mimladi

How to Sell Drugs Online (Fast) – kriminalistička serija u digitalnom dobu

Serija How to Sell Drugs Online (Fast), snimljena je po istinitom događaju koji se dogodio u Leipzigu kada je osamnaestogodišnji tinejdžer osnovao stranicu putem koje je prodavao droge. Posao će uspješno obavljati sljedeće dvije godine i zarađivati milijune sve dok jedan od njegovih suradnika ne napravi neku kobnu pogrešku pri dostavi i mladić završava iza rešetaka.

Moritz u seriji ništa ne radi sam. On je tipičan štreber koji ima uspješne ocjene i obećanu budućnost. Međutim, za razliku od drugih štrebera, Moritz ima privlačnu curu s jednako svijetlom budućnosti. No njegova djevojka, Lisa, kada se vrati s razmjene iz SAD-a počinje se čudno ponašati. Počne ga izbjegavati i hodati s klincem koji trenira Capoeiru i jako je popularan na Instagramu. Kada primijeti kako mu je cura čudna, odmah upadne u njezin Facebook profil te u privatnom albumu nađe slike na kojima se vidi da konzumira ecstasy.

Moritz ima i prijatelja Lennya koji nema svijetlu budućnost kao on. Od ranog djetinjstva provodi svoj život u invalidskim kolicima te mu preostaju još dvije godine života. Moritz i Lenny u sklopu školskog projekta zajedno razvijaju MyTerms, programiranu stranicu putem koje bi se trebala prodavati tehnička oprema. Međutim, kada im prezentacija projekta propadne, Moritz iskoristi taj program za stranicu MyDrugs pomoću koje će prodavati ecstasy prvo na dark webu, a kasnije na clear webu.

Serija se snimala pomoću posebnih efekata, a nekada pri gledanju ostavi dojam kao da gledatelj igra video-igricu. Odlično su prikazali digitalizirano doba i generaciju Z. Mnoge scene također sadržavaju objašnjavanje nekih pojmova koje možete preskočiti. Važno je napomenuti da Moritz već pred policijom prepričava sve svoje događaje, tako da je kraj već otkriven u početku, samo se postupno otkriva kako je došlo do njega.

Vrlo je zanimljivo i ne samo vidjeti raznoliku karakterizaciju likova, nego i zašto imaju takav karakter. Moritz je pametan, nadaren, ali nepovjerljiv, pomalo i blesav te nema razumijevanja za ničiju privatnost. Zato upada uporno u Lisin Facebook i pati za njom iako mu je rekla da ga ostavi na miru. On čak prigrli svoju tamnu stranu zbog toga što ju mnogi genijalci poput Mark Zuckerberga imali. Kako serija ide dalje, on postaje sve gori, što mnogi baš ne primjećuju.

Moritzovo nepovjerenje dolazi od majke koja je uvijek nedostupna. Njegov otac je policajac koji se ne petlja puno u živote svoje djece, a njegova dvanaestogodišnja sestra je već obilježila svoj život Instagramom, odakle joj dolazi popularnost. Serija prikazuje mlađu generaciju Z koja je odrasla u potpunoj digitalizaciji, a nitko to ne vidi kao veliki problem.

Lenny, za razliku od Moritza, nema se čemu puno veseliti. Njegovo zdravlje je ugroženo i čeka ga skora smrt. On služi Moritzu kao potpora, ali kao i roditelj koji ga upozorava kad pretjeruje. Lenny također ima majku koja ga previše štiti jer joj je jedino što ima. Budući da Lenny ima vrlo ograničen život koji ubrzo završava, pristaje na ilegalnu aktivnost koja ga može koštati života, ali zna da nema mnogo za izgubiti.

Najviše me se dojmila Lisa koja pri povratku s razmjene počne živjeti razuzdan život. Kreće odlaziti na zabave, hodati s popularnim dečkom u školi i konzumirati lake droge. Lisa je zapravo uspješna jer je cijeli život roditelji guraju za razliku od Moritza koji je morao sve stvoriti sam. 

Veza između Moritza i Lise činila se nešto platonska. Temeljila se više na uspjehu nego na interesima. 

Mnogi bi rekli na prvi pogled da je serija za tinejdžere i djecu, ali na kraju prve sezone imamo jednu prilično krvavu smrt, a u drugoj sezoni imamo jednu prilično nasilnu smrt jedne djevojke. Tema bi bila vrlo teška za mlade oči.

Serija se može predstaviti kao “Breaking bad” za generaciju Z, samo s manje tehnologije i nešto jednostavnijom radnjom. Svaki glumac u ovoj seriji odlično je odradio svoj posao. Iako su glumci u ranim i srednjim dvadesetima, ipak izgledaju kao srednjoškolci.

Imate mogućnost gledati seriju na engleskom jeziku s njemačkim naglaskom ili na njemačkom. Preporučila bih na njemačkom. Dok gledate seriju, imat ćete osjećaj kao da likovi prolaze kroz avanturu. Skoro svaka scena je prikazana kao zabava, a ne kao zločin ili nevolja, jer gledamo kroz oči likova koji svoje akcije ipak ne doživljavaju kao zločin. Do sada su snimljene dvije sezone, a druga sezona je nešto ozbiljnija. Moritz će se mnogima zgaditi, a stranica MyDrugs postaje više poslovni projekt kojeg planiraju proširiti i zarade im nikad nije dosta.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.