mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 7. 12. – 13. 12. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz novi zakon o eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu u Španjolskoj, novom nacrtu zakona o pobačaju u Argentini, te o novom zakonu za novorođenčad koja su preživjele pobačaj u SAD-u. Također, donosimo vijesti iz Ubera koji odustaje od sna o autonomnoj vožnji, širenju dostupnosti eutanazije u Kanadi te raspravu o pobačaju u Hrvatskoj i prosvjedima u Poljskoj.

1. Španjolska: Proces donošenja zakona o eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu

(El País) U Španjolskoj je Povjerenstvo za pravosuđe Kongresa zastupnika nakon tromjesečnih rasprava i amandmana predložilo zakon kojim je dekriminalizirana eutanazija i potpomognuto samoubojstvo. Ovaj zakon će se predstaviti na plenarnoj sjednici Kongresa nadolazećeg četvrtka na konačno glasanje. Senat će navedeni zakon proučiti u veljači 2021.

Nacrt zakona predviđa dekriminalizaciju eutanazije i potpomognutog samoubojstva, pod uvjetom da osobe pate od “ozbiljne i neizlječive bolesti” ili “ozbiljne, kronične i onesposobljavajuće bolesti (…) koju je potvrdio liječnik.” Podnositelj zahtjeva mora imati španjolsko državljanstvo, biti punoljetan i “svjestan u vrijeme podnošenja zahtjeva.” Čin usmrćenja na zahtjev se provesti u “kontekstu patnje zbog bolesti ili neizlječivog stanja koje osoba doživljava neprihvatljivim i koje se ne mogu ublažiti drugim sredstvima.” Pacijent mora podnijeti dva pisana i svjesna zahtjeva u razmaku od petnaest dana. Tada se njegov liječnik mora obratiti liječniku “koji mora biti specijalist za pacijentovu patologiju, ali ne smije biti uključen u slučaj.” Taj specijalist mora dati svoje mišljenje u roku od deset dana. Svaka pokrajina Španjolske morat će imati vlastitu nadzornu komisiju koja će dati mišljenje prije čina usmrćenja na zahtjev, a nakon toga pregledati cijeli postupak. Postupak se može izvesti u bolnici ili kod kuće, ali ne i u domu umirovljenika.

Zakon predviđa “pojedinačno pravo da ne odgovori na zahtjeve za zdravstvenim uslugama uređene ovim zakonom koji su nespojivi” s vlastitim uvjerenjima osobe. Sve Španjolske pokrajine moraju, međutim, osigurati da ovo pravo na prigovor savjesti ne “ugrožava pristup i kvalitetu usluge”.

The Collegial Medical Organization (Organización Médical Colegial) se strogo protivi ovom zakonu s obrazloženjem kako “liječnik nikada neće namjerno prouzročiti smrt pacijenta, čak ni u slučaju izričitog zahtjeva pacijenta”. Španjolski odbor za bioetiku također se protivi navedenom zakonu, a protiv zakona borila se i španjolska stranka Vox jer smatra kako je cilj ovog zakona “eliminirati bolesnike prije boli, uspostavljajući kulturu odbacivanja i smrti zastrašujućih posljedica.” Zastupnica Lourdes Méndez upozorila je kako su osobe s invaliditetom posebno izložene riziku i da će ih “čitav sustav tjerati da traže smrt. Zastupnica Méndez je najavila kako će se njena stranka žaliti Ustavnom sudu.

2. Argentina: Novi nacrt zakona o pobačaju

(Buenos Aires Times) Argentinski Senat je u rujnu 2018. godine odbio zakon o pobačaju s 38 glasova senatora ‘protiv’ i 31 glas ‘za’. Trenutni Zakon o pobačaju dopušta pobačaj u slučaju silovanja i u slučaju ugroženog zdravlja ili života majke. Odbijeni Zakon trebao je 2018. godine legalizirati abortus do 14. tjedna trudnoće ili, a djevojke mlađe od 16 godina mogle bi napraviti pobačaj bez informiranja svojih roditelja.

Vilma Ibarra, državna tajnica zadužena za odnose s parlamentom Argentine, je prošlog mjeseca najavila kako će predsjednik Alberto Fernández do kraja studenog 2020. godine predstaviti Zakon o legalizaciji pobačaja u Argentini, a rasprava o prijedlogu Zakona trebala bi se održati tijekom izvanrednih sjednica Kongresa.

Po deveti put, nacrt zakona o pobačaju ima za cilj dekriminalizirati pobačaj u Argentini. Zastupnici u Zastupničkom domu proteklog tjedna glasali su o vladinom nacrtu zakona sa 131 glasom za i 117 protiv. O navedenom nacrtu zakona se još treba očitati argentinski Senat krajem godine.Nacrt zakona sadrži izmjene, posebno u pogledu prava na priziv savjesti (članak 11.), koje predviđaju obvezu slanja pacijenta u druge ustanove u slučaju da svi liječnici u ustanovi koriste pravo na priziv savjesti. Ostale promjene tiču ​​se maloljetnika, anonimnosti i podrške.Nacrt zakona dekriminalizira pobačaj do četrnaestog tjedna trudnoće i predviđa kako će pobačaj biti besplatan, kao i potrebne popratne usluge.

3. SAD: Novi zakon za novorođenčad koja su preživjele pobačaj

(Fox News) U Sjedinjenim Američkim Državama demokratska kongresnica u srijedu je predstavila zakon kojim se zahtijeva medicinska njega za novorođenčad koja su rođena usprkos pobačaju. Predlaže izmjenu američkog kaznenog zakona “kako bi se osiguralo da zdravstveni radnik pruža odgovarajuću razinu njege u slučaju djeteta koje preživi pobačaj ili su pokušani biti pobačeni.” Zakon predviđa sankcije za liječnike koji odbiju pružiti potrebnu vitalnu skrb.

Ovaj prijedlog zakona je namijenjen za zaštitu osoba poput Gianne Jessen, koja je preživjela neuspjeli pobačaj. U Centru za kontrolu bolesti procjenjuje kako je između 2003. i 2014. godine 143 novorođenčadi preživjelo pokušaja pobačaja.

4. Uber: Odustaje od sna o autonomnoj vožnji

(Wired) U 2015. godini, tadašnji glavni direktor Ubera Travis Kalanick, započeo je hrabru potragu za talentima kada je okupio 40 stručnjaka za robotiku iz Nacionalnog centra za robotiku u Carnegie Mellonu kako bi putem startupa ostvario san o autonomnoj vožnji. Uber je prošlog ponedjeljka najavio kako će prodati jedinicu koja je razvijala autonomnu vožnju i napredne tehnologije sa sjedištem u Pittsburghu. Razvojnu jedinicu od 1200 zaposlenika preuzet će proizvođač autonomne tehnologije Aurora.

5. Kanada: Širenje dostupnosti eutanazije

(Voice of America) U Kanadi je od 2016. godine legalizirano medicinski potpomognuto samoubojstvo uz pomoć liječnika za osobu čija se smrt smatra „razumno predvidljivom.” Revizija Zakona o medicinski potpomognutom samoubojstvu potencijalno će proširiti područje primjene samog zakona na druge bolesnike s iscrpljujućim bolestima.

6. Hrvatska: Rasprava o pobačaju i prosvjedima u Poljskoj

(Aljazeera Balkans) Nakon što je poljski Ustavni sud donio presudu protiv eugeničkog pobačaja u Poljskoj je došlo organiziranih prosvjeda. U emisiji “Kontekst” Al Jazeera televizije su o pobačaju i nedavnim događanjima u Poljskoj govorili Željka Markić (U ime obitelji), Predrag Matić, SDP-ov zastupnik u EU parlamentu i njihov izvjestitelj o položaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU, te Karolina Skowron,  voditeljica udruge “Akcija Demokracija”.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.