mimladi

Prilike za mlade u EU – prvi dio

Hrvatska je posljednja zemlja koja je postala članicom Europske unije (EU), a trenutno svoje punopravno članstvo čeka nekoliko zemalja. Ulaskom u EU otvorene su brojne mogućnosti za zemlju i društvo u cjelini, ali isto tako i za pojedince poput poduzetnika i mladih. Nažalost, formalno osnovno obrazovanje o EU nije dovoljno, zbog čega ljudi još uvijek uglavnom osjećaju nacionalnu pripadnost svojoj zemlji, ali ne i onu europsku. Upravo EU želi da se njezini građani osjećaju kao Europljani svjesni i ponosni svog porijekla i povijesti uz poštovanje svog nacionalnog identiteta. Jedan identitet i pripadnost ne umanjuje drugi, već se nadopunjuju. Jeste li znali da je moto EU-a „Ujedinjena u raznolikosti“, da je EU najveći mirovni projekt na svijetu i dobitnica Nobelove nagrade za mir? Baš zbog očuvanja mira, ljudskih vrijednosti i prava, EU želi mladima usaditi čvrste temelje kroz svoje različite programe.

Mladi se mogu uključiti u razne aktivnosti pojedinačno, putem određene organizacije ili institucije poput obrazovne. Velik broj mladih niti ne zna za takve mogućnosti jer informacije ne dopiru do njih kroz dovoljno snažne kanale, iako je ponekad potrebno dati si truda i sam pronaći otvorene prijave i natječaje. Vjerojatno je najpoznatiji program za mlade Erasmus + putem kojeg studenti mogu ići na razmjenu studenata u neku drugu zemlju Europske unije. Osim neprocjenjivog životnog iskustva i stečenog znanja unutar svoje buduće struke, razmjena studenata je idealna stavka za životopis i kasniji pronalazak posla. Nova prijateljstva, kontakti i učenje jezika samo su neke od prednosti zašto se ohrabriti na Erasmus + program. Informacije o Erasmusu je najbolje zatražiti na vlastitom fakultetu ili sveučilištu budući da matična institucija ima ugovore sa stranim fakultetima i sveučilištima. Najčešće postoji mogućnost biranja između nekoliko opcija, ali naravno, sve ovisi o rezultatima selekcijskog postupka.

Druga mogućnost koja se nudi isključivo studentima jest Akademija regionalnoga razvoja i EU fondova kojeg organizira istoimeno Ministarstvo u Republici Hrvatskoj. Osobno sam sudjelovala na ovoj Akademiji i pozivam sve da se prijave ukoliko će ponovno biti otvoreni natječaji. Vrlo vjerojatno ćete na svoju službenu fakultetsku e-mail adresu dobiti proslijeđeni mail od svoje Studentske službe (svakako čitajte mailove, mnogi su smatrali da je ovaj mail nešto nevažno i obrisali ga). Važno je prijaviti se grupno na natječaj, primjerice, naš zadatak je bio da snimimo video o tome zašto baš mi želimo ići na Akademiju. Kako sam već bila članica kluba sociologa na sveučilištu, onda smo se prijavili i pod imenom kluba. Nije važno jeste li član nekog kluba ili ne, već da se vas nekoliko skupi i nazove svoju grupu imenom po želji. Kada dobijete rezultate da ste odabrani, onda se dolazi na prvi uvodni sat predavanja u Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova gdje se dobiju sve detaljne upute o zadacima i budućim predavanjima. Na tom prvom predavanju najčešće se dobije i nekoliko prigodnih darova poput šalice, torbe, knjige i slično.

Akademija uglavnom nalaže tri zadatka koji su kreativne prirode, a vaše je da skupite što je moguće više bodova. Ove aktivnosti se odvijaju najčešće tijekom drugog semestra akademske nastave, a sama predavanja koja traju intenzivno tjedan dana odvijaju se u rujnu ili listopadu.

One grupe koje su imale najveći broj bodova na zadacima dobit će točan broj osoba koje mogu ići u posjetu institucijama EU-a u Bruxelles. Primjerice, moja grupa je brojila oko 10 članova te su nam dodijeljena 3 mjesta za put u Belgiju. Mi smo održali anonimno glasanje. Imala sam tu sreću da su moji kolege prepoznali moj entuzijazam u vezi EU te sam uz dvije kolegice, zaposlenicama Ministarstva i ostatkom grupe s Akademije otišla posjetiti Europsku komisiju. Pri tome su svi troškovi bili pokriveni.

U Belgiji smo imali predavanja na engleskom i hrvatskom jeziku, zajedno smo ručali u kantini sa zaposlenicima institucija EU te smo mogli sjediti na mjestima na kojima inače sjede ministri država članica i sve ostale važne političke persone EU. Osim toga, svi su izuzetno ljubazni i sretni što ih posjećuju mladi. Također, i tamo dobivate promotivne materijale i USB stick sa svim prezentacijama.

Bez obzira jeste li otišli u Bruxelles ili ne, ako ste odslušali predavanja u Ministarstvu, dobit ćete certifikat Akademije.

U drugom dijelu teksta pričat ću kako otići stažirati, volontirati ili se zaposliti u jednoj od institucija EU-a, ali na način da sve ide preko vas (nije vam potrebna obrazovna institucija).

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.