mimladi

Ustavni sud Poljske donio je presudu protiv eugeničkog pobačaja

22. listopada 2020., Varšava, Poljska – Ustavni sud Poljske je presudom proglasio da praksa “eugeničkih pobačaja” krši Ustav države. Odluka je potaknuta zahtjevom koji je 19. studenoga 2019. podnijelo 119 zastupnika iz 3 političke stranke (PiS, Konfederacja i PSL-Kukiz’15), a donesena je većinom od 11:2 glasova. To znači da će od trenutka kada odluka stupi na snagu, pobačaj ostati legalan samo u slučajevima incesta, silovanja i ugroze života majke.

Presudu je pozdravio Andrzej Duda, predsjednik Poljske: “Razgovarao sam o tome mnogo puta i nikada nisam skrivao da pobačaj iz takozvanih eugeničkih razloga ne smije biti dopušten u Poljskoj. Vjerujem da svako dijete ima pravo na život”, rekao je. Povjerenik za prava djece, Mikołaj Pawlak, također je podržao ovo mišljenje, rekavši kako je pobačaj na osnovi invaliditeta jednak “negiranju prava na život” i kako “omogućava ubojstvo nerođenog djeteta samo na temelju sumnje na ozbiljnu bolest”. Iako je zakonski rok za objavljivanje istekao, Vlada još uvijek (ažurirano 17. studenoga) nije objavila presudu zbog čega ona nije stupila na snagu; trenutno je nejasno kad će do toga doći. 

“Eugenički” pobačaji izvode se kada “prenatalni pregledi ili drugi medicinski podaci ukazuju na veliku vjerojatnost ozbiljne i nepovratne invalidnosti fetusa ili neizlječive bolesti opasne po život.” Odnosno, prethodni je zakon dopuštao pobačaje na temelju invalidnosti. Oni čine 98 % svih legalnih pobačaja u Poljskoj; u 2019. godini izvršena su 1 074 takva selektivna abortusa osoba s invaliditetom, od kojih se za 435 vjeruje da su izvršeni jer se sumnjalo da fetus ima sindrom Down. Downov sindrom ili trisomija 21, genetski je poremećaj uzrokovan prisutnošću trećega kromosoma na 21. paru i jedna je od najčešćih kromosomskih abnormalnosti kod ljudi. Riječ je o stanju koje je u prošlosti bilo povezano uz mnoge predrasude i dezinformacije pa stoga Svjetski savez mladih (dalje: SSM) svake godine slavi dostojanstvo, snagu i čudesan doprinos svakog pojedinca s trisomijom 21, primjerice kampanjom nošenja neusklađenih čarapa. 

Prema članku 38. poljskoga Ustava “Republika Poljska svakom čovjeku pruža pravnu zaštitu života.” Tribunal je presudio kako je abortus zbog invaliditeta nespojiv s ovom odredbom jer nekoj nerođenoj djeci negira pravnu zaštitu samo na temelju njihove invalidnosti. U presudi se također naglašava da je „ljudski život vrijednost u svakoj fazi razvoja i kao vrijednost proizašlu iz ustavnih odredbi, zakonodavac bi ga trebao zaštititi ne samo u obliku odredbi koje jamče opstanak čovjeka kao samo biološke cjeline, već također kao cjelokupnog bića, za čije je postojanje također potrebno imati odgovarajuće socijalne, životne i kulturne uvjete koji čine cjelokupno postojanje pojedinca.” Ovo je zapravo poziv tijelima Vlade da donesu odluke koje će osigurati odgovarajuće uvjete za osobe s invaliditetom i pružiti im potporu koja im je potrebna u svim fazama života. Pravno, odluka je konačni izraz tumačenja temeljnih članaka poljskog Ustava od strane Ustavnog suda  i stoga nijedan zakon koji joj proturječi ne može biti usvojen sve dok sam Ustav ostaje nepromijenjen. 

Svjetski savez mladih naglašava u svojoj Povelji da je „intrinzično dostojanstvo osobe temelj svakog ljudskog prava“ i uvijek se zalagao za osobe s invaliditetom. Jednako postupati s osobama s invaliditetom znači priznati njihovo neotuđivo dostojanstvo, posebno kada se donose odluke koje uključuju život nerođenih osoba. SSM ovu presudu smatra značajnim korakom u dobrom smjeru za Poljsku jer će osigurati jednaku pravnu zaštitu nerođenih s invaliditetom što će rezultirati spašavanjem tisuća života.

Želite li saznati više o pravu koje okružuje ovu temu? Pogledajte white paper i fact sheet SSM o reproduktivnom zdravlju, dostupan ovdje.

World Youth Alliance Europe

_______________________________________________________________________
Naslovna fotografija: Ustavni sud Poljske, autor: Jurij CC BY-SA 3.0.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.