mimladi

Opisivano mnogim stihovima, opjevano u mnogim pjesmama, inspiracija svima koji se bar na trenutak prepuste kontemplaciji te „tajne koja diše“, more je veličanstveni podsjetnik neiscrpne ljepote svijeta u kojem živimo. Uživajući prisustvo mora, čovjek, gotovo pa neizbježno, krene promišljati o životu. Što možemo naučiti od mora?

Ljepota je važna

„Život uskraćen za ljepotu nije dostojan zvati se ljudskim životom.“ – kaže Luis Barragán u svom govoru prilikom primanja Pritzkerove nagrade. Čovjek je, svjesno ili nesvjesno, u neprestanoj potrazi za ljepotom. Uživanje u lijepim prizorima čovjeku pomaže u shvaćanju ljepote vlastitoga života. Beskrajno lijepi prizori mora čovjeku omogućuju doticaj sa stvarnosti koja ga nadilazi, obogaćuju njegov život te mu stavljaju u svijest ljepotu postojanja. Ljepota mora podsjeća čovjeka i na njegovo dostojanstvo. Čovjek mora doći bliže spoznaji vlastitog dostojanstva kada shvati da more nije svrha samom sebi, da ono postoji radi njega. Zaista, ako nešto toliko lijepo, veličanstveno i dostojanstveno poput mora postoji da bi bilo u službi čovjeku, koliko tek onda mora biti čovjekovo dostojanstvo?

Sve je smisleno povezano

“Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom”, glasi stara poslovica. Ponekad nam se čini da neke stvari u našem životu nemaju smisla, neke bismo događaje iz naše povijesti najradije izbrisali jer nam se čine besmislenima i nepovezanima. No naš je vidokrug vrlo ograničen. Sjetimo se kako, kada gledamo obzor, čini nam se da more tamo staje, da iza nema ništa. No istina je da more, ne samo da se nastavlja i iza horizonta kojeg vidimo, već je i povezano s drugim morima za koje možda ni ne znamo da postoje. Naša nam perspektiva ne dozvoljava da vidimo potpunu sliku. Prema tome, shvaćanje toga da je more smisleno povezano i izvan naših vidokruga može nam pomoći u spoznanju da pojedine životne situacije koje nam se čine nejasne, besmislene i nepovezane, zapravo čine potpunima ono što mi jesmo. Kao što bez mora kojeg ne vidimo da je povezano s morem koje trenutno gledamo, cjelokupna slika mora na ovoj zemlji nije potpuna, tako i bez situacija u našem životu za koje ne vidimo da su smisleno povezane sa životom kojeg trenutno živimo ili životom kojeg u budućnosti želimo živjeti, naš bi život u konačnici bio nedorečen. Povezanost mora pomaže nam da shvatimo da se sve događa sa smislom i razlogom.

Važnost mirnoće i strpljivosti

Valovi i morska pjena u burno vrijeme zamršuju morsku površinu te čine nepreglednom sliku mora. No u vrijeme bonace, mirnoća mora omogućuje mnogo jasniju sliku. Ako se nalazimo u nekoj životnoj oluji, dobro je pričekati da se oluja smiri kako bismo jasnije mogli vidjeti situaciju u kojoj se nalazimo. Mir donosi jasnoću. U nemirnom razdoblju ne možemo trezveno razlučivati jer nam je slika zamućena. Ukoliko želimo razborito pristupati životnim situacijama, potrebno strpljivo pričekati mirnije razdoblje u kojem ćemo moći vidjeti jasniju sliku, efikasnije promišljati i ispravnije djelovati.

Punina se krije u dubini

Ako želimo dobiti potpunu sliku mora, morat ćemo zaroniti u njegovu dubinu. Tamo ćemo vidjeti život kojeg more u sebi skriva, prizore za koje ne bismo mogli ni zamisliti da postoje samo gledajući u površinu. Tako je i s ljudskim životima. Ako želimo istinski upoznati druge ljude, ali i sebe same, trebamo otkriti što se nalazi u dubini. Ponekad je lakše tapkati po površini da se ne moramo suočiti s onim što se nalazi ispod. No činjenica je da se u dubinama krije stvarnost koja u punini otkriva ono što jesmo. Stoga, ako želimo živjeti u punini istine u odnosu sa sobom i drugima, moramo biti dovoljno hrabri „zaroniti u dubinu“, izložiti najranjivije dijelove sebe te prihvatiti te dijelove drugih ljudi. Taj nam proces, koliko god nelagodan, pa čak i zastrašujuć, pomaže u otkrivanju istinske punine stvarnosti i odnosa u kojima živimo.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.