mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 16. 11. – 22. 11. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo zadnje novosti vezane uz 50 liječnika iz Velike Britanije koji se protive uvođenju medicinski potpomognutog samoubojstva, novosti iz Tajlanda vezano uz dekriminalizaciju pobačaja do 12. tjedna trudnoće, te novosti iz Mađarska oko poštivanja novih medicinskih spoznaja i zaštitu života od začeća. Donosimo i vijesti iz Danske u kojoj Visoki sud negira posvajanje blizanaca rođenih surogat majčinstvom te vijesti uz rezultate cjepiva protiv COVID-19.

1. Velika Britanija: Pedeset liječnika za palijativnu skrb izjasnilo se protiv uvođenja medicinski potpomognutog samoubojstva

(The Sunday Times) Preko pedeset liječnika koji rade u palijativnoj skrbi i njeguju umiruće pacijente potpisali su pismo u kojem se suprotstavljaju svim predloženim izmjenama Zakona o medicinski potpomognutom samoubojstvu.

Suočeni s kontinuiranim pokušajima legalizacije medicinski potpomognutog samoubojstva, pedeset liječnika jasno je dalo do znanja kako nastavljaju podržavati zakonsku zaštitu za najugroženije. Liječnici su posebno upozorili na nedavno istraživanje Britanskog liječničkog udruženja o potpomognutom samoubojstvu koje ukazuje na nespremnost liječnika za sudjelovanje u medicinski potpomognutom samoubojstvu i eutanaziji.

U pismu liječnici ističu kako bez obzira na marginalnu potporu ideji medicinski potpomognutog samoubojstva, ostaje slučaj da se većina liječnika s dozvolom za obavljanje djelatnosti ne bi složila s propisivanjem smrtonosnih lijekova (medicinski potpomognuto samoubojstvo), a velika većina ih ne želi primjenjivati ​​ih (eutanazija).

Drugim riječima, na pitanje liječnika koji su odgovorili na anketu hoće li osobno “na bilo koji način sudjelovati u procesu” medicinski potpomognutog samoubojstva, 45% je reklo “ne”, nasuprot 36% liječnika koji su rekli “da”. Na pitanje bi li “osobno na bilo koji način sudjelovali u procesu” eutanazije 54% je odgovorilo “ne”, a samo 26% odgovorilo je “da”. Isto istraživanje je pokazalo kako 84% liječnika u koji rade u palijativnoj medicini ne bi bilo voljno provesti eutanaziju na pacijentu ako se Zakon ikada promijeni.

2. Tajland: Dekriminalizacija pobačaja do 12. tjedna trudnoće

(Bangkok Post) Tajlandska vlada je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona koji dopušta pobačaj ženama u trudnoći do 12 tjedana. Predložene su izmjene dva članka koja uređuju pobačaj u tajlandskom Kaznenom zakonu.

Ako Zastupnički dom odobri promjene predloženih izmjena početkom sljedeće godine, Kazneni zakon će dopustiti ženama pobačaj do 12. tjedna trudnoće ako “inzistiraju na prekidu trudnoće”. Izmjenama se također dekriminaliziraju liječnici koji izvrše pobačaj u slučaju ispunjenih predviđenih uvjeta.

Prijedlog zakona izmjenjuje dva dijela Kaznenog zakona. Prvi izmijenjeni članak je pod brojem 301. koji zabranjuje pobačaj kao opće pravilo. Drugi je članak pod brojem 305. koji navodi dekriminalizirane iznimke. Prema izmijenjenom članku 301. ženi koja je pobacila prijeti kazna do šest mjeseci zatvora i novčana kazna do 10.000 bahta, umjesto trogodišnje zatvorske kazne i novčanu kaznu od 60.000 bahta.

Trenutni članak 305. dopušta pobačaj u slučajevima silovanja ili ugroza zdravlja opasnih po život majke. Izmjene Kaznenog zakona dodaje mogućnost pobačaja do 12 tjedana ako majka “inzistira na pobačaju” , kao i pobačaj zbog “visokog rizika od ozbiljnog oštećenja”. Razdoblje od 12 tjedana temelji se na mišljenjima Tajlandskog medicinskog vijeća i Kraljevskog tajlandskog koledža opstetričara i ginekologa, koji to razdoblje smatraju najsigurnijim razdobljem s najmanje rizika. Zastupnički dom primit će tekst početkom 2021. godine, a novi će tekst stupiti na snagu najkasnije 12. veljače 2021. godine.

3. Mađarska: Vlada ne planira promijeniti Zakon o pobačaju

(The Budapest Times) Mađarska vlada ne planira mijenjati zakone o pobačaju u zemlji, izjavila je Katalin Novak, ministar za obiteljska pitanja.

“Ovo pitanje uopće nije na dnevnom redu”, rekla je Novak dodajući kako vjeruje u trijumf zdravog razuma, a ne u promjenu pravila. “Zahvaljujući napretku tehnologije i znanosti danas znamo puno više o životu fetusa unutar maternice”, rekla je Novak tijekom rasprave koja se uživo prenosila na Facebooku u ponedjeljak navečer, dodajući kako vjeruje da bi to moglo na rezultirati „većim poštivanjem života u maternici“.

Upitani o načinima kako žene koje razmišljaju o pobačaju mogu biti uvjerene da zadrže svoje dijete ministrica je rekla kako su organizacije kojima upravljaju crkva i zaklade na raspolaganju kako bi pomogle u nošenju s problemima budućih majki, dok su i članovi službi za zaštitu obitelji također spremni pomoći ženi prilikom donošenja odluke.

“Možda je djelomično zahvaljujući tome broj pobačaja (u Mađarskoj) pao za 30 posto u posljednjih deset godina ”, rekla je. Novak je istovremeno dodala kako treba više raditi na povećanju svijesti i pristupačnosti različitim oblicima pomoći za majke.

4. Danska: Visoki sud negira posvajanje blizanaca rođenih surogat majčinstvom

(CPH Post) Surogat majčinstvo u Danskoj dopušteno je samo ako je surogat majka spremna dati dijete na posvajanje bez financijske naknade. Danski suci Visokog suda u Østre Landsret presudili su kako Dankinja nema pravo usvojiti dijete zbog izvršene isplate surogat majci.

Navedeni slučaj je vezan uz danski par i Ukrajinke koji su pristali na postupak surogat majčinstva te 2013. godine začeli i potom rodili blizance. Danske su vlasti muškarca priznale kao biološkog oca, no njegova supruga mora proći kroz postupak posvojenja kako bi ju danske vlasti prepoznala kao majku.


Zahtjev za odobrenjem posvajanja je odbijeno je jer je Dankinja uplatila iznos ukrajinskoj surogat majci. Prema Visokom sudu “apsolutno je zabranjeno davanje odobrenja za posvojenje ako je netko tko je sudjelovao u posvojenju pružio ili primio uplatu”.

Cilj danskih vlasti je osigurati da se djeca ne tretiraju kao predmeti koji se kupuju i plaćaju. To znači da, iako su danski suci presudili kako Dankinja ne može usvojiti djecu, prema ukrajinskim zakonima ni surogat majka nije zakonita majka, što dansku djecu ostavlja u sasvim jedinstvenu situaciju.

5. COVID-19: Pfizer i BioNTech dostavljaju podatke o cjepivu Covid-19 FDA-i kao cjelovite rezultate koji pokazuju 95% učinkovitost

(STAT News) Pfizer i BioNTech su u srijedu objavili kako je završeno ispitivanje učinkovitosti njihova cjepiva protiv COVID-19, pokazujući kako cjepivo sprječava 95% slučajeva bolesti. Tvrtke su rekle kako planiraju podnijeti dodatne rezultate Agenciji za hranu i lijekove za odobrenje za nužnu uporabu u roku od nekoliko dana, a podnijet će ih i regulatornim agencijama širom svijeta.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.