mimladi

8. Tjedan SSMH „Stari izazovi, novo ruho“ – Uskoro počinje

Svjetski savez mladih Hrvatska (dalje: SSMH) organizira osmu godinu zaredom svoj središnji godišnji događaj 8. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska pod nazivom „Stari izazovi, novo ruho“, a na samoj konferenciji ponudit će se rješenja problema koji su se razotkrili u 2020. godini u novom ruhu. Uz to, proglasit ćemo najboljeg volontera, najboljeg mladog poduzetnika i ambasadora za ljudska prava u 2020. godini.

Konferencija će se održati od 30. 11. do 4. 12. 2020. godine u Zagrebu, a prijenos će biti osiguran putem društvenih mreža na Facebook stranici World Youth Alliance Hrvatska te na YouTube kanalu Svjetski savez mladih Hrvatska.

Svjetski savez mladih okuplja mlade u dobi od 18 do 30 godina te se bavi zaštitom i promocijom ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, pitanjima slobode i odgovornosti te ostalim pitanjima koja su od važnosti za mlade. Djelujemo u Zagrebu, Splitu i Osijeku od 2013. godine.

Konferencija se održava online u formi ciklusa okruglih stolova i okupit će stručnjake, znanstvenike, donositelje odluka i više od 500 mladih koji će kroz 5 dana ponuditi rješenja aktualnih problema današnjice. Teme ovogodišnje konferencije su doživljaj slobode unutar društva i pojedinca, razvoj identiteta i ideologija u vremenima krize, utjecaj pandemije COVID-19 na svakodnevicu kroz digitalizaciju društva, udaljavanje od čovjeka te društveni procesi koji su utjecali na društvene podjele u vidu radikalizacije i ekstremizacije.

Tema prvog okruglog stola pod nazivom „Ideologija u krizi?“ bavit će se napetostima u Hrvatskoj i svijetu koje su tijekom ove godine utjecale na poimanje fizičke i unutarnje slobode pojedinca i društva. Govornici okruglog stola u ponedjeljak 30. 11. u 18 sati su Marita Brčić Kuljiš, Matija Štahan, Marija Selak Raspudić i Igor Mikloušić. Pitanja koja ćemo postaviti na okruglom stolu su: zašto se u kriznim vremenima okrećemo ideološkim pitanjima te prepoznajemo li ta pitanja kao temelj ljudske naravi ili isključivo kao obrambeni mehanizam? Kako se čovjek osjeća kada mu je ukinuta ili ograničena sloboda, kako na to reagira te postoji li objektivna istina o slobodi? Kako razumjeti trenutnu društvenu situaciju (nemiri, nepovjerenje, otuđenje i nesigurnost), koji su procesi do nje doveli i koji su mogući ishodi? Što čovjek treba činiti kako bi obranio temeljne ljudske vrijednosti?

Okrugli stol „Život na distanci“ u utorak 1. 12. u 19 sati donose nam Marina Katinić Pleić, Petar Tomev Mitrikeski, Robert Torre i Ella Selak Bagarić koji će govoriti o posljedicama koje nam donosi situacija pandemije COVID-19. Cilj okruglog stola je propitati novi identitet kojeg nam donosi pandemija COVID-19 i osvijestiti u kojoj se mjeri radi o novom identitetu kojemu je pandemija poslužila kao facilitator, a u kojoj je mjeri riječ o istom identitetu kojeg postepeno usvajamo već nekoliko desetljeća. Također, želimo propitati rađa li fizička distanca u nama strah od drugog čovjeka ili strah od čovjeka rađa želju za fizičkom distancom?

Treći dan, srijeda 2. 12. s početkom u 19 sati, 8. Tjedna Svjetskog saveza mladih obilježit će okrugli stol „DigitALL – Zar je zaista sve online?“ na kojem će Marina Merkaš, Goran Vojković, Ivica Šola i Iva Smolković govoriti o digitalizaciji društva iz različitih perspektiva. Želimo prikazati sve prednosti koje nam je omogućila digitalizacija, ali i propitati negativne posljedice na mentalno zdravlje ljudi. Svjesni činjenice kako je u zadnjih nekoliko mjeseci nastava na daljinu pokrenuta putem interneta, propitat ćemo prednosti i mane takvog načina obrazovanja.

Okrugli stol „Iz društvenih podjela u društvo podjele“ u četvrtak 3. 12. u 18 sati bavit će se pitanjem slobode govora u medijskom prostoru, razlikama starih i novih medija u prenošenju vijesti, cenzuri i autocenzuri. Govornici ovog okruglog stola su Aleksandar Musić, Ratko Martinović i Đurđica Klancir. Trenutno društveno stanje u mnogočemu se razlikuje od stanja u kojemu smo živjeli prije samo godinu dana. Privatni život svakoga od nas doživio je brojne promjene, a pretpostavlja se kako će se po pravilima „novog normalnog“ živjeti i godinama nakon što kriza prođe. Jedna od značajnijih mogućih promjena koju nam 2020. godina donosi jest promjena u definiranju društvenih podjela i slobode govora, njihovih odlika, uzroka, posljedica i granica o kojima ćemo više progovoriti na našem zadnjem online okruglom stolu.

Posljednji dan 8. Tjedna Svjetskog saveza mladih, petak 4. 12., obilježit će Donatorska večer s početkom u 20 sati. Donatorska večer pruža brojne nagrade, kviz, upoznavanje s aktivnostima i projektima Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a u večeri možete uživati online uz stihove gosta Stjepana Lacha. Iz topline svoga doma imat ćete priliku i osvojiti nagrade, zaigrati kviz te saznati nešto više o vrijednim aktivnostima i projektima koje je proteklih godina provodio Svjetski savez mladih Hrvatska te o planovima za 2021. godinu. Svoja iskustva o osnivanju i napretku iz godine u godinu, podijelit će osnivači i predsjednici SSMH. Također, proglasit ćemo najboljeg volontera, mladog poduzetnika i ambasadora za ljudska prava u 2020. godini.

Za prijavu na Donatorskoj večeri, sudjelovanje u izvlačenju tombola i osvajanju vrijednih nagrada potrebno se prijaviti putem prijavnog obrasca do ponedjeljka 30. 11. 2020. u 00:00 h na sljedećoj poveznici.

Za sudjelovanje na svim okruglim stolovima za vrijeme trajanja 8. Tjedna SSMH možete se prijaviti putem prijavnog obrasca na sljedećoj poveznici.  Prijava za sudjelovanje nije obvezna, ali svi prijavljeni sudionici će imati priliku dobivati podsjetnike putem e-maila za događaje na 8. Tjednu Svjetskog saveza mladih.

U nastavku donosimo program u cijelosti.

 PONEDJELJAK, 30. 11.
Okrugli stol: Ideologija u krizi?
 18:00 – 19:30 h
dr. sc. Marita Brčić Kuljiš
Matija Štahan, mag. litt. comp.
dr. sc. Marija Selak Raspudić
dr. sc. Igor Mikloušić

 UTORAK, 1. 12.
Okrugli stol: Život na distanci
 19:00 – 20:30 h
dr. sc. Marina Katinić Pleić
dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski
dr. sc. Robert Torre
Ella Selak Bagarić, mag. psych.

 SRIJEDA, 2. 12.
Okrugli stol: DigitALL – Zar je zaista sve online?
 19:00 – 20:30 h
dr. sc. Marina Merkaš
dr. sc. Goran Vojković
dr. sc. Ivica Šola
Iva Smolković, stručnjakinja za ljudske potencijale

 ČETVRTAK, 3. 12.
Okrugli stol: Iz društvenih podjela u društvo podjele
 18:00 – 19:30 h
Aleksandar Musić, mag. pol.
Ratko Martinović, podcaster i novinar
Đurđica Klancir, mag. pol.

 PETAK, 4. 12.
Donatorska večer
 20:00 – 21:30 h
Stjepan Lach
predstavnici Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Više informacija o konferenciji možete pronaći na društvenim mrežama: FacebookInstagram.

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.