mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 30. 8. 2021. – 5. 9. 2021.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti iz Italije o potencijalnom održavanju referenduma o eutanaziji, zakonu o otkucaju srca u Texasu te o smanjenju transplantacija organa u 2020. godini.

Također, donosimo i novosti utrostručenim isporukama embrija tijekom Covida u Novom Zelandu te o aktivistu zbog trgovine pripravkom za samoubojstvo “prava na smrt” u Nizozemskoj.

Italija: Potencijalno održavanje referendum o eutanaziji

(Politico) Talijanski aktivisti koji zagovaraju tzv. “pravo na smrt” nadaju se kako će Italija slijediti Španjolsku i legalizirati medicinski potpomognuto samoubojstvo i eutanaziju. Peticija pokrenuta s ciljem ukidanja zabrane medicinski potpomognutog samoubojstva i eutanazije prikupila je više od 750 000 potpisa što je više nego dovoljno za provođenje referenduma, za što je potrebno samo 500 000 potpisa.

Procjenjuje se kako godišnje iz Italije u švicarske klinike koje prakticiraju eutanaziju putuje do 50 Talijana. Aktivisti smatraju kako bi između 8 000 i 10 000 Talijana moglo podnijeti zahtjev za usmrćenjem ukoliko se zakon u Italiji promijeni. Trenutni zakon talijanskim liječnicima omogućuje prekid hranjenja i liječenja ako to pacijent zatraži putem iskaza volje u oporuci, prema pravilima uvedenim 2018. godine. 

Texas: Vrhovni sud ne ukida zakon o otkucaju srca na snazi

(New York Times) Guverner Teksasa Greg Abbott u srijedu, 19. 5. 2021., potpisao je “zakon o otkucaju srca”, koji zabranjuje pobačaj nakon otkrivanja otkucaja srca fetusa što je moguće otkriti oko šestog tjedna trudnoće. Proglašavajući zakon, Greg Abbot je rekao: “Zakon jamči da će svako nerođeno dijete čije srce kuca biti spašeno od razaranja pobačajem.”

Navedeni zakon stupio je na snagu 1. 9. 2021. U noći s 1. 9. na 2. 9. tijesna većina od pet sudaca Vrhovnog suda odbila je blokirati zakon koji predviđa zabranu pobačaja nakon prvog otkucaja srca fetusa, oko šestog tjedna trudnoće. Pet od devet sudaca odlučilo je ne odlučiti o ustavnosti zakona iz Teksasa navodeći u obrazloženju odluke kako se njihova odluka ne temelji na zaključcima vezanim za ustavnost teksaškog zakona te kako se ni na koji način ne ograničavaju drugi pokušaji osporavanja zakona sudskim putem.

Zakon o otkucaju srca je specifičan po tome što omogućuje građanima tužiti pružatelje usluge pobačaja i svakoga tko pomogne ili potakne na pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće. Prema nekim procjenama oko 85% pobačaja u Teksasu izvrši se nakon šestog tjedna trudnoće što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike za pobačaje na zatvaranje.

Transplantacije organa smanjene za 16% u 2020. godini

(The Lancet) Prema studiji provedenoj u 22 zemlje i objavljenoj u časopisu Lancet broj transplantacija pao je za 16% u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu. Broj transplantacija se obično povećava iz godine u godinu od 5% do 10%. U pitanju je zdravstvena kriza. “Posebno tijekom prvog vala transplantacijske aktivnosti drastično su pale, ali se još nisu vratile u normalu i to će nesumnjivo potrajati nekoliko godina”, izvještava profesor Loupy, nefrolog, ravnatelj Centra za translacijska istraživanja transplantacije organa u Parizu.

Tim predvođen Pariškim translacijskim istraživačkim centrom za transplantaciju organa analizirao je podatke iz 22 zemlje na četiri kontinenta i otkrio velike varijacije u odgovoru transplantacijskih programa na pandemiju COVID-19, pri čemu je transplantacijska aktivnost u nekim pala za više od 90 posto zemlje.

Transplantacija bubrega pokazala je najveće smanjenje u gotovo svim zemljama tijekom 2020. u odnosu na 2019.

Usporavanje transplantacija također je dovelo do više od 48 000 godina gubitka života pacijenata, rekli su istraživači. Procijenjeni broj izgubljenih životnih godina bio je 37 664 godine za pacijente na čekanju za bubreg, 7 370 za jetru, 1 799 godina za pluća i 1 406 za srce, što odgovara ukupno 48 239 izgubljenih životnih godina.

Istraživanje je također naglasilo kako su neke zemlje uspjele održati stopu transplantacijskih postupaka, dok su druge doživjele ozbiljno smanjenje broja transplantacija u odnosu na prethodnu godinu, a u nekim područjima transplantacija bubrega i jetre živih donatora potpuno je prestala.

Novi Zeland: Utrostručena potražnja za embrijima tijekom pandemije Covid

(NZ Herald) Za vrijeme pandemije Covid Novi Zeland bilježi utrostručenu potražnju za embrijima. Novozelandski par, Tenysha and Allan Bennie, očekuje dolazak svog embrija, napravljenog IVF metodom u Australiji tijekom 2018. godine. Tenysha i Allan su bili prisiljeni vratiti se na Novi Zeland u travnju prošle godine dok je njihov embrij ostao u klinici za plodnost u Brisbaneu. Čuvanje embrija u klinici za plodnost košta ih 600 dolara godišnje.

U Novom Zelandu je došlo do promjene planova i zbog zatvaranja granica stvorila se nova usluga otpreme embrija i spolnih stanica kako bi se odgovorilo na potražnju koja se utrostručila tijekom pandemije. Liječnik Simon Kelly, suradnik Fertility Associates iz Aucklanda, koja je vodeća klinika za plodnost u Novom Zeladnu, rekao je kako se otpremanje embrija, sperme ili jaja na Novi Zeland i s njega više nego utrostručilo od početka pandemije.

Nizozemska: Uhićen aktivist zbog trgovine pripravkom za samoubojstvo

(BioEdge) Iako je eutanazija legalna u Nizozemskoj, samo je liječnici mogu legalno izvoditi. Novootkrivena afera ponovno otvara društvenu raspravu o eutanaziji. U Nizozemskoj je 25. 7. 2021. uhićen 28-godišnjak iz Einhovena koji je optužen za 4-godišnju prodaju pripravka za samoubojstvo po cijeni od 20 eura, pranje novca i kazneno djelo za posjedovanje droga. Navedeni pripravak je, prema tužiteljstvu, uzrok smrti za najmanje šest osoba.

Prema nizozemskoj policiji, Alex S. povezan je s Cooperatie Laatste Wil, skupinom aktivista koji promiču eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo bez liječničke pomoći. Ova skupina smatra kako je pristup pripravcima za samoubojstvo ljudsko pravo i navodno ima oko 36 000 članova u Nizozemskoj. Također, ova skupina promiče “Agent X”, smrtonosnu drogu, koju predstavlja kao “humani način izvršenja samoubojstva”.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.