mimladi

Umjetnost u službi solidarnosti: humanitarna prodajna izložba

Projekt Umjetnost u službi solidarnosti, koji provodi Svjetski savez mladih Jugoistočna Europa (WYA SEE), a sufinanciran je od strane programa Europske snage solidarnosti, službeno je započeo dolaskom četvero volontera 31. svibnja 2021. u Zagreb. Volonteri dolaze iz zemalja Jugoistočne Europe: Albanije, Kosova, Rumunjske i Slovenije. Cilj projekta je upoznati volontere sa situacijom beskućništva u Hrvatskoj te ih kroz samostalna istraživanja potaknuti da se upoznaju sa situacijom beskućništva u vlastitim zemljama. Tako je WYA SEE u suradnji sa Humanitarnom udrugom Fajter  i Udrugom Dom nade – Dnevni boravak za beskućnike organizirala dvije umjetničke radionice, a konačno i humanitarnu prodajnu izložbu, čiji je cilj bio kupnjom umjetničkih djela prikupiti donacije za beskućnike.

Obje umjetničke radionice su se održavale pod mentorstvom mlade umjetnice i vlasnice obrta Diwa Drawings, Ive Kriste, u zajedništvu naših  volontera i beskućnika iz udruge Fajter. Na prvoj radionici, 3. lipnja, smjestili smo se u parku Ribnjak te oslikavali platna inspirirani bojama koje su nas okruživale, prirodom, ali i vlastitim unutarnjim stanjima. Za vrijeme druge radionice, ugostila nas je u svojim prostorijama Udruga Dom nade, a ukrašavali smo drvene kutijice, staklenke, privjeske…, potaknuti zajedništvom, humorom i toplinom naših domaćina i beskućnika, nastajala su umjetnička djela oslikana upravo onime što nas je doticalo – ljepota topline, brige i dobrote. 

FOTO: arhiva od WYA Croatia
FOTO: arhiva od WYA Croatia

Konačno su umjetnička djela izložena u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak 8. lipnja. Izložba je svečano otvorena u 17:00 sati. Ina Delić, voditeljica projekta Umjetnost u službi solidarnosti i voditeljica ureda WYA SEE, zaželjela je svima prisutnima dobrodošlicu, predstavila projekt i volontere, partnere na projektu. Također, okupljene je pozvala da svojom donacijom i kupnjom umjetničkih djela podrže naše beskućnike. Mile Mrvalj, osnivač i predsjednik udruge Fajter, predstavio je rad udruge, te istaknuo važnost izložbe: cilj nije samo novac, nego je znatno važnije upravo okupljanje oko umjetničkih djela koja su nastala kao plod solidarnosti svakog sudionika. Danijel Vuga, osnivač i voditelj boravka za beskućnike Dom nade, također je predstavio rad udruge te ispričao kako je Mileta upoznao na dan osnivanja Doma nade, a Mile je u njemu probudio još veću gorljivost za rad s beskućnicima. Tako se izložba nastavila upravo u raspoloženju kako je i započela: razgovorom, produbljivanjem prijateljstava, smijehom,  pjesmom, i najvažnije – uživanjem u umjetničkim djelima. Zahvaljujući dobročinstvu i solidarnosti posjetitelja, skupljeno je 1470 HRK. Ovaj će se iznos podijeliti petorici beskućnika koji su sudjelovali na umjetničkim radionicama. 

FOTO: arhiva od WYA Croatia
FOTO: arhiva od WYA Croatia

Za vrijeme ostanka u Zagrebu, volonteri će istraživati i dalje situaciju beskućništva u svojim zemljama, ali i pripremati projekte koji će u zajednici oživjeti solidarnost te osvijestiti probleme beskućnika. To nije samo problem neimanja krova, već mnoštvo zdravstvenih problema i problem izoliranja iz društva koji je proizašao iz gubljenja kontakta s najbližima. Umjetnost u službi solidarnosti jedan je od mnogo projekata kroz koje Svjetski savez mladih ima za cilj i svrhu poticati društvo i pojedinca na ono najdublje što osoba u sebi nosi: ljudsko dostojanstvo te autentičnost i identitet.  Promatrajući ove temeljne i univerzalne vrijednosti, živeći ih svakodnevno, želja je Svjetskog saveza mladih inspirirati mladog čovjeka da se formira u proaktivnog i, prema cjelokupnom društvu, odgovornog, autentičnog pojedinca. 

FOTO: arhiva od WYA Croatia
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.