mimladi

Iseljavanje mladih iz Republike Hrvatske

Iseljavanje mladih iz Republike Hrvatske jedno je od ukupno tri područja znanstvenih istraživanja u okviru projekta Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora koji provodi Svjetski savez mladih Hrvatska u partnerstvu s 11 različitih organizacija iz znanstvenog, javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj. 

Anketni upitnik namijenjen je mladima iz Hrvatske u dobi od 18 do 30 godina. Njime se žele ispitati stavovi mladih o stanju i prilikama u Hrvatskoj, o namjeri iseljavanja u inozemstvo, koji ih vanjski i osobni faktori potiču na iseljavanje, a koji na ostanak u Hrvatskoj i ostalo. 

Upitnik je nastao u suradnji s istraživačima partnerske organizacije Institut za migracije i narodnosti i vanjskim metodolozima u okviru projektnog elementa “Provedba ispitivanja javnog mnijenja i ispitivanje potreba društva” tako da će anketom dobiveni odgovori poslužiti kao temelj za daljnje analize i razradu koraka na projektu. Uz spomenuto Iseljavanje mladih iz RH, provode se istraživanja iz još dva područja pod nazivima: Demografski potencijal hrvatskog iseljeništva te Migracije i nacionalna sigurnost. 

Općenito, projekt Mreža 2050 temelji se na međusektorskoj suradnji koja je izostala u području bavljenja problematikom učinaka negativnih demografska kretanja na društveni i gospodarski razvoj Hrvatske. Postojećoj mreži, koju čine nositelj projekta Svjetski savez mladih Hrvatska i 11 partnera, priključit će se 8 novih dionika iz znanstvenog, civilnog i javnog sektora iz cijele Hrvatske kako bi se kroz dijalog s javnom upravom postigao glavni cilj – kreiranje smjernica za razvoj javnih politika temeljenih na znanstvenim dokazima. 

Demografska budućnost temelji se na broju i tendenciji budućeg kretanja mlade generacije koja je prirodni oslonac reprodukcije stanovništva i radne snage i temelj održavanja cijelog društva. 

Zato, mladi, ispunite kratku anketu i tako dajte svoj doprinos u razvoju javnih politika iz demografije u Hrvatskoj. Hvala vam na sudjelovanju!

Link za anketu: http://bit.do/iseljavanje_mladih_iz_RH


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva: “Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada” u iznosu od 3.459.772,26 HRK. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.