mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 23. 11. – 29. 11. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo zadnje novosti vezane uz kvalitetniju obuku profesionalaca u dječjoj palijativnoj skrbi iz Velike Britanije i Irske, Rezoluciji Europskog parlamenta protiv Ustavnog suda u Poljskoj te posljedicama pandemije COVID-19 u Švicarskoj.
Također, donosimo vijesti iz Hrvatske vezane uz prve doze cjepiva protiv COVID-19 koje će biti dostupne krajem godine kao i o novostima iz Tennesseeja o zabrani pobačaja djece s Downovim sindromom.

1. Velika Britanija i Irska: kvalitetnija obuka za profesionalce u dječjoj palijativnoj skrbi

(News Medical) Velika Britanija i Irska su u četvrtak pokrenule novi program obuke usmjeren na poboljšanje obuke i vodstva ljudi koji pružaju palijativnu i skrb na kraju života djece, uspostavljanje temeljnih načela prakse i na standardizaciju učenja dječje palijativne skrbi za praktičare. Ovaj program pokrenula je The Children’s Palliative Care Education and Training United Kingdom and Ireland Action Group (CPCET AG) osnovana 2019. godine kao odgovor na vladine preporuke koja je tražila standardizaciju prakse dječje palijativne skrbi. 

Program obuke uključuje alate za samoprocjenu, a namjerava poboljšati koordinaciju i kvalitetu skrbi među stručnjacima. Katrina McNamara, predsjednica Udruge britanskih pedijatrijskih medicinskih sestara, izjavila je: “Naše iskustvo govori nam kako pristup obrazovanju i osposobljavanju za palijativnu skrb djece može biti otežan. Ipak, unatoč preporukama parlamentarnih skupina, brojnih tijela i organizacija o potrebi zajedničkog pristupa dječjoj palijativnoj skrbi, do sada u Velikoj Britaniji i Irskoj nije bio uspostavljen edukacijski okvir za palijativnu skrb djece.”

2. Pobačaj: Europski parlament krivi Poljsku

(mimladi) Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju kako bi osudio presudu poljskog Ustavnog suda o proglašenju pobačaja zbog na osnovi malformacija fetusa (“eugenički pobačaj”) neustavnim. “Rezolucija o de facto zabrani prava na pobačaj u Poljskoj” usvojena je s 455 glasova za, 145 protiv te 71 suzdržanim. 

Prema zastupnicima u Europskom parlamentu, ova odluka “ugrožava zdravlje i život žena i krši temeljna ljudska prava”. Zastupnici također vjeruju kako su “pravosudne reforme provedene u Poljskoj od 2015. godine” ozbiljno potkopale neovisnost i legitimitet Ustavnog suda te da ustavni karakter poljskih zakona više ne može biti učinkovito zajamčen.


Europski parlament, između ostaloga, Rezolucijom “snažno osuđuje presudu Ustavnog suda i nazadovanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u Poljskoj”, navodeći kako se većina zakonitih pobačaja provodi zbog teškog i nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive bolesti koja ugrožava život fetusa, te ističe kako spomenuta presuda ne štiti inherentno i neotuđivo dostojanstvo žena, ocjenjujući da ista rezultira “neopravdanim prekomjernim ograničenjima pristupa pobačaju”.

3. Švicarski liječnici pozivaju COVID bolesnike da unaprijed izjavljuju želje za prestankom života

(Reuters) Pod krinkom ublažavanja pritiska na jedinice intenzivne njege, švicarski liječnici pozvali su one koji boluju od COVID-19 da unaprijed registriraju svoje želje za prestankom života. 
Upozoravajući da u Švicarskoj nedostaje kreveta za intenzivnu njegu, Švicarsko društvo za intenzivnu medicinu (SGI) ovaj je tjedan pozvalo “posebno ugrožene”, uključujući ljude starije od 60 godina ili sa zdravstvenim stanjima poput bolesti srca i dijabetesa, da izraze svoje želje na papiru u slučaju da se dogodi najgore.

4. Hrvatska: Prva doza cjepiva bit će dostupna krajem godine

(N1) Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš komentirala je nove mjere Stožera civilne zaštite, kao i situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Govoreći o prediktivnim mjerama, rekla je kako misli da je dobro uvijek reći što se očekuje.

“Za ove mjere zna se da će trajati tri tjedna, a najavilo se da će se možda i produljiti. Jako je dobro okupiti ljude koji puno znaju i onda razmijeniti mišljenja. Tu koriste i predikcijski modeli, ali oni su samo jedan od modela. Oni mogu pomoći, ali ih oprezno treba razmatrati i treba znati koja su njihova ograničenja i njihovi nedostaci”, rekla je Bubaš. Što se cjepiva tiče, kazala je kako je plan do sada da bi negdje krajem ove godine prve doze pristigle u Hrvatsku i to u valovima.

5. Tennessee: zabranu pobačaja djece s Downovim sindromom

(Associated Press) Savezni sud u Tennesseeju presudio je proteklog petka kako Tennessee može započeti provoditi zabranu pobačaja na temelju prenatalne dijagnoze Downovog sindroma, kao i zabraniti postupak ako se temelji na rasi ili spolu fetusa. Prema Nacionalnom društvu za sindrom Down, otprilike jedna na svakih 700 beba u Sjedinjenim Američkim Državama – ili oko 6000 godišnje – rodi se sa sindromom Down.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.