu kaštela imate priliku zaviriti u Kapetanovu sobu. Cijelim područjem kaštela izložena je zbirka starog oružja Ferlin.

Najzanimljiviji dio nalazi se na prvome katu kaštela, a to je već spomenuta multimedijalna izložba. Na ulasku dobivate narukvicu koja vas vodi razgledom, tako što je prislanjate na svaku interesnu točku. Postoje i tri foto točke, a nakon fotografiranja sve fotografije šalju vam se automatski na mail. U sklopu te izložbe možete zaigrati i tri vrlo zabavne igre. Prva igra je Trka na prstenac, u kojoj stavljate WR naočale, sjedate na improviziranog konja i kopljem morate pogoditi alku. Iduća igra je gađanje uskoka, u kojoj lopticama gađate ekran i cilj je ubiti što više uskoka koji vas napadaju. Posljednja igra je kovanje vlastitog mača i zbilja ne znam koja me više zabavila.

Izvan same zgrade kaštela možete prošetati njegovim zidinama ili se u dvorištu zabaviti streličarstvom. U tome sam se i sama okušala te mogu reći da mi je iznenađujuće dobro išlo. Nakon uspješnog gađanja u metu, zaputila sam se na iduću turističku stanicu.

Adrenalin park Kringa

Foto: privatna arhiva autora

Ovaj adrenalinski park prostire se na 19 000 metara kvadratnih, a nalazi se usred šumske idile pa sve izgleda jako prirodno i jednostavno vas tjera na avanturu. Unutar parka nalaze se dvije staze (prva je na visini od 1.5 metara, a druga na visini od 5 metara), četiri zip linije i veliku ljuljačku. U sklopu adrenalinskog parka je i fast food kako biste se mogli odmoriti i nešto pojesti ili popiti.

Pošto je već bilo kasno, a i umor nas je savladao, odlučili smo se samo za veliku ljuljačku. Dižete se na 10 metara visine, a zatim slijedi odbrojavanje do tri i puštanje. Ja sam ih zamolila da broje u sebi kako bi mi bilo malo lakše jer, iako sam ljubitelj adrenalina, kad su nas podigli gore, noge su mi malo zaklecale. Ono što slijedi je uživanje u letu uz naglo spuštanje i pogled na prekrasan krajolik te lagano ljuljuškanje dok se ljuljačka ne umiri.

Sve preporuke za ovaj adrenalin park, a ja se sigurno uskoro vraćam kako bih obišla cijeli!

Foto: privatna arhiva autora

Mjesec hrvatskog turizma

Iako je obilježavanje Svjetskog dana turizma završilo, do kraja listopada obilježava se i Mjesec hrvatskog turizma. Sve u cilju produžavanja turističke posezone i dodatnog poboljšanja ovogodišnjih odličnih rezultata. U promotivnoj akciji sudjeluje niz kategorija turističkih usluga, od ponuđača smještaja i ugostitelja do prijevoznika te mnogih drugih koji djeluju u sektoru turizma. Cjelokupnu ponudu, na razini Republike Hrvatske možete pronaći na poveznici.

Nadam se da ćete pronaći nešto za sebe i uputiti se na izlet te na taj način podržati sve one koji se trude i marljivo rade!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.