mimladi

Institut Plavi svijet na Malom Lošinju je osnovan 1999. godine i provodi tri glavna programa, istraživanje mora, edukacija djelatnika i zaštita životinja. Najveći dio istraživanja je usmjeren na morske kralježnjake, te provode istraživačke programe u ostalim državama.

Istraživanje se provodi iz zraka da se utvrdi brojnost dupina i kitova u Jadranskom moru. Također se istražuje ponašanje životinja da bi se utvrdilo kako jedinka provodi vrijeme tijekom određene aktivnosti. Istražuje se i bioakustika, to jest buka ispod mora, prehrana životinja, genetika i prate se morske kornjače preko satelita, naviše glavate želve.

Edukacije su započele još 1993. obilježavanjem Dana dupina, razvijaju se na temelju znanstvenih istraživanja, a provode se među raznim dobnim skupinama, od predškolske do odrasle dobi. Edukacijski centar je otvoren 2003. gdje su istraživači počeli obilaziti vrtiće, škole, dječja odmarališta i hotele. Posebni programi uključuju edukaciju za osobe s posebnim potrebama, Plavi svijet junior koji okuplja tinejdžere u sklopu obrazovanja i istraživanja te Mali plavi svijet koji provodi edukacije za djecu od 6 do 10 godina.

Plavi svijet se najviše bavi zaštitom dobrih dupina, a uključuje i ostale vrste dupina i ostale zaštićene vrste kao što su golub uhan, sredozemna medvjedica, morske kornjače i morski psi. Zaštita ne uključuje zabranu nego istraživanje i edukaciju kako bi mnogi ljudi znali kako postupati u blizini zaštićene jedinke.

Institut Plavi svijet je također 2013. otvorio oporavilište za morske kornjače. U oporavilište se dovode ozlijeđene kornjače kojima se pruža stručna pomoć i njega od strane veterinara i biologa. Oporavilište uključuje prostor za operacije i bazene s kontroliranim uvjetima u kojima kornjače provode svoje vrijeme. Nakon oporavka se kornjače opremaju uređajima koji omogućuju praćenje preko satelita i puštaju se natrag u more.

2009. godine je otvoren Muzej znanosti o moru koji se nalazi na glavnoj obali Malog Lošinja. Muzej sudjeluje u razvoju i primjeni aktivnih metoda za zaštitu morskih vrsta i morskog okoliša. Također nudi edukativni program koji uključuje izložbe, radionice, predavanja i ostale aktivnosti da poveća svijest o morskom okolišu.

Rad Instituta možete podržati uplatom na račun jednokratnom i mjesečnom donacijom. Možete usvojiti dupina čime podržavate Jadranski projekt dupin i omogućavate im da provode daljnje aktivnosti istraživanja i zaštite dupina. Možete prijaviti opažanje i volontirati, što uključuje i eko-volonterski program. A najvažnije za mlade, dva puta godišnje provodi se i praksa za studente znanstvenih studija.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.