mimladi

Narteos – ručno rađeni predmeti koji pršte radošću

Razgovarala sam s dvoje zaljubljenika u umjetnost, stvaranje i putovanja, Ivanom Zavidić i Vanjom Vrbancem, kreativcima koji stoje iza brenda Narteos. Rekli su mi da su se pronašli prije pet godina i otada su nerazdvojni, a rezultat njihove ljubavi prema umjetnosti ostvaren je kroz, kako je oni nazivaju, oazu ljubavi i kreativnosti – Planet 7117, odnosno Narteos.

Foto: Narteos – privatna arhiva


Zanimalo me kako je sve krenulo i kako su odlučili pokrenuti vlastiti brend :

Kada smo se upoznali Vanja je radio kao profesor likovne umjetnosti u Graditeljskoj srednjoj školi u Čakovcu, a ja sam bila studentica diplomskog studija kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Kako smo živjeli na različitim krajevima Hrvatske viđali smo se u početku više-manje samo vikendima, a razdvojeno vrijeme nadoknađivali smo slanjem svakakvih iznenađenja; crteža, pisama, slika, pričica…

Shvatili smo da jako inspiriramo jedan drugoga i počeli smo i stvarati skupa kad bi provodili vrijeme zajedno. Tako smo jednog dana, iz fore, odlučili izmodelirati jedan drugome šalicu za kavu/čaj. Kako je Vanja dosta mrgudan ujutro, napravili smo jako vesele šalice i tako su nastale naše Jolly the Cup, šarene šalice koje su nam trenutno i bestseller. Vanju jako zanima poligonalni stil modeliranja tako da je, kako bi si ukrasio stan, izmodelirao vješalice u obliku glava četiri životinje (lav, gorila, nosorog i nilski konj), sada poznatije također kao jedan od naših popularnijih proizvoda Tedai vješalice. Mene je zanimao nakit i  za vrijeme studija napravila sam prototip drvenog šarenog prstena koji sam onda razvila u kolekciju Coloration prstena.

Kada smo shvatili da već imamo nešto i za ponuditi javnosti, odlučili smo na Špancirfestu 2017. godini predstaviti svoje proizvode. Reakcije ljudi bila su jako pozitivne i nadalje je sve nekako išlo svojim prirodnim tokom. Osnovali smo udrugu, nedavno i obrt i odlučili se u potpunosti posvetiti onome u čemu najviše uživamo – zajedničkom provođenju vremena i stvaranju i kreiranju novih proizvoda u svom ateljeu u parku u centru grada Čakovca.

Foto: Narteos – privatna arhiva


Narteos u svojoj ponudi ima dvadesetak proizvoda, to su već spomenute šalice, vješalice i prstenje, ali i zdjele, zidni satovi, lampe, svijećnjaci, kompleti soljenke i paprenke te od nakita uz prstenje, imaju i naušnice.
Njihovi najprodavaniji proizvodi su upravo keramičke šalice koje rade po narudžbi. To znači da svatko sam može odabrati oblik, kombinaciju boja i tekst za svoju šalicu. Na pitanje gdje pronalaze inspiraciju i koliko vremena utroše za izradu određenih proizvoda, oni odgovaraju ovako:

Naši proizvodi su većinom napravljeni od keramike uz iznimku Coloration prstena, Taoi vaze (kombinacija drva i keramike) i Ahiahi ambijentalne lampe.

Rad s glinom dugotrajan je proces i svaki proizvod zahtijeva prolazak kroz nekoliko faza rada – modeliranje, oslikavanje, glaziranje i nekoliko paljenja ovisno o vrsti glazure i boje. Cijeli proces traje nekoliko dana jer se između svakog paljenja treba čekati još jedan dan da se peć ohladi kako bi se proizvodi mogli izvaditi van pošto se peče na jako visokoj temperaturi (zbog pečenja na višoj temperaturi proizvodi su čvršći i izdržljiviji te se zbog toga svi naši proizvodi mogu prati i u perilici za pranje suđa). Nakon nekoliko dana, kada vidite finalni produkt, dobijete svoju nagradu za mukotrpni rad.

Inspiraciju nalazimo u svemu, jedan u drugomu, u razgovorima, glazbi, putovanjima, šetanju, promatranju okoline i situacija, … sve može biti inspirativno kada se otvorite prema kreativnom stvaralaštvu. Stvaramo ono što nas veseli i što želimo i sami imati u svom domu. Težimo tome da su naši radovi pozitivni i veseli i zato koristimo šarene i jarke boje kako bi oni svakodnevno podizali prostor u kojemu se nalaze,  a time i duh čovjeka pa i za vrijeme sivih i tmurnih perioda i hladnih zimskih dana. 🙂


Već je spomenuto da je Vanja radio kao profesor likovne umjetnosti, a saznala sam da je i Ivana nakon završenog studija Primijenjene umjetnosti završila dodatno pedagoško-psihološko obrazovanje za nastavnika te odradila stručno osposobljavanje za nastavnika likovne kulture u srednjoj školi u Čakovcu. Kako oboje imaju iskustva u pedagoškome radu, odlučili su organizirati likovne radionice na temu razvoja tolerancije, demokracije i prihvaćanja raznolikosti. One su održane prošloga mjeseca, a kakva je bila atmosfera i odaziv?

Radionice su bile održane u suradnji s Međimurskom županijom što nam je omogućilo da budu besplatne i dostupne svima. Odaziv je bio super, jedino zbog restrikcija zbog trenutne situacije s COVID-om nismo mogli primiti broj polaznika koji je bio zamišljen u početku. Nadamo se da će se cijela situacija uskoro smiriti i da ćemo krenuti s raznim tečajevima (modeliranje, crtanje, slikanje, pripreme za umjetničke škole i fakultete) za djecu, mlade i odrasle što nam je želja već duže vrijeme.


U Hrvatskoj je teško biti poduzetnik, oko toga se svi poduzetnici slažu, ali sve se više cijeni ručni rad. Ipak, morala sam pitati je li njima to teško i je li COVID-19 narušio njihovo poslovanje.

Danas je, zbog velike masovne proizvodnje i konzumerizma, prilično cijenjen ručni rad kao suprotnost tvorničkom stvaranju i gomilanju. Ima sve više sajmova rukotvorina i kreativnih manifestacija koji dopuštaju raznim proizvođačima da se predstave javnosti i dobiju priliku pronaći svoje kupce što je odlično. Nama je stanje prije  korone bilo definitivno puno bolje jer je zbog različitih restrikcija većinu manifestacija i sajmova na kojima smo trebali sudjelovati otkazano, a većina galerija s kojima smo imali suradnju nisu trebale više naše proizvode jer turista praktički ljetos nije bilo. Trenutno nas spašava online prodavanje proizvoda, međusobna podrška  i pozitivni duh kojemu ne puštamo da ga išta slomi.

Foto: Narteos – privatna arhiva


Ivana i Vanja imaju poruku za sve Vas koji se i sami planirate vinuti u poduzetničke vode:

Mislimo da treba slijediti svoje snove jer je zaista sve moguće ostvariti. Uvijek se možete prebaciti na nešto drugo ako u nečemu ne uspijete, ali nikad nećete znati što je moguće bez da novim izazovima date priliku!


Sve njihove proizvode možete kupiti putem društvenih mreža – Facebooka i Instagrama, putem e-maila ili dolaskom u njihov atelje u Čakovcu. Oni također rade na izradi webshopa pa ćemo uskoro i na njemu moći kupovati proizvode koji pršte radošću. Trenutno pripremaju novu božićnu kolekciju proizvoda, a uskoro će u ponudi imati i božićne poklon pakete koje možete staviti svojim najdražima pod bor. Pozivamo ih da ih zapratite na Facebook stranici gdje možete pratiti sve novosti vezane uz njihovo kreativno stvaralaštvo na Planetu 7117.

Foto: Narteos – privatna arhiva

Ivani i Vanji želimo puno uspjeha u daljnjem poslovanju i puno kreative u daljnjem stvaranju!


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.