mimladi

Osposobljavanje mladih u kriznim situacijama – novi projekt za mlade

U srcu svibnja po prvi put održat će se potpuno novi projekt Hrvatske studentske asocijacije pod nazivom Osposobljavanje mladih u kriznim situacijama putem online platforme Teams. Točni datumi održavanja projekta su 10.05. i 11.05.2021.  te također 15.05. kada će se dio projekta održati uživo na otvorenom, na sportsko rekreacijskom centru Jarun. Sva tri dana projekt počinje u jutarnjim satima, točnije u 10.00, a traje do 14.00. Ulaz je besplatan za mlade i širu javnost koja je zainteresirana za projekt, a uz besplatnu hranu i piće moguće se opustiti na SRC Jarun.

Iako uvijek razmišljamo kako nevolja „neće baš nas“, jesmo li se ikada susreli s pitanjem kako ostati sabran i smiren u nevolji? Što napraviti ako izbije požar, kako sanirati ozljedu unesrećenom ili gdje treba stati za vrijeme potresa? Iako živimo smo na trusnom području koje je podložno požarima i poplavama, zanemarujemo činjenicu da se nevolja može dogoditi svakog časa i to baš nama. Kada se ona dogodi, reakcije mladih su usporene i zbunjene.

Znanje je moć koja pokreće svijet, aktivira ljude da djeluju i čine nešto dobro. Promjene kreću od samih pojedinaca te je potrebno stati na kraj neznanju o kriznim situacijama koje može uništiti mnoge živote. Glavni cilj ovog projekta je na pamtljiv način uz visokostručne predavače prikazati mladima, ali i širokoj javnosti, adekvatne korake u kriznim situacijama koje će upamtiti za cijeli život.

Gosti predavači prvog dana (10. 5) su MUP Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasni zapovjednik Darko Dukić koji je zadužen za područje s visokim brojem požara, poznata psihologinja Crvenog križa Marija Juzbašić i PsihoPLANET koji će nešto više reći o psihološkom stanju ljudi za vrijeme kriznih situacija.

Gosti predavači drugog dana (11. 5.) su profesorica Baniček s Građevinskog fakulteta u Zagrebu te profesorica Gobo s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koje će reći nešto više o potresima koji razaraju svijet, ali i Hrvatsku sve više u posljednjih godinu dana. Zatim će se predstaviti i profesor Ogorec s Veleučilišta u Velikoj Gorici koji će se osvrnuti na ratno stanje kao jednu od najopasnijih kriznih situacija. Uz njega, predstavit će se i Crveni križ kao jedna od najsnažnijih međunarodnih humanitarnih organizacija.

U subotu (15. 5.) pod vodstvom Ante Mlinarića, voditelja odsjeka za djelovanje u kriznim situacijama, Crveni križ pokazivat će prvu pomoć mladima koji će poslije demonstracija moći primijeniti naučeno.

Ako misliš da nisi dovoljno informiran, predavači ti se čine poučni i zanimljivi, ne znaš dovoljno o kriznim situacijama i nisi siguran u odgovore na neka od gore postavljenih pitanja, sudjeluj u novom projektu i nauči kako reagirati u kriznim situacijama i tako spasiti živote. Sve informacije o projektu možete pratiti na službenoj Facebook stranici, ali i na službenom Instagram profilu udruge.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.