mimladi

Serija The Act dokaz je da nije sve kao što se čini

The Act serija je od deset epizoda koja, za sada, ima samo jednu sezonu. Radnja se odvija u SAD-u između 2008. i 2015. te još nekoliko godina ranije u ruralnom naselju gdje žive Dee Dee i Gypsy Rose Blanchard. Dee Dee je majka koja brine za bolesno dijete, a Gypsy Rose je sitna djevojka bez kose u kolicima. Gypsy ima dugu povijest bolesti kao što su leukemija, mišićna distrofija, epilepsija, respiratorni problemi, vidne i slušne smetnje, metalna retardacija, astma, anemija i alergija na šećer. Gypsy nije prešla visinu od 150 cm, uvijek je boravila u kolicima, nikad nije imala kosu, nosila je velike naočale i imala je glas jako visokog tonaliteta. Gypsy i Dee Dee bile su ono što je dizalo susjedstvo na noge – uvijek u centru pažnje, uvijek bi dobile sve što su tražile, uvijek su išle na konvencije i skupljale donacije.

Sve se ugasilo jedne noći kada je u lipnju 2015. Dee Dee pronađena mrtva i izbodena u krevetu, a Gypsy nije bilo ni traga. Susjedi su se pitali tko bi učinio nešto takvo bolesnom djetetu i majci dok policijska istraga nije prodrla malo dublje. Gypsy je sada postala osumnjičenik i nađena je u kući svog dečka, bez kolica i na nogama.

Sve ono što je itko znao o obitelji Blanchard je palo u vodu. Gypsy Rose je bila zdrava te nije imala niti jednu bolest u svojoj povijesti bolesti. Gypsy je čak mislila da ima 19 godina, a imala je 23 u to vrijeme. Dee Dee je uspjela prevariti ne samo kćer, susjedstvo i bivšeg muža, nego i cijeli sustav. Redovito je vodila kćer na dijagnoze, kemoterapije, hranila ju je preko cjevčice, uklonila joj je žlijezde slinovnice i prednje zube, fizički i psihički ju je zlostavljala i jednom ju je čak dva tjedna vezala za krevet. Imala je pun ormarić lijekova koje je davala svojoj kćeri, a upravo su ti lijekovi imali nuspojave koji su bili simptomi navodnih bolesti.

Gypsy je na internetu upoznala Nicka Goejohna koji je imao aspergerov sindrom, nisku inteligenciju i poremećaj višestruke osobnosti. Nakon nekoliko godina veze na daljinu i BDSM-a preko interneta, Gypsy Rose ga je zamolila da ubije njenu majku, što se i dogodilo.

Kad bi netko pročitao ovu radnju pomislio bi da se radi o nekom genijalnom umu i kreativnosti bez granice, koji je jako puno uložio da bi smislio radnju. No rijetko bi tko pomislio da se radi o istinitom događaju.

Dee Dee i Gypsy Rose su stvarne osobe. Gypsy Rose sada služi deset godina zatvora zbog ubojstva. U stvarnom životu Dee Dee je uspjela prevariti svoju obitelj, susjedstvo, zdravstveni sustav, humanitarne udruge i bezbroj dobrih duša. Svoju kćer je oblačila u kostime Disney princeze i okružila ju je Disney crtićima da ju drži u imaginarnom svijetu. Samo jedan doktor je posumnjao na njihov slučaj i poslao socijalnu radnicu u njihovu kuću, no Dee Dee je uspjela prevariti i nju. Dee Dee se također sumnjiči na ubojstvo svoje majke i pokušaj ubojstva svoje maćehe, no ne može joj se više suditi.

Serija The Act emitirala se 2019. U glavnim su ulogama Joey King kao Gypsy i Patricia Arquette kao Dee Dee. Serija je namjeravala pokazati događaje što vjerodostojnije, iako se nije svaka scena odigrala kao u stvarnosti. Neke od najvećih promjena bile su njen otac koji nije bio prisutan većinu djetinjstva, što se nije dogodilo, te Nick koji se više prikazao kao dobra i nevina duša, a bio je daleko od toga.

 

Gluma je bila najbolji dio ove serije, svaki je glumac odradio svoju ulogu bez greške, osim jedne susjede koja je imala emocija. Joey je uspjela i povisiti glas kakav je Gypsy imala da prikaže vjerodostojniju ulogu. Po mom je mišljenju najbolji posao odradio Calum Worthy kao Nick Geojohn kojeg se sjećam kao šašavog Deza iz serije Austin and Ally. Po glumi ga ovdje nisam ni prepoznala.

Također, režija se trudila prikazati scene i dijaloge sa snimki što vjerodostojnijima, zato su dijalozi s policijskog iskaza točni od slova do slova, a i raznih snimki humanitarnih akcija i priredbi. Najviše se isticao poremećen odnos majke i kćeri koji se može usporediti s hororom, te lakovjernost nevinih duša. Svaki kut snimanja, spektar boja daje neki osjećaj napetosti. Po mom mišljenju serija je vrhunski odrađena, no trebalo se više konzultirati s obitelji kad se radilo na nekim promjenama.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.