mimladi

Najljepše hrvatske riječi

Neke su riječi ljepše od drugih. No što uopće neku riječ čini lijepom?

Svaki izvorni govornik ima neutralan estetski doživljaj svog jezika kao cjeline. U svojoj ukupnosti, materinski nam jezik ne dopušta da ga doživljavamo lijepim ili ružnim – on je inkarniran u biće govornika, stoga, kada bismo tvrdili „hrvatski je ružan jezik“, automatski bismo isti atribut pridjenuli sami sebi.

Glede stranih jezika, mnogi će se složiti da njemački ne zvuči lijepo kao npr. ukrajinski. Međutim, ako ne pričamo ni njemački ni ukrajinski, jedini kriterij po kojemu jezik smatramo lijepim je akustična dopadnost. Ona je objektivna, utoliko što skladna slika ili melodična glazba većini ljudi jest lijepa, ali utoliko kao kriterij nije dostatna jer ne znamo što strane riječi znače. Potrebno je spomenuti i drugi uzrok ljepote – pozitivnu reminiscenciju. Kao kada pripovjedač u Combrayu otopi komad kolača madlenice i kada taj okus dodirne njegovo nepce, tako i pojedina riječ, ukoliko se odnosi na nešto pozitivno, pospješuje vjerojatnost da ćemo ju smatrati lijepom.

U jednoj privatnoj grupi mladih koja broji koja broji 200 članova, otvorio sam anketu: ispitanici su mogli označavati lijepe riječi ili davati svoje prijedloge. Rezultati ankete donijeli su nam riječi koje slijede u nastavku, stoga uživajte u prvom popisu najljepših hrvatskih riječi!

  1. Duša

Malo je riječi u hrvatskom u kojima poslije tamnog i dugog „u“ slijedi frikativ „š“. Zbog zračne struje koja prolazi kroz tjesnac, frikativi osobito stvaraju onomatopejski prizvuk. I stvarno, duša kao da lebdi prostranstvima.

  1. Šapica

U ovoj riječi ima nešto zaigrano, opet slatko i milo, kao kada vidimo mače ili štene. Šapica je na opip mekana, tragovi simpatični, a dok ju izgovaramo, kao da nas nuka pritom da tepamo.

  1. Božić

Hrvatski se, u usporedbi s drugim jezicima, možda jedini odvažio od riječi Bog napraviti deminutiv Božić, mali Bog. Već pri samom izgovoru ove riječi na nepcima osjetimo zimske slastice i medovaču, a u srcima toplinu obiteljskog zajedništva.

  1. Cvrkut

Stranci bi vjerojatno imali problema s izgovorom ove riječi. Pravi radosni pjeva ptica na našim usnama!

  1. Suton

Zašto ova riječ iz nekog razloga ostavlja očuđujući dojam?  Vokali „u“ i „o“ spadaju u tamne vokale i u lirici asocira na nešto dubokoumno, misaono i prostrano.

  1. Košuta

Jelenova ženka, možda je najpoznatije uporabljena kroz psalam: „Kao što košuta žudi za izvor vodom…“ Jeste li znali da se u Hrvatskoj oko 10 žena zove Košuta?

  1. Krijesnica

Krijesnica, ustvari deminutiv od „krijes“, dolazi od prasl. *krěsati. Doista jest to kukac koji „gori svijetlom“.

  1. Pahuljica

„Pahuljica snježna, nježna na dlan pala pa nestala…“ toliko o pahuljici.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.