mimladi

Judita’s World: eco-friendly posudice za bebe i djecu

Razgovarali smo s Irinom Krajačić, vlasnicom tvrtke Judita’s World, koja je sa svojim suprugom Markom nakon rođenja njihove kćerkice Judite odlučila ideju o pokretanju obiteljskog posla, pretvoriti u djelo. Danas, njihova misija je ponuditi roditeljima proizvode prihvatljive za dijete i isključivo od prirodnih i biorazgradivih materijala, koji s jedne strane ne zagađuju okoliš, a s druge ne sadrže nikakve toksične spojeve. Što ih je motiviralo da svoju dugo priželjkivanu želju pretvore u stvarnost i krenu u poduzetničke vode, Irina ističe sljedeće:
Marko i ja oduvijek smo imali san o pokretanju vlastitog poslovanja. Nekoliko godina razmišljali smo što ćemo i kako, imali smo mnoštvo ideja, ali se nikako nismo odlučili za jednu od njih. S obzirom na to da oboje dolazimo iz poduzetničkih obitelji, vjerujem da je bilo samo pitanje vremena kada ćemo neku od ideja i realizirati. Marko je zapravo inicijator, vizionar i sanjar, a ja sam više tip za dugotrajno istraživanje i odrađivanje posla. Ta različitost se pokazala kao odlična kombinacija kod nas. Ozbiljno rađanje ideje o otvaranju poslovanja nastalo je kada se rodila naša kćerka Judita. Ona je bila naša glavna inspiracija pri osmišljavanju brenda i cjelokupnog poslovanja. Kada je trebala početi s uvođenjem dohrane sa 6 mjeseci starosti, puno smo istraživali kako joj servirati hranu. Plastične i silikonske posudice smo brzo prekrižili, jer osim što su nezdrave za serviranje hrane također su i ekološki neprihvatljive. Istražujući materijale biljnog podrijetla, odlučili smo da će posudice od organskog bambusa biti kvalitetno rješenje koje je naša djevojčica zavoljela, ali jednako s njom i mi.
FOTO: Judita’s World – privatna arhiva

U obitelji Krajačić oduvijek se vodila briga o okolišu i planeti, stoga je recikliranje, odvajanje i sortiranje otpada kao i plastike itekako prisutno, a uz to ruku pod ruku i zdrav način života te pažljivi odabir namirnica za konzumaciju. Što za obitelj znači zdrava prehrana i kako se ona odrazila na njihovo poslovanje, Irina objašnjava:

Naša definicija zdrave prehrane podrazumijeva biranje namirnica u što izvornijem obliku. Imamo sreće što naša obitelj posjeduje obradivu zemlju u Samoborskom gorju, te zajedno radimo vrt i uzgajamo povrće i voće. Osobito smo ponosni i sretni jer u obradi vrta sudjeluju čak četiri generacije obitelji.

Danas se nudi jako puno alternativa s kojima možemo zamijeniti plastiku ili pak ostale proizvode koji mogu naštetiti našem zdravlju. Ipak Irina i Marko su odlučili ne zadovoljiti se takvim zamjenama koje smatraju i dalje vrlo štetnima, pa smo ih pitali zašto po njihovom mišljenju nije još uvijek u Hrvatskoj postojala neka eco alternativa posuđa za djecu koju bi pristali koristiti:

Kod nas u obitelji oduvijek volimo birati zdrave namirnice i pazimo na njihov izvor. Onda smo se našli u situaciji da imamo kvalitetne namirnice, ali ih nemamo u čemu poslužiti djetetu. Naš osoban stav je kako su plastika i silikon loše opcije, pogotovo za dječje tijelo koje je u razvoju. Ono što velike kompanije skrivaju je činjenica da su BPA-free proizvodi čisti marketinški trik. Ta plastika sadrži mnoštvo drugih „neimenovanih” toksičnih spojeva koji su jednako štetni kao i BPA. Ti spojevi utječu na naše hormone dovodeći ih u neravnotežu, narušavajući tako naše zdravlje što u konačnici može dovesti do malignih bolesti. Ako u dućanima zavirite na police s dječjim proizvodima primijetit ćete kako je 90% tih proizvoda načinjeno od plastike. Mi smo se odlučili boriti protiv toga i uspjeli smo. Budući da smo za našu djevojčicu našli zdravo rješenje, odlučili smo ga podijeliti i s drugim roditeljima. Cilj nam je ponuditi prirodne proizvode koji nemaju štetne učinke na zdravlje djeteta. Uz to posudica se može zalijepiti za hranilicu ili stol, te tako onemogućuje djetetu da je prevrne ili baci na pod.

FOTO: Judita’s World – privatna arhiva 

Odabir bambusa kao materijala za pravljenje prirodnih proizvoda za tvrtku Judita’s World pokazao se punim pogotkom. Zašto baš bambus i koje su njegove karakteristike, Irina u nastavku pojašnjava:

Naše posudice napravljene su od 100% organskog bambusa, to znači da je bambus uzgojen bez upotrebe pesticida ili herbicida. On ne sadrži štetne premaze, ftalate, melanin, teške metale i druge toksične spojeve. Bambus ne prenosi neugodne mirise ili okuse na hranu, a podnosi visoke temperature, a također prirodno ima antibakterijska i antifungicidna svojstva. Bambus je jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, raste i do 1 metar na dan – to znači da njegovom sjetvom ne dolazi do narušavanja prirodnog sklada. Važno je napomenuti da su posudice biorazgradive i kao takve ne zagađuju prirodu. Naše se posudice mogu koristiti dugi niz godina, a nakon upotrebe mogu se reciklirati.
FOTO: Judita’s World – privatna arhiva 
Pošto se radi o biljci čije prirodno stanište nije Europa, na pitanje imaju li poteškoća u nabavljanju eco materijala, odnosno bambusa, Irina stručno odgovara:
Bambus raste jedino na području Azije i sjeverne Australije. Naše posudice proizvedene su u Kini. Posudice nabavljamo isključivo i direktno od jednog i provjerenog proizvođača, koji ima više od 15 godina tradicije u proizvodnji proizvoda od bambusa koji su certificirano ispravni za posluživanje hrane. Pri uvozu u Hrvatsku, zdjelice se dodatno testiraju. Svi naši proizvodi su zdravstveno ispitani i sigurni za posluživanje hrane. Tražili smo proizvođača u Hrvatskoj, koji bi proizveo posudice za nas. No sve ponude koje smo dobili su bile astronomski visoke. Također bi se trebale izrađivati od lokalnog drveća, i to od jednog komada drveta. Tako da bi proizvodnja bila jako skupa i neekonomična. Upravo zato je bambus eco-friendly jer dozrijeva u 5 godina pa se njegovom sjetvom ne narušava prirodni sklad.

Preko web shopa Judita’s World mogu se naći proizvodi u ponudi čiji broj polako raste, a naravno imaju i velike planove za budućnost.

Počeli smo s dva proizvoda, a trenutno u ponudi imamo devet različitih posudica od bambusa. U idućoj godini namjeravamo uvesti još desetak novih proizvoda. Zadnji novitet koji smo uveli je mogućnost personaliziranja proizvoda. To znači da kupci mogu odabrati da na tanjuriću piše ime djeteta. Također u ponudi imamo i ručno šivane pamučne vrećice koje služe za prenošenje posudica kada idemo u restoran ili na odmor, kako bismo smanjili upotrebu plastičnih vrećica.

FOTO: Judita’s World – privatna arhiva
Kako je tržište prihvatilo njihove proizvode i planiraju li se u skorijoj budućnosti otvoriti i stranom tržištu, Irina donosi odlične vijesti:

Hrvatsko tržište je odlično prihvatilo naše proizvode. Kupci nam često i sami sugeriraju koje bi proizvode voljeli da uvrstimo u ponudu. Od ove godine također smo uveli i dostavu u neke zemlje EU i regije. Tako da trenutno dostavljamo u Sloveniju, Austriju, BiH, Srbiju i Njemačku.

FOTO: Judita’s World – privatna arhiva 
Uz svoj web shop, Judita’s World svi zainteresirani kupci mogu popratiti na Facebook-u, Instagramu i preko bloga na web stranici gdje nude savjete u vezi zdrave prehrane:

Na našem Instagram i Facebook profilu volimo dijeliti zdrave recepte, trikove za hranjenje beba i djece, kao i roditeljstva općenito, vodeći se uvijek stručnom literaturom. Također volimo surađivati i s drugim foodblogerima, roditeljima i poduzetnicima, promovirajući jedni druge.

I za kraj, pitali smo Irinu što ona i njezina obitelj poručuju mladima koji žele postati poduzetnici:

Poručili bismo da se odvaže napraviti korak u samostalno poduzetništvo. Na tržištu se nude različiti poticaji, edukacije i potpore za poduzetnike početnike. Prvenstveno se okružite pozitivnim ljudima, koji vas inspiriraju i podržavaju u vašim idejama. Smatram kako je podrška veliki faktor u pokretanju poslovanja.

Nadamo se da će nekoga inspirirati ova priča kao i vizija obitelji Krajačić o smanjenju korištenja plastike u našoj svakodnevici počevši upravo od onih najranjivijih – djece.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.