mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 21. 9. – 27. 9. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo nove vijesti vezane uz referendum o eutanaziji u Novom Zelandu te novosti vezane uz Vrhovni sud Sjedinjenih Amerikčih Država. Uloga dronova u pandemiji COVID-19 novost je u Las Vegasu, a lansiranje 5G mreže u Francuskoj i otvaranje “kutije za bebe” u Bruxellesu predmet su bioetičkih rasprava par excellence.

1. Referendum o eutanaziji u Novom Zelandu (6) 

(Otago Daily Times) Stanovnici Novog Zelanda u listopadu odlučuje treba li Zakon o izboru kraja života iz 2019. godine stupiti na snagu. Nicole van den Engel, medicinska sestra iz Novog Zelanda, je tim povodom progovorila o ovoj važnoj temi iz perspektive vlastitog iskustva u pružanju skrbi pacijentima na kraju života.

Eutanazija je složen problem kojeg dodatno otežavaju emocije. Svi smo prošli kroz životno iskustvo u kojem smo mislili kako je previše patnje i kako će smrt biti lakša. Srce nam pukne kad vidimo patnju onih koje volimo i kojima želimo olakšati život. 

Ljudi često govore o dobrom ili dostojanstvenom umiranju. Zanimljiv koncept koji se može ostvariti u miru i prihvaćanju bez bolova i kojeg danas omogućuje najbolja palijativna skrb. Moramo još puno toga naučiti o palijativnoj skrbi. Imamo toliko više što bismo mogli ponuditi umjesto davanja smrtonosne injekcije.

2. Trump je nominirao sutkinju Amy Coney Barret Vrhovnom sudu SAD-a

(Jutarnji list) Američki predsjednik, Donald Trump, u subotu je nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država na poziciju koju je do smrti obnašala sutkinja Ruth Bader Ginsburg.

„Danas mi je čast nominirati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu“, rekao je Trump na svečanosti u Bijeloj kući. „Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu“, dodao je Trump.

Ako Senat potvrdi sutkinju Barrett kao devetu sutkinju Vrhovnog suda, bit će jedna od najmlađih sudaca u povijesti Vrhovnog suda, a može se očekivati ​​kako će svoju službu obavljati u nadolazećim desetljećima, kao što to pokazuje dosadašnja praksa sudaca Vrhovnog suda. Amy Coney Barret je majka sedmero djece, uključujući dvoje posvojene djece i jednog djeteta s Downovim sindromom.


Sutkinja Barret sebe opisuje kao učenicu pokojnog suca Antonina Scaliae, za kojeg je radila kao službenica. “Njegova pravosudna filozofija je i moja. Sudac mora primijeniti zakon kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje bi mogli zastupati” izjavila je sutkinja Barret.

3. Walmart dostavlja testove za COVID-19 putem dronova

(Futurism) Maloprodajni div Walmart započeo je s dostavom testova za COVID-19 kod kuće dronovima.

Tvrtka je počela isporučivati testne primjerke u Las Vegasu. Kupci će morati živjeti najviše jednu milju od određenog Walmart centra kako bi mogli primiti pošiljku dronom.

Dostava će se isporučivati na kućnom prilazu, pločniku ili dvorištu kupca, ovisno o rasporedu drveća i automobila.

4. Šest pitanja o lansiranju 5G mreže u Francuskoj

(Vie publique) U Francuskoj je postupak odabira za dodjelu 5G mreža pokrenut je 31. prosinca 2019. godine. Zbog koronakrize došlo je do vremenske odgode, a javno nadmetanje 4 mobilna operatora u Francuskoj započinje 29. rujna 2020. Pregled problema pokrenutih primjenom ove nove tehnologije.

Dolazak 5G mreže u Francusku otvara nova tehnološka i strateška pitanja koji se tiču uporabe digitalne tehnologije i postaje predmetom žustrih rasprava. Šest važnih pitanja na koja javnost traži odgovor su: Što je 5G mreža? Koja je uloga ARCEP-a u postavljanju 5G mreže u Francuskoj? Koji je postupak dodjele frekvencije za 5G mrežu? Što je predviđeno Zakonom o mrežnoj sigurnosti? Predstavlja li 5G mreža zdravstveni rizik? Kakav je utjecaj 5G mreže na okoliš?

5. U Bruxellesu uskoro “kutija za bebe” 

(Gènéthique) Belgijska udruga Corvia objavila je kako će početkom listopada u Evereu, predgrađu Bruxellesa, instalirati prvu “kutiju za bebe”. Mladi roditelji u nevolji će tako anonimno moći ostaviti svoje dijete i preuzeti obrazac koji prikuplja informacije o razlozima napuštanja djeteta. Roditelji tada imaju tri mjeseca da se predomisle i dođu po dijete.

Prva belgijska “kutija za bebe” instalirana je u Antwerpenu prije 20 godina, a slični sustavi za anonimno napuštanje djece postoje u SAD-u i Njemačkoj.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.