mimladi

Weekend Media Festival u Rovinju

Rovinj kao kulisa za najbolji Weekend u godini

U četvrtak, 23. rujna 2021. godine, započeo je 14. Weekend Media Festival. Planiran u mikro obimu, ipak je okupio pozamašan broj ljudi iz svijeta komunikacija, medija i poduzetništva. U prostoru bivše Tvornice duhana mogli su se vidjeti razni sportaši, influenceri, novinari, glumci, reformisti i mnogi drugi. Festival je trajao sve do nedjelje, 26. rujna, a protekao je u učenju novih stvari, saznanju nekih šokantnih činjenica i zabavi.

Foto: Privatna arhiva autora

Ono što festival čini posebnim je i njegova kulisa, pogled na stari grad Rovinj, s jedne strane i na kompleks modernih hotela, s druge strane. Stoga grad, kao i festival, nudi za svakoga ponešto.

Foto: Privatna arhiva autora

Influenceri: trgovci utjecajem

Foto: Privatna arhiva autora

Mnogo je panela i predavanja ove godine bilo posvećeno influencerima i javilo se pitanje zarade, vjerodostojnosti i autentičnosti influencera te o tome je li influencanje posao budućnosti i hoće li se početi deklarirati kao zanimanje.

Najzanimljiviji panel na tu temu bio je panel naziva Influenceri: trgovci utjecajem na kojemu su sudjelovali Kristijan Iličić, Ella Dvornik, Dario Marčec i Erna Saljević, a panel je moderirala Marijana Batinić, koja je paneliste pitala mnoga škakljiva pitanja i publiku upoznala sa svime onime što stoji u pozadini tog posla.

Saznanje da influenceri jedan post mogu naplatiti i do 1000 € u publici je izazvalo komešanje, a panelisti su se dotaknuli i pitanja fejk followera, kao i fejk lajkova.

Epidemija pametnih telefona

Predavanje naziva Epidemija pametnih telefona: prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu vodio je ugledni njemački neuroznanstvenik, psihijatar i autor Manfred Spritzer. Njegovo je predavanje zaprepastilo sve koji su sjedili u dvorani i natjeralo na pitanje Koji je vaš screentime?

On je ovisnost o pametnim telefonima usporedio s ovisnošću o kokainu. Znanstvene su tvrdnje i rendgen mozga pokazali kako te dvije ovisnosti zbilja imaju jednak utjecaj, a to možete vidjeti na ovoj fotografiji:

Foto: Privatna arhiva autora

Ono čime nas je zaprepastio je i činjenica da posredstvom ekrana pametnih telefona oko ne raste onako kako bi trebalo. Oko se izdužuje, dolazi do kratkovidnosti i mogućnosti slijepila. Znanstvena su istraživanja pokazala da bi, ako se nastavi upotrebljavati pametne telefone na ovoj razini, 2050. godine veliki broj ljudske populacije mogao biti slijep.

Predavanje je bilo zbilja zanimljivo i šokantno, a sve o tom predavanju možete potražiti unutar knjige doktora Spritzera, koja nosi naziv Epidemija pametnih telefona.

Čitaj me nježno

Foto: Privatna arhiva autora

Panel Čitaj me nježno na kojemu je sudjelovao najpoznatiji književni par u Hrvatskoj, Julijana Matanović i Pavao Pavličić, upoznao nas je s time kako žive književnici u Hrvatskoj. Odnosno, bilo je govora o tome kako je u Hrvatskoj teško živjeti samo od pisanja. Julijana Matanović spomenula je book blogere, nove recenzente knjiga koji vrlo vjerojatno zarađuju bolje od samih autora knjiga. Saznali smo poneke zanimljivosti iz njihovog privatnog života, kao naprimjer da je Julijana nekada davno negativnom recenzijom ocijenila Pavličićevo djelo, no on to, na sreću, nije pročitao.

Narod koji ima ovakvu omladinu…!

Foto: Privatna arhiva autora

One on One rasprava u sklope koje smo imali priliku čuti nešto o načinu razmišljanja mladih u Hrvatskoj je rasprava predvođena Borisom Jokićem. On je, tijekom prezentacije, prikazao rezultate istraživanja provedenog putem Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a škakljiva mu je pitanja nakon prezentacije postavljao Damir Jugo, dekan visoke škole Edward Bernays. Saznali smo ponešto o tome što slušaju mladi, koliko su puta bili na koncertu klasične glazbe, pop/rock glazbe, electro glazbe i turbofolka.

Također, Boris Jokić iznio je i činjenicu da su mladi po pitanju LGBTIQ+ zajednice postali liberalniji, kao i u odnosu prema strancima s kojima su Hrvati imali burnu prošlost, a to su Srbi, Albanci i Muslimani.

Tužno je što je istraživanjem pokazano kako 30% mladih smatra da nema predispozicije za uspjeh u Hrvatskoj, odnosno da bi im u inozemstvu bilo bolje. Ipak, snimkom osmogodišnje djevojčice koja želi postati kirurg predavanje je dalo nadu u bolje sutra za sve mlade koji žele ostati raditi u vlastitoj državi.

Panel ni o čemu

Posljednji panel na rasporedu bio je Panel ni o čemu u kojemu je sudjelovalo nekoliko panelista. Našao se tu Branimir Brkljač, Boris Jokić, Zoran Kesić, Tomo Ricov, Zoran Šprajc, Nevena Rendeli, Jelena Veljača i Ivan Stanković. Ideja za panel nastala je jer je Zoran Šprajc tražio od organizatora da ga pozovu na panel o ničemu, na panel na kojemu se samo jede i pije. Tako je ovaj završni panel zapravo tekao u smjeru neformalnog razgovora, progovaralo se o nacionalnostima, partijanju na Weekend Media Festivalu, Seinfieldu, o mnogo čemu, ali i ni o čemu. Ipak, publika se dobro nasmijala i bila spremna za partijanje koje je uslijedilo.

Osim panela, predavanja i rasprava – promocije, predstavljanja i zabava

Osim panela, predavanja i rasprava, sudjelovati se moglo i u off programu, tijekom kojega su predstavljene inovacije u gameingu, predstavljene su i neke knjige, a u jednome od kafića, Kent klubu, bio je i zabavan program posvećen Oliveru Dragojeviću, pod nazivom Slušamo i čitamo Olivera.

Večernji je program također bio bogat pa se tu našlo nekoliko DJ-a koji su tijekom cijelog vikenda puštali glazbu, a u petak su nas zabavljali reperi Bolesna braća, dok je subotnji večernji program obogaćen koncertom Bajage i Instruktora. Nakon pauze od velikih događaja i festivala, bilo je lijepo barem nekoliko dana živjeti kao da nema pandemije, bez maske i uživajući u koncertima i zabavi, a pritom nešto i naučiti.

#živioživot i #živioWeekend, do iduće godine!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.