mimladi

Godina 2004. bila je značajna u svijetu filmova kršćanske tematike, ali i u svijeta filma općenito. U kina je izašao film Pasija (The Passion of the Christ), moderni klasik i remek-djelo poznatog glumca i redatelja Mela Gibsona. Iako je prošlo 17 godina otkako je film došao na velika i mala platna, veliki broj kršćana svake godine na Veliki petak odluči opet pogledati ovaj film i prisjetiti se kako je zaista izgledala Isusova muka.

Film opisuje zadnje Isusove sate prije smrti. Osim Isusove muke koja je temeljni dio filma, obuhvaćene su i scene govora na gori, posljednje večere i još neki trenuci Isusova života. Većina scena snimljena je u Italiji, a glumci u filmu koriste hebrejski, latinski i aramejski jezik.

Film Pasija sa zaradom većom od 600 milijuna dolara postao je financijski najuspješniji kršćanski film u povijesti. Dobio je tri nominacije za Oscara 2005. godine.

Film je bio kontroverzan i gledateljstvo je imalo polarizirane poglede na njega. Neki kritičari su ga proglasili klasikom, dok su drugi rekli da su scene nasilja bile gnjusne te da je film promovirao antisemitizam.

U glavnoj ulozi bio je Jim Caviezel koji je glumio Isusa. Od poznatijih glumaca, tu je još Monica Bellucci u ulozi Marije Magdalene.

Neke od zanimljivosti veznih uz film možete pročitati u nastavku:


– Jim Caviezel je nosio križ težak 60-ak kilograma
– mnogi sudionici u snimanju filma su se obratili na kršćanstvo zahvaljujući filmu
– scena u kojoj Marija drži Isusovo mrtvo tijelo je inspirirana Michelangelovom Pietom.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.