mimladi

Upoznaj me: Katarinina priča

Svjetski savez mladih Hrvatska vam u sklopu online javne kampanje projekta Zajedno do doma, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 450.725,5 kn, donosi još jednu „Upoznaj me“ priču. Nakon Nikole, Ive i Petre, upoznajte Katarinu- vedru, pozitivnu i optimističnu mladu djevojku.

Za početak sam zamolila Katarinu da nam se predstavi i kaže nešto više o sebi. Koji su joj hobiji, kako voli provoditi slobodno vrijeme i kako se nju može upoznati.

Moje ime je Katarina, završila sam srednju školu za pomoćnog kuhara i planiram raditi kao domaćica. 
Ja sam jako vedra i pozitivna osoba. Volim se družiti s različitim ljudima i upoznavati nove ljude. U slobodno vrijeme volim pomagati teti, otići ponekad na ribolov, to mi je najdraži hobi. Volim voziti bicikl, izlaziti, odmarati. Volim gledati starije komedije; počele su me privlačiti staromodni filmovi, posebno komedije, serije 60-ih, 70-ih godina, čak i crno bijela ekranizacija. Da mene netko želi upoznati, odmah bi primijetio da sam jako komunikativna, stalno se smješkam. Kad nešto nije u redu, samo se povučem, jako rijetko se svađam. Imam vedar i pozitivan pogled na svijet.

Spomen ribolova privukao je moju pažnju pa sam ju potakla da mi ispriča malo o tome – kako je ušla u ribolov i što je kod ribolova najaviše privlači.

Ribolov me veseli pogotovo sada kad su ljetni praznici. Imamo mi u okolici lovišta i bude mir, tišina i hladovina i uživancija. Na početku je bilo komplicirano, no onda mi je striček pokazao kako i stvarno je sve išlo od ruke.

Zanimalo me koliko je dugo u svojoj udomiteljskoj obitelji, tko ju sve čini te kakvi su im međusobni odnosi.


U udomiteljskoj obitelji sam već 17 godina. Došla sam s 13 mjeseci. Odnosi s udomiteljima su super.  Oni su jedni od najboljih i stvarno ih nikada ne bih mijenjala. Predivni su i dragi i sve najbolje imam reći o njima. Nas je sve zajedno 21 u kući, 11 udomljene djece i ostali su svi odrasli. Osim udomljene djece, udomitelji imaju još dvoje biološke djece, to su dvije kćeri koje žive s nama. Imamo super odnos. Tu i tamo zna biti neka svađa, ali to sve riješimo međusobno. Sad smo imali tri maturanata, dvoje su 1. srednje, jedan će sada postati prvašić; djevojka 8., dečko 7., jedan 3. i 5. razred.  Svi smo školarci, osim jednog dječaka koji je sada “vrtićanac”. Došla su sada tri dečka iz Siska jer im se dom srušio u potresu i nedavno je došla jedna cura tu iz sela. 

Zamolila sam Katarinu da mi ispriča i o svom odnosu sa socijalnim radnikom/com.

Sad sam punoljetna i mislim da je meni socijalna radnica Maja, no nemamo baš neke susrete. Ako je nešto hitno, onda zovu i pitaju je li sve u redu i to je to. Ne znam stvarno jesu li ranije bili učestaliji. Možda jedino kada su bili susreti s tatom, ali njega sam vidjela par puta i to je to, poslije više ne.

Nakon što je istaknula kako se sama ne vidi kao udomiteljica, zanimalo me kakav bi po njoj idealan udomitelj trebao biti, koje karakteristike bi ga krasile te što bi poručila potencijalnim udomiteljima.

Idealan udomitelj trebao bi biti dobar, brižan, prisutan, da pomogne kad je najteže, da sasluša i pomogne u teškim situacijama. 

Svako dijete treba obitelj, a puno je djece koja nema krov nad glavom i trebalo bi ih primiti k sebi kakvi godi jesu. Neovisno jesu li Romi ili bilo tko, ali treba ih primiti k sebi kao da su vaša djeca tako da se i osjećaju kao da su vaša djeca. 

Zaključno smo se dotakle njenih daljnjih planova i dojmova s netom održanog team buildinga projekta.

Od jeseni kreću prijave za posao domaćice pa bih se voljela na to prijaviti. Ako upadnem, ostat ću tu raditi, ako ne ići ću tražiti nešto. Dečka, hvala Bogu, nemam. To mi još ne treba (smijeh), prebrzo mi je.  Planiram ostati kod tete dok ne nađem nešto svoje, tu mi je predivno i navikla sam. Za novi život ima vremena – tek sam počela živjeti


Na team buildingu je bilo super. U busu sam, kad smo kretali, poznavala sve još s prijašnjih izleta. Ali kad smo došli tamo, upoznala sam nove cure i dečke i super smo se slagali. 

Uživala sam u upoznavanju Katarine, sigurna sam da ste i vi. Priče poput njene kao i aktualnosti u području udomiteljstva, ali i samog projekta, možete pratiti na Facebook stranici projekta Zajedno do doma.

Ana Šebečić, voditeljica projekta


Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.