mimladi

Poziv na predstavljanje ESF projekta u Zagrebu – Mreža 2050 – Demografija, od izazova od odgovora

Predstavljanje projekta Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora kojemu je nositelj Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) održat će se u srijedu 28. travnja 2021. godine u prostoru Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske u Žerjavićevoj ulici 10 (1. kat) u Zagrebu u 10.00 i 11.00 sati. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Poziva: “Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada” u iznosu od 3.459.772,26 HRK. 

Projekt će predstaviti voditelj projekta Ivan Majstorić, projektna asistentica Katarina Plancutić, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Srećko Kajić, predsjednik Kluba studenata geografije Zagreb. 

Projekt se temelji na međusektorskoj suradnji koja je izostala u području bavljenja problematikom učinaka negativnih demografska kretanja na društveni i gospodarski razvoj Hrvatske. Projektom će se učvrstiti suradnja 12 partnera te 8 novih dionika iz cijele Hrvatske kako bi se kroz dijalog s javnom upravom postigao glavni cilj – kreiranje smjernica za razvoj javnih politika temeljenih na znanstvenim dokazima. U svrhu toga provest će se znanstvena istraživanja iz 3 područja: iseljavanje mladih iz Hrvatske, migracije i nacionalna sigurnost te demografski potencijali hrvatskog iseljeništva. 

Partneri na projektu su: Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Institut za migracije i narodnosti u Zagrebu, Udruga mladih i diplomiranih studenata Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Centar za karijere mladih Dubrovnik, Klub studenata geografije Zagreb, Udruga mladih i studenata SplitMisli, Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, Udruga iseljenika, povratnika i useljenika, Mladi Sikirevaca i Jaruga, Općina Antunovac i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.  

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) kroz svoje djelovanje u području politika za mlade prepoznao je da su  iseljavanje i depopulacija među najvećim problemima cijele Hrvatske.

Prema podacima Ujedinjenih naroda Hrvatska je među deset zemalja u svijetu (BiH, Bugarska, Grčka, Poljska, Portugal, Latvija, Litva, Moldavija i Rumunjska) koje u razdoblju 2010.-2020. bilježe negativnu prirodnu promjenu i negativan migracijski saldo. U skladu s tim, projekcija Eurostata iz 2020. godine upućuje da će se broj stanovnika Hrvatske u 2030. biti manji za 5,6 %, dok 2050. za čak 16,4 %.

Nezaposlenost, neriješeno stambeno pitanje, nepovoljni uvjeti rada samo su neki od glavnih razloga iseljavanja. Odluku o iseljavanju mladih dodatno potiče negativno društveno-političko okruženje, kao i prevladavajuće mišljenje u javnom diskursu da u Hrvatskoj nema perspektive. Dodatno, pandemija COVID-19 novi je destabilizacijski faktor demografskog razvoja, ali i ukupnog razvoja Hrvatske.

Projekt Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora nastavak je uspješnog osluškivanja potreba mladih i aktivnog sudjelovanja SSMH u pronalasku rješenja za probleme iseljavanja mladih u Hrvatskoj. SSMH vjeruje da će ovim projektom doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja u kojem će javne politike iz područja demografije imati pozitivan učinak na društveno-gospodarski razvoj Hrvatske.

Ovom prilikom pozivamo Vas na prvo lokalno predstavljanje projekta u srijedu, 28. travnja 2021. u konferencijskoj dvorani Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske u Žerjavićevoj ulici 10 (1. kat) u Zagrebu.

Sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kojom se zabranjuje održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, predstavljanje će se održati u dva termina: u 10.00 i 11.00 h.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.