mimladi

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri

Svjetski dan turizma / World Tourism Day obilježava se 27. rujna svake godine. Početak obilježavanja seže u 1980. godinu, kada je u Španjolskoj održan sastanak na kojemu je Svjetska turistička organizacija UN-a (The World Tourism Organization – UNWTO) odlučila afirmirati mnoge važne doprinose turizma. Navedeni datum je odabran za potrebe obilježavanja Svjetskog dana turizma jer je 27. rujna 1970. usvojen i Statut UNWTO-a.

Turizam je jedan od najvažnijih svjetskih gospodarskih sektora, u kojemu se zaposli svaka deseta osoba na svijetu. Taj sektor osigurava egzistenciju milijunima ljudi, a u nekim je zemljama, poput Hrvatske, njegova uloga u BDP-u vrlo značajna. Prednost turizma je ta što ljudima omogućava putovanje, razgled kulturnih i prirodnih bogatstava te ih obogaćuje u svakom pogledu.

Obilježavanje uz bogat program

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri, u organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije, održat će se već šestu godinu za redom i to 02. i 03. listopada pod geslom “Turizam za uključiv razvoj / Tourism for inclusive growth”. Atrakcije koje su uključene u program mogu se posjetiti ili besplatno ili s popustom do 50% te su podijeljene unutar četiri kategorije:

  1. Outdoor & Fun
  2. Gourmet, Wine, Olive Oil & Wellness
  3. Thematic Museum & Culture
  4. Nature & Touring.

Odnosno, svi će zainteresirani moći posjetiti adrenalinske parkove (među njima su Adrenalin park Kringa i Glavani park); muzeje, kao što su Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina; kaštele (jedan od njih je kaštel u Savičenti – Kaštel Morosini-Grimani); špilje (Jama Baredine); zaštićena područja; brojne vinare (npr. Vina Brčić, Medea vinarija); maslinare (npr. Ulja Komarija); tartufare (Natura d.o.o. i Zigante tartufi) i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju. Bit će organizirano i niz radionica, predstava i drugih aktivnosti.

Cilj ove manifestacije je učiniti turističku ponudu dostupnijom svim posjetiteljima diljem Istre koja doprinosi podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, a posjetitelji mogu odabrati one atrakcije koje im najviše odgovaraju. Više informacija i cjelokupan program s načinom prijave te cijenom, možete pronaći na poveznici.

FOTO: Visit Istria

Uskoro i osvrt

Iako bih najradije posjetila sve što je u ponudi, vrijeme nije na mojoj strani. Stoga sam odlučila odabrati nekoliko atrakcija koje su mi se činile najzanimljivije, a koje ću tijekom vikenda obilježavanja posjetiti. Nakon posjeta, napisat ću vlastito viđenje cijeloga događaja. Bit će tu dobre hrane, muzeja i adrenalina.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.